Konuyla ilgili ilk işaret E Serisi’nin makyajlandığı dönemde gelmişti. 1,6 litrelik motora sahip bir E Serisi fikri çok çekiciydi ve heyecanla beklemeye başladık. E180 olarak adlandırılan modelin ülkemize gelişiyle neredeyse aynı zamandaysa başka bir bomba patladı: BMW de 1,6 litrelik benzinli motorunu 5 Serisi’nde sunmaya hazırlanıyordu. BMW model ismi konusunda biraz daha bonkör davrandı ve 1,6 litrelik motora sahip versiyonun adını 520i olarak tescilledi. Peki bu iki iri sedanın vergi avantajlı versiyonları arasındaki mücadelede kim geçer?

bmw 520i mi mercedes e180 mi

İç mekan

Konu BMW ve Mercedes tarafından üretilmiş üst sınıf modeller olunca bu bölümde fazla sürpriz potansiyeli olmuyor. İki model de işçilik ve malzeme kalitesi anlamında neredeyse mükemmeller. Opsiyon listelerinde geçirilecek zaman iki modelin de daha zengin ve daha alımlı görünmesini sağlıyor. Baz donanımlardaysa bolca alüminyum kaplama dikkat çekiyor. BMW sert plastikleri daha göz önünde bulunan yerlerde kullanmaktan çekinmemiş. Mercedes bu konuda daha özenli. Bunun yanında 5 Serisi’nin kokpiti neredeyse eş zamanlı tanıtılan rakibinden bir nesil daha yeni gibi görünüyor. Fakat bunun anlamı Mercedes’in modası geçmiş bir tasarım sunduğu değil, sadece BMW daha modern bir tasarım sunuyor. Söz konusu olan orta üst sınıfa ait sedanlar olunca da klasik bir tasarım eleştiri öğesi olmayabilir. Yani bu bölümün kazananı herkesin kişisel fikrine göre belirlenmeli.

BMW 520i: 8/10 Mercedes E180: 8/10

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi

Ergonomi

İki üretici birbirine taban tabana zıt kontrol konseptleri kullanıyor. BMW az düğmeli, işlevlerin çoğu iDrive’a yüklenmiş sanal bir kokpiti tercih ederken Mercedes’in tüm kumandaları fiilen orta konsolda bulunuyor. Her bir işlev için bir düğme var. Anlaşılması basit, yerleşimleri ergonomik ve kullanımları akıl karıştırıcılıktan uzak. BMW’nin iDrive’ı ilk zamanlarında bir kaç kullanıcıyı intihara sürüklemişti ama artık çok daha kullanıcı dostu ve sezgisel olarak yönetilebiliyor. Menüler arasında gezerken kaybolursanız ana menüye tek düğmeyle dönülebiliyor, ya da hatalı bir seçimden vazgeçilebiliyorsunuz. Müzik sisteminin hafıza düğmeleri dokunmatik değil ama dokunmaya duyarlı. Elinizi üzerine getirdiğinizde merkezi ekranda o düğmeye atanmış işlev görüntüleniyor. Böylece örneğin radyo kanallarını tek tek gezmek zorunda kalmıyorsunuz. İki model de başarılı olsa da en rahat kullanımı sunan 5 Serisi’nin modern kumandaları oluyor. Baz donanımlarda sorun yaşanmasa da liste uzadıkça E Serisi’nin kokpiti karmaşıklaşabiliyor. Örneğin yardımcı sistemlerin sayısı artınca onları gösterge tablosundaki küçük ekrandan ve direksiyon simidi üzerindeki düğmelerden kumanda etmek o kadar da pratik olmamaya başlıyor. Bu konuda bir çözüm sunabilecek olan merkezi kumanda birimiyse tüm Mercedes modellerinde olduğu gibi kötü gitmiş bir deneme gibi işlevsiz bir şekilde duruyor. Yeni C Serisi’siyle birlikte kullanılmaya başlanan sistem, E Serisi’nin kumanda biriminde alınacak ne kadar yol olduğunu gösteriyor.

BMW 520i: 9/10 Mercedes E180: 8/10

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi

Yaşam ve yükleme alanı

5 Serisi 4,90 metrelik uzunluk ve 2,97 metrelik aks mesafesi, E Serisi ise 4,88 metrelik uzunluk ve 2,87 metrelik aks mesafesi sunuyor. Üstelik ikisi de arka koltuklarını sadece çocuklar için değil patronlar için de sunma iddiasında. Yani bu sedanlar için kısıtlı diz mesafesi ya da daraltıcı iç mekan sunmak büyük bir yıkım anlamına gelir. İkili tüm koltuklarında bolca alan ve ferahlık sunuyor. Arka koltuklarda sunulan genişlik ve baş mesafesinde 5 Serisi ve E Serisi birbirine üstünlük sağlayamıyor. Diz mesafesi ölçümündeyse Mercedes’in 3 cm’lik üstünlüğü bulunuyor. Daha kısa boyu ve aks mesafesine rağmen bu başarıyı elde etmesinde daha öne yerleştirilmiş kokpiti rol oynuyor. BMW’ninse motoru, ağırlık dağılımını iyileştirmek adına daha geride konumlu ve bu da kokpiti biraz daha geriye taşıyor. İkilinin şaft tünelleri o kadar yüksek ki bu kadar bol alanda üçüncü yolcu için makul bir yaşam alanı sunmayı başaramıyorlar. Neyse ki bagajlar üçüncü yolcudan çok daha şanslı. BMW’nin 520 litrelik ve Mercedes’in 540 litrelik bagajı geniş ve bir sedandan beklendiği kadar da kullanışlı.

