Avrupa’da krizin etkileri iyice azaldı ve artık yüzler gülmeye başladı. Şubat ayı satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 arttı. Neredeyse tüm üreticiler bu bolluktan yararlandı ve satışlarını arttırmayı başardı. Tabii ki istisnalar vardı ama pazarın geleni oldukça iyiydi. Gruplar incelendiğindeyse kurtarıcıların uygun fiyatlı ürünler olduğu ortaya çıkıyor.

PSA Grubu uzun zamandır hasret kaldığı iyi rakamlar alışmaya başlayacak gibi. Burada kurtarıcı Peugeot’nun 208, 308 ve 2008’le yakaladığı rüzgar gibi görünüyor. Citroen ise yeniliklerini yılın ilerleyen dönemine saklıyor ve bu da satışlarının yavaşlamasına neden olmuş. Peugeot’nun satış artışı yüzde 7 civarındayken tüm grup yüzde 3,5 civarında seyrediyor.

Renault’nun kurtarıcısıysa Duster’ı ilk tanıttığında aptığı büyük atılımını bu kez de Duster’ın makyajıyla yakalayan Dacia. Rumen üretici satışlarını yüzde 30’un üzerinde arttırmış. Dacia’nın payı grubun toplam satışı içinde düşük kalıyor ama Renault’nun yüzde 2’lik artışıyla birlikte grubun toplamda yüzde 11’in üzerinde satış artışı elde ettiği görülüyor.

VW Grubu’ndaki satış artışı yüzde 7,2. Audi, Seat, Skoda ve Lamborghini, yüzde 11,8 (Audi) ile yüzde 21,5 (Skoda) arasında yükseliş yakalarken VW satışları yüzde 0,8 gerilemiş. Bu da Avrupalılar’ın Audi ve VW’nin sunduklarını daha uygun fiyata sunma iddiasındaki Seat ve Skoda’ya eğiliminin arttığını gösteriyor. VW hakkındaki, kalite algısını düşünmeden uygun fiyatlı otomobil üretecek (Dacia gibi) bir marka üzerine çalıştığı haberlerinin kaynağı da böylece anlaşılmış oluyor.

Fiat Grubu’nun dinamosu, bilemediniz Fiat değil Jeep. ABD’li üretici yüzde 15,4’lük satış artışıyla grubun yüzde 5,8’lik artışında büyük katkı sağlamış. Ferrari ve Maserati’nin satışlarındaki yüzde 211’lik artış hakkındaysa söylenebilecek çok fazla bir şey yok.

Herkes Smart’ın ne kadar başarılı Mini’ninse ne kadar başarılı olduğunu söylerken Şubat ayı satışları daha farklı bir tablo çiziyor. Mini yeni nesil hatchbackini tanıtıp 4 kapılı modelleriyle kitlesini genişletmişken satışları Şubat ayında yüzde 10 gerilemiş. Artık yaşlı ve küçük bir şehir cücesinden başka bir şey satmayan Smart’ın satışlarıysa sadece (!) yüzde 7,2 gerilemiş.

Bunun dışında Toyota yüzde 13,6, Lexus yüzde 26,7 ile kazananlar kulübüne girmiş. Mazda’nın yüzde 21,9’luk artışı ve Suzuki’nin yüzde 30,8’lik artışı gerçekten ilginç rakamlar. Mazda yeni ve başarılı modelleriyle artışın hakkını veriyor ama Suzuki’den uzun zamandır yenilik göremedik.