1 tonluk pikap pazarı oldukça zorlu. Bu araçlar hem iş hem de eğlence için kullanılıyor ve hem altın çağlarını hem de sonbaharlarını bir arada yaşıyor. Altın çağları çünkü doğaya dönüş, karavan hayatı ya da şehirde arazi aracı kullanımı hiç olmadığı kadar çok rağbet görüyor. Sonbaharlarındalar çünkü emisyon normları bu araçları gerçek anlamda oyunun dışına itiyor. Bütün bunlar birleşince pikaplar tek bir üretici için fazlasıyla zorlayıcı araçlar haline geliyor. İşte tam da bu nedenle Ford ile VW’nin işbirliği devreye girdi. Ford ticari araçlar için temelleri sağlarken VW de elektrikli araçlar için temelleri sağlayacak. Sonuçta VW Amarok aslında VW logolu bir Ford Ranger.

Yeni nesliyle Amarok eskiden olduğu gibi heybetli bir araç. Hatta belki eskisinden bile daha heybetlidir. 5,35 metrelik boyu selefinden neredeyse 10 cm daha fazla. Aks mesafesiyse 17 cm’nin üzerinde artışla 3,27 metreye ulaşmış. Yani toplamdaki uzamadan daha fazlası aks mesafesinde gerçekleşmiş. Sonuçta aracın tampon tekerlek mesafeleri azalmış ki bu da arazi sürüşleri için iyi bir haber olmalı. Ayrıca su geçiş derinliği de 50 cm’den 80 cm’ye çıkartılmış.

Genel görünümü Ranger’dan bir hayli farklı olan Amarok, camlar, kapılar ve kapı kolları gibi parçaları mavi oval logolu kuzeninden alıyor. Far ve stoplar, ızgara ya da jantlar gibi konulardaysa VW kimliği daha güçlü. İç mekanda da Ford’dan alıntılar VW içerikleriyle birleştirilmiş. Ford’un dik konumlu büyük bilgi-eğlence sistemi ekranı (standart olarak 10 inç, üst donanımlarda 12 inç) kendisine Amarok kokpitinde de yer bulmuş. Fiziki düğmelerle kimi temel ayarlamalar yapılabiliyor ama genel ayarlar için bu ekranın kullanılması gerekecek. Dijital gösterge tablosu da (standart olarak 8 inç, üst donanımlarda 12 inç) Amarok kokpitinde sunulacaklar arasında.

Gösterişli kabuğun altındakilerse Ranger’dan geliyor. 2,0 litrelik dizel motor 150 HP, 170 HP ve 204 HP güç üreten 3 versiyona sahip. En güçlü versiyon standart olarak 10 vitesli otomatik şanzımanla gelirken orta güç seviyesinde bu şanzıman isteğe bağlı olarak sunulacak. Baz versiyon ise önceki nesilden alınan 8 vitesli otomatik şanzımanla sunulacak. Manuel şanzımanlarsa motor seçeneğine ve pazara göre 5 ya da 6 vitesli olarak tercih edilmiş. Alternatif olarak 2,3 litrelik benzinli Ford motoru da sunulacak. Son olarak kimi pazarlar için 3,0 litrelik V6 dizel motor da (241 HP ya da 250 HP) seçenekler arasında olacak. Bu motorların güçleri, yine pazara bağlı olarak seçimlik ya da elektronik kontrollü tam zamanlı 4 tekerlekten çekişli olarak aktarılacak.

Yeni nesil VW Amarok’un Türkiye pazarına 2023 ilk çeyreğinde giriş yapması bekleniyor.