BMW 520i: 7/10 Mercedes E180: 9/10

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi
bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

BMW ve Mercedes geniş motor yelpazeleriyle bilinirler ve 5 Serisi’yle E Serisi de bundan faydalanıyor. 5 Serisi için BMW, 2,0 litrelik dizel motorun çekici versiyonlarını sunuyor ve 525d logosu taşıyan versiyonda bu motor 218 HP güç ve 450 Nm tork üretip tüm bunları 4 tekerleğe birden aktarıyor. Mercedes’in 2,0 litrelik bir dizeli yok ve bu nedenle vergiden sağlam bir şamar yiyen 2,1 litrelik dizelle idare etmek zorunda. Bu motor esnekliği ve sessizliğiyle beğeni topluyor ve E250 CDI’da, tıpkı 525d’de olduğu gibi bolca gücü (204 HP güç ve 500 Nm tork) 4 tekerleğine birden aktaran 4Matic’le donatılabiliyor. Benzinli motor cephesi buradaki konuklarımız olan 1,6 litrelik motorlardan başlayıp güç delisi M ve AMG versiyonlarına kadar uzanıyor. BMW, M5’te sadece arkadan itiş ve 560 HP güçle yetinirken (!) Mercedes normal E63 AMG için 557 HP güç sunuyor ve daha fazlası için de S versiyonunda 585 HP güç ve 4 tekerlekten çekiş sistemine yükselme şansı tanıyor. Tabii bu ikili piramidin ince ucu. Zemindeyse 1,6 litrelik motorlar yer alıyor. Turboyla beslenen motorlardan BMW tarafından üretilen 170 HP güç ve 250 Nm’lik torkuyla oldukça çekici verilere sahip. Motor gücünü 8 vitesli otomatik şanzıman üzerinden arka aksa aktarıyor. Vites değişimleri neredeyse CVT’lerle yarışacak kadar sarsıntısız ve motor duruma uygun vites oranını her an bulabiliyor. Sakin kullanımlarda motor sessizliği ve titreşimsizliğiyle etkileyici. Performans için üst devirleri bolca kullanmak gerekiyor ve bu sırada da BMW motor teknolojisindeki üstünlüğünü sergiliyor. Turbo beslemeli olmasına rağmen 7000 d/d seviyesine kadar rahatça çıkabilen motor, keyifli ses ve nispeten güçlü çekiş sunuyor. Mercedes motoru ise yarışmaya daha kağıt üzerinde bile geriden başlıyor. 1,6 litrelik motor 156 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor, gücünü de 7 vitesli otomatik şanzıman üzerinden arka tekerleklere aktarıyor. Şanzıman genelde çok başarılı değişimlere sahip. Kimi zaman anlamsız kasılmalar yaşamasıysa puanını düşürüyor. E180 sakin kullanımlar için yaratılmış ve sabit hızla giderken elektrikli otomobillerle aşık atabilecekmiş gibi hissettiriyor. Biraz hızlanmaya çalıştığınızdaysa o sakin motorun yerini adeta bir hızar alıyor. Motor, titreşimi ve devirlenme isteksizliğiyle adeta hıza savaş açmış durumda. İtirazını dile getirse de E Serisi’nin ağır karoserini yüksek hızlara çıkartmak konusunda bir sorun yaşamıyor, hızlanma performansı kadar akıcılık konusunda da bir sorunu yok. Fakat yakıt tüketimini kontrol altında tutmak rakibinden daha zor. Laf tüketim rakamlarından açılmışken, 1,7’şer tonluk bu iri sedanlar, dikkatli kullanımda 8,0 litre/100 km’nin altında tüketim rakamlarına ulaşabiliyor. Fakat normal kullanımlarda E180 rakibinden ortalama 1,5 litre/100 km daha fazla tüketime sahip.

BMW 520i: 16/20 Mercedes E180: 12/20

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi

Konfor, kullanım kolaylığı

BMW gelmiş geçmiş en konfor odaklı 5 Serisi sayesinde bu bölümde önemli puanlar kazanıyor. Süspansiyon sistemi darbeleri başarıyla sönümlüyor ve kabindeki sessizlik de başarılı. Fakat bunlar E Serisi’ni yenmeye yetmiyor. E Serisi de rakibinin aksine gelmiş geçmiş en sert ayarlara sahip nesil ama hala darbe emiş ve gürültü konforu konusunda çıta yüksekliğini belirliyor. E Serisi’nden sonra 5 Serisi’nin süspansiyon sistemi daha gevşek ve daha gürültülü hissettiriyor. Darbelere cevap verirken biraz ağırkanlı davranıyor ve bu nedenle de yolcularını biraz daha fazla sarsıyor. E Serisi ise bizi ülkemizin yollarının kötü olmadığına, ama diğer otomobillerin beceriksiz olduğuna inandırmaya çalışıyor. Süspansiyon sistemi zemin bozukluklarını başarıyla yok ediliyor ve bu sırada hiçbir şey yapmıyormuş gibi sakin davranıyor. Kullanım kolaylığı konusunda da Mercedes’in üstünlüğü söz konusu. Otomobilin kumandaları o kadar hassas ki bir süre sonra E Serisi’ni bir uzvunuzmuş gibi hissedebiliyorsunuz. Adım adım akan trafikte fren ve gaz tepkileri yormuyor ve her zaman doğru dozda kalıyor. BMW ise performans motivasyonu nedeniyle daha sert kumandalar sahip. Bu da beraberinde bir süre sonra yorucu olabilecek bir deneyim getiriyor.

BMW 520i: 6/10 Mercedes E180: 9/10

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi

Yol tutuş ve güvenlik

Bu bölümde BMW’yi doğrudan galip ilan edebiliriz, ama bu gerçek bir sonuç olmaz. 5 Serisi sürüş keyfi konusunda rakibinin kesinlikle önünde. Motorunun canlılığı ve direksiyon sisteminin başarısı ona bu sonucu getiriyor. Fakat E Serisi çok hafif direksiyon sisteminin anlattığından çok daha fazlasını sunuyor. Yol tutuş konusunda beklenmedik derecede yetenekli. Bu noktada bir parantez açmak gerekli. E Serisi iyi yol tutuyor ama bunu eğlenceli bir şekilde yapmıyor. Burnu izine sadık ve arka aks da 1,6 litrelik motorun nispeten düşük torkuyla oldukça barışık. Ama yüksek torka sahip motorlarla yol tutuş deneyimi sadece ESP’nin fazla mesaisinin izlenmesini sağlıyor. Bu sırada direksiyon sistemi hızlı ve direkt çalışıyor ama sürücüyle en ufak bir iletişim dahi kurmuyor. 5 Serisi bunun nasıl yapılacağını farklı şekillerde gösterebiliyor. Adaptif şasi elektroniği sayesinde ister Comfort isterseniz de Sport modunu seçiyorsunuz ve BMW sportifle daha sportif arasında seçilmiş bir sürüş sunmaya başlıyor. Direksiyon oldukça canlı ve sürücüye üzerinden geçtiği her şey hakkında bilgi veriyor. Gövde salınımları için fazla diyeceklere tek cevabımız 1,7 tonluk bir sedanın içinde olduğunu hatırlatmak olacaktır. Bundan kurtulmak içinse M aksesuarları arasındaki süspansiyon sistemine başvurabilirsiniz ama bu ucuz olmayacaktır. Güvenlik konusunda iki model de oldukça iyi seviyede. EuroNcap testlerinden alınmış 5’er yıldız söz konusu. Aktif güvenlik konusundaysa BMW oldukça geride. Mercedes otonom fren yapabilen sistemlerden sürücünün hareketlerinden yorgunluğunu anlayabilen bir sisteme kadar pek çok aktif güvenlik donanımını standart olarak ya da isteğe bağlı olarak sunuyor.

BMW 520i: 9/10 Mercedes E180: 8/10

Fiyat ve donanım

Bu ikiliden uygun fiyatlı olmalarını kimse beklemiyor. Fakat ikisi de orta üst sınıf ortalamaları için kelepir sayılabilir. BMW baz donanımlı 520i için rakibinden 14 bin TL kadar daha uygun bir fiyat etiketi belirlemiş. Mercedes ise zengin donanım listesiyle bu farkı önemsiz göstermeye çalışıyor. İki modelde de isteğe bağlı donanım listeleri çok uzun. Bolca kaplama, bolca konfor ve bolca güvenlik donanımının yanında Mercedes iki de farklı burun tasarımı sunuyor. Daha fazla ne isteyebilirsiniz ki? Belki S Serisi’ni.

Güncel fiyat bilgileri;

BMW 520i fiyat listesi için tıklayınız

Mercedes E180 fiyat listesi için tıklayınız

BMW 520i: 14/20 Mercedes E180: 12/20

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi

Sonuç:

Uygun fiyat etiketi, başarılı motor ve gelmiş geçmiş en konforlu 5 Serisi. Bütün bunlar E Serisi karşısında galibiyet için yeterli olmak zorunda. 520i, orta üst sınıf prestijiyle düşük vergi seviyesini bir arada sunmak konusunda çok başarılı. Fakat fiyat etiketi biraz aldatıcı olabilir, zira bir kaç isteğe bağlı donanımla seviye konforuyla hala çok çekici olan E180’i geride bırakacaktır.

BMW 520i: 69/100 Mercedes E180: 66/100

bmw 520i mi mercedes e180 mi bmw 520i mi mercedes e180 mi