Sedanlar kullanışsızdır, uzundurlar ama bagajları büyük yükler almaz. Bu da onları bir numaralı prestij objesi yapar. İşe yaramayan bir bolluktan daha fazla zenginliği ne çağrıştırabilir ki? Hal böyle olunca da sedanlar sevilir çünkü insanoğlu hava atmayı sever. Bizse sedanları sevmiyoruz, tabii istisnalar yok değil. Mesela adında AMG olanları severiz. Onların en yenisine de kanımız hemen kaynadı.
E Serisi’nin AMG tarafından çıldırtılmış versiyonu son nesilde 63 takısıyla anılır oldu. E63’ün kaputu altında bir kaç yıl için gerçekten de sanat eseri kıvamında 6,2 litrelik bir V8 vardı; ayı kadar güçlü labrador kadar uysaldı. Fakat o günden bu yana köprünün altından çok sular aktı. Motor hacmi önce 5,5 litreye, şu anda gördüğünüz en güncel versiyondaysa 4,0 litreye kadar geriledi. İnternet üzerinden zahmet edip bu otomobille ilgili verileri okuyorsanız hacmen küçülmeye karşın gücün devamlı olarak arttığını tahmin etmişsinizdir.
Mercedes bu en yeni E63’te, son versiyonda olduğu gibi iki farklı güç seviyesi sunuyor. Girişi oluşturan E63 4Matic mütevazi değerlere sahip; 4,0 litrelik V8, bir çift turbo beslemeyle 571 HP güç ve 750 Nm tork üretiyor. Bu veriler de aracın 0-100 km/s hızlanmasının bir ömür kadar uzun olan 3,5 saniyede tamamlanmasını sağlıyor. Fakat hayat kısa, hepimizin çok daha iyisine ihtiyacı var. Tam da bu nedenle Mercedes-AMG E63 S 4Matic var. Tek bir S harfi motor gücünün çok daha tatmin edici 612 HP’ye ve torkun da 850 Nm’ye yükselmesini sağlıyor. Bu artış da 0-100 km/s hızlanmayı 3,4 saniyeye indirerek size yeri doldurulamayacak 0,1 saniye kazandırıyor. Bir Dodge Charger Hellcat 707 HP güç üreten 6,2 litrelik superchargerlı Hemi motoruyla daha iyisini yapabiliyor ama Mercedes-AMG E63 S 4Matic kadar pahalı olmadığı için yeterince havalı olmayacaktır.
Peki bu kadar çok gücün sağlıklı aktarımı için neler yapılmış? Öncelikle, belki dikkatinizi çekmiştir, artık 4 tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor. Bunun drift severleri üzeceğini düşünen Mercedes, S versiyonunun çekiş sistemine bir Drift modu eklemeyi unutmamış. Tabii 850 Nm tork üreten motora sahip 4 tekerlekten çekişli bir araçla drift yapmak, elektronik ne kadar yardımcı olursa olsun pek kolay olmayacaktır. Bunun dışında şanzıman da değiştirilmiş. AMG modellerinde bir süredir Mercedes’in otomatik şanzımanının tork konvertörü çok plakalı kavramayla değiştirilmiş bir versiyonu kullanılıyor. E63’te 9 vitesli bu şanzımana bir de ıslak kalkış debriyajı eklenmiş. Böylece ilk kalkış anında tepki süresinin azalması sağlanmış. Anlayacağınız ver çoşkuyu motora deyip 0-100 km/s hızlanma süresini kısaltmak mümkün olmuyor, hızlı kalkış ince mühendislik işidir. Hatta Mercedes mühendisliği biraz abartarak sportif sedanına silindir deaktivasyonu özelliği de eklemiş. Böylece kükreyen aslan yükü hafif olduğunda 8 silindirinden 4’ünü kapatabiliyor.
Sonuç olarak E63 her zaman olduğu gibi çok etkileyici ve çok pahalı bir sedan olarak aramıza dönmeye hazır.