Yerli üretimlerin önemi büyük. Fazladan katma değer kazandırmaları en bariz önemleri. Fakat işin arkasında yatanlar daha önemli. Zira yerli üretim demek ürünün geliştirilmesine katkıda bulunmak demek. Ford-Otosan’da yıllardır gördüğümüz gibi bunun değeri belki de marka sahibi olmakta bile daha fazla. Yıllar içinde Ford-Otosan tarafından geliştirilmiş onlarca çözüm Ford modellerinde kullanıldı. Bugünse sıra dev bir şanzımanda.

Ford’un neredeyse varlık gösteremediği uzun yol çekicileri pazarına şiddetli bir giriş yapmayı başaran F-Max, Türkiye’de geliştirilmiş bir motora ve arka aksa sahipti. Fakat bu ikisinin arasında kilit role sahip olan şanzıman ZF’ten alınıyordu. Sektörün en itibarlı markasından gelen bir ürünün kafalarda soru işareti bırakmaması normal. Fakat daha iyisi mümkünken geri planda kalmaya razı olmak normal değil. Ford-Otosan da zinciri tamamlayarak çok daha verimli bir çekiciye sahip olabileceğini görmüş. Sonuçta verimliliğin karlılık anlamına geldiği bir sektör için üretim yapıyorsanız çevre bilincinden daha büyük motivasyon kaynaklarınız oluyor.

Yeni şanzıman yerini aldığı 12 vitesli ZF şanzımandan farklı olarak 18 vitese sahip. Genişleyen vites yelpazesi her hızda uzun zamanlar geçiren bir araç için çok değerli. Bunun dışında vites geçiş hızları yerini aldığı şanzımandan daha fazla ve yön bulma sisteminden aldığı bilgilere göre seçim yapmak gibi becerilere sahip. Şanzımanın süzülme modu sayesinde yokuş inerken aracın kendi ağırlığından faydalanması da sağlanmış. İnternetten indirilebilen güncellemeler gibi bir dizi modern teknoloji dokunuşu da şanzımanın sürekli hareket halindeki sektöre uyum şansını arttırıyor.

Yeni şanzıman an itibariyle üretime alındı ama henüz üretilen tüm F-Max’ler bu şanzımanla banttan çıkmaya başlamadı. İlk olarak iç pazara satılacak araçlar yeni şanzımana sahip olacak. Tüm üretimin ve tüm ürün gamının yeni ve yerli şanzımana kavuşmasıysa 2022 sonunu bulacak. Yeni şanzıman için 58 milyon Euro yatırı yapılmış ve bu iri parçalanın eklenmesiyle Ford F-Max’ın yerlilik oranı yüzde 90’a ulaşmış.