Malum herkesin aklı futbolcuların kullandığı SUV’larda. Ne yazık ki bu araçların hem fiyatları çok yüksek hem de kullanması inanılmaz pahalı. Bu nedenle normaller hedef tahtasına aynı imajı verebilecek ama çok daha makul fiyatlı örnekleri yerleşiyor. Bu nedenle yerden yüksek kompakt sınıf üyeleri daha değerli ve daha revaçta. Örneğin Ford’un Kuga’sı.

FordKuga

1- Nedir?

Ford’un kompakt crossoverının ikinci nesli. İlk nesil yerden yüksek bir Focus olarak onun yol tutuş ustalığı bayrağının crossover alemindeki taşıyıcısıydı ve sınıfının en eğlenceli sürüşe sahip üyesiydi. İkinci nesil de Focus altyapısı üzerinde yükseliyor. 4,52 metrelik uzunluğu hatchback Focus’tan 17 cm daha fazla olsa da station wagon ve sedan karoserli Focuslar’la neredeyse aynı. 2,69 metrelik aks mesafesiyse Focus ailesinden 4 cm daha uzun. Asıl farkı yaratansa yüksekliği. Tavan raylarıyla 1,75 metreye varan yüksekliği sayesinde bütün bu ebatları abartılı bir görsellikle sunmayı başarıyor.

FordKuga

2- İç mekanı nasıl?

Bilindik Ford, kaliteli, karmaşık ve detaylarda insanın gözlerini yaşartan hatalara sahip. Orta konsol tüm güncel Ford modelleriyle birlikte pazarın en zor kullanılanlarından birisi ve küçük düğmeler de buna tuz-biber ekiyor. Orta konsolun üzerindeki ekran hem sürücüye uzakta kalıyor hem de yeterince büyük değil. Sonuç olarak buradan hem küçük ayarları yapmak hem de navigasyon bilgilerini takip etmek çok da kolay olmuyor. Yaşam alanı açısındansa çok daha başarılı bir sunum söz konusu. Ön koltuklar yüksek konumlu ve ferah hissettirirken arka koltuklar hem diz hem de baş mesafesi açısından oldukça cömert. Bu bölümde VW Tiguan’ın raylar üzerinde hareket eden koltukları gibi detaylara yer verilmemiş ama buna ihtiyaç da yok. Çünkü bu diz mesafesiyle bile Kuga 406 litrelik ve kağıt üzerindeki değerlerden çok daha kullanışlı olan bagaj hacmi sunuyor.

FordKuga FordKuga

3- Motoru güçlü mü?

Kuga’da 1,6 litrelik Ecoboost motorun 150 HP ve 180 HP güç üreten iki versiyonu kullanılıyor. Düşük güçlü versiyon 6 vitesli manuel şanzıman ve önden çekişliyken yüksek güçlü versiyonsa 6 vitesli otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemiyle sunuluyor. Dizel isteyenler içinse 163 HP güç üreten 2,0 litrelik dizel 6 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla ve 4 tekerlekten çekişle sunuluyor. Bunlardan en ilgi çekici olanı doğal olarak küçük hacimli motor, otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemini birleştiren. Bu üçünü bir arada isteyenlerin önündeki seçenekler gerçekten az. Nissan Qashqai ve VW Tiguan’ın küçük hacimli motorlara sahip versiyonlarında 4 tekerlekten çekiş ve otomatik şanzıman bir arada sunulmuyor. Daha çok yerden yüksek bir hatchback olarak kabul edilmesi gereken Subaru XV’de ise gücünü hissettirmekte büyük sorunlar yaşayan bir atmosferik motor, CVT şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemiyle sunuluyor. Kuga’nın ondan en büyük farkı gerçek bir arazici gibi görünmesi ve motorunun ürettiği yüksek güç. Motor 180 HP’nin yanında 1600 d/d’da 240 Nm tork da üretiyor. Bütün bunların yüksek çekiş gücü için yeterli olması beklenebilir, ama gerçek tam olarak öyle değil. Bu kuruluma sahip baz donanımlı bir Kuga bile sürücüsüyle birlikte 1,7 tona yakın ağırlığa sahip. Bir kaç donanımla ağırlığı bir 100 kg daha arttırmak çok zor olmayacaktır. Yüksek ağırlığa tork konvertöründeki ve 4 tekerlekten çekiş sisteminin bir sürü hareketli parçasındaki kayıplar da eklenince Kuga, motorunun kağıt üzerindeki üstünlüklerinin tamamını kaybediyor. İlk kalkış anından itibaren beklenen ataklığa sahip değil ve yüksek hızlara çıkmakta nazlanmasa da bunun için gaz pedalını gerçekten hırçın kullanmanız gerekiyor. Şanzımanın motorla uyumu da sorunsuz değil. Ara hızlanmalar için gereken vites düşürmeyi yapmadan önce her zaman biraz oyalanan şanzıman, motorun torkuna gereğinden fazla güveniyor. Bu nedenle de gaz pedalına yine fazladan basınç uygulayıp bir alt vitese geçiş için şanzımanı ikna etmeniz gerekiyor. Gaz pedalına yapılan bu ayarsız basınçlar da doğal olarak size yüksek tüketim olarak geri dönüyor. Eğer dikkat ederseniz Kuga’yı 10 litre/100 km civarında bir tüketim ortalamasıyla kullanabilirsiniz. Fakat gaz pedalına gereksiz basacak ya da sıkışık trafiğe girecek kadar dikkatsiz olursanız 12 litre/100 km’nin üzerindeki tüketim değeriyle yüzleşmeniz gerekli.

FordKuga FordKuga

4- Neden bu kadar çok tüketiyor?

Öncelikle turbo beslemeli motorlar zaten yüksek tüketime sahiptir. Önemli olan sürücünün tüketimi kontrol altında tutabilmesini sağlamaktır. Normal bir Focus’ta Ecoboost motor buna izin veriyor. Çünkü bu motorla Focus’un boş ağırlığı 1,3 ton, yani Kuga’dan en az 400 kg daha düşük. Kuga ise yüksek tüketim için her şeye sahip: Yüksek boş ağırlık, rüzgar direncini arttıran tasarım, 4 tekerlekten çekiş sistemi ve tork konvertörlü otomatik şanzıman. Eğer bu şanzıman yerine çift kavramalı Powershift şanzıman kullanılsaydı tüketim hissedilir şekilde düşebilirdi ama Ford bu seçimi rastgele yapmamış olmalı. Çift kavramalı şanzımanın, yüksek boş ağırlık ve alt devirlerdeki düşük güç nedeniyle ilk kalkışta aşırı zorlanacak olması bu seçimin arkasındaki neden olabilir. Kuga’yı görünce diğerlerinin neden otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemini ayırdıkları daha iyi anlaşılıyor. Gerçekten de eğer 150 HP üreten motor ve otomatik şanzımana sahip önden çekişli bir Kuga olