Rusya pazarının ilginç zirveleri var. Temel olarak bir sedan ve SUV pazarı olan bu iri ülke, şatafatın da sevildiği bir topluma sahip. Hal böyle olunca kimilerine anlamsız gelen bazı tasarımlar Rus pazarında el üstünde tutulabiliyor. Mesela coupe-SUV’lar. BMW’nin X6 ile başlattığı bu akımın en güçlü olduğu yerlerden bir tanesi Rusya. Hal böyle olunca ilginç girişimler için de yeterli güven oyu alınabiliyor. Bu girişimlerden bir tanesinde, bir Renault yöneticisi Dacia Duster’in (Rusya’da Renault markasıyla satılıyor) biraz daha havalı bir Coupe versiyonu ne kadar iyi olurdu diye düşünmüş. Duster ve coupe karoser zaten yeterince anlamsızken bunu bir de Rusya’ya özel tutmak tamamen sıradışı gibi ama bir şekilde kabul gördü. Sonuçta tanıtılan araç Renault Arkana olarak tasdik edildi. Dahası Arkana o kadar beğenildi ki önce Güney Kore’de Samsung XM3 adıyla üretilmeye başlandı şimdiyse Avrupa yolları için hazır.
Avrupa’da satılacak kompakt Coupe-SUV’un adı da Arkana olacak ve tasarımı da Rusya pazarında satılan Arkana ile büyük oranda aynı. Fakat temellere inildiğinde iki araç tamamen farklı. Zaten Avrupalı Arkana, Rusya yerine Güney Kore’deki Samsung tesislerinde üretilerek. Rus Arkana, Duster’ın da kullandığı eski küçük sınıf altyapısına sahipken Avrupalı Arkana 5. nesil Clio’da ve 2. nesil Captur’da da kullanılan CMF-B isimli modern altyapı üzerinde yükseliyor. Bunun nedeni tabii ki iki pazarın farklı beklentilere sahip olması. Rus pazarında kabuk yeterliyken Avrupa pazarında kenar-köşe kalitesiymiş, güvenlikmiş, emisyonmuş bir sürü detay inceleniyor.
Arkana küçük sınıf altyapısı üzerinde yükselen bir kompakt sınıf üyesi olmaktan gurur duyuyor. Genel tasarım çizgileri sanki yerden yüksek bir Megane türevi havası veriyor. Dahası boyutları da küçük sınıftan izler taşımaktan çok uzak: 4,57 metrelik uzunluğu pek çok C-SUV’dan daha fazlayken 2,72 metrelik aks mesafesi sınıfın en büyükleri arasında. Bunları duyunca modüler altyapının sağladığı esnekliğin önemi bir kez daha anlayabiliyoruz. Bu boyutların iç mekan alanı konusunda Arkana’ya yardımcı olacağı kesin ama bu saptamalar için yüzyüze görüşmeye ihtiyacımız var. Bagaj ise daha kolay; Renault’nun açıkladığı 513 litrelik hacim yeterince iyi ama Ne yazık ki tam hibrit versiyonlarla 438 litreye geriliyor. Gerçi bu bile sınıfın en küçük değeri değil.
Dış tasarımda Megane havası olsa da kokpitte Clio/Captur karşımı bir hava mevcut. Genel tasarım kardeşleriyle neredeyse birebir aynı. Bunun anlamı: 7 inç ya da 9,3 inç büyüklüğünde satın alınabilecek olan dokunmatik multimedya ekranı, 4,2 inç, 7 inç ya da 10,2 inçlik gösterge tablosu ekranı ve havalı kumanda elemanları gibi detaylara sahip olacağı. Arka koltuk yolcuları için kol dayanağı ve havalandırma çıkışları unutulmamış.
Aktarılan ilk bilgiler Arkana’nın süspansiyon sistemiyle ilgili veri içermiyor ama tahmin etmek zor değil. Önde McPherson ve arkada torsiyon çubuklu yapı küçük ve kompakt sınıf önden çekişli Renault modellerinin değişmez tarifi. Motor seçenekleriyse güncel yelpazeden farklı. 1,3 litrelik benzinli motor, 140 ve 160 HP güç üreten iki versiyonuyla Arkana’da görev yapacak. Fakat bu versiyonlar 12V’luk mild-hibrit sisteme sahip olacak. Bunun dışında Renault’nun e-Tech adını verdiği bir tam hibrit de seçenek olarak sunulacak. 1,6 litrelik benzinli motor ve elektrik motorundan oluşan bu ikili 140 HP’lik sistem gücüne sahip olacak. Kavramaya sahip olamayan dog-box tarzı bir şanzımanla birlikte gelen bu hibrit, ilk kalkışı her daim elektrik motoruyla yapıyor.
Renault Arkana’nın Avrupa’da, 2021’in ilk yarısında satışa sunulması bekleniyor. Türkiye pazarı için de muhtemelen aynı takvimi baz alabiliriz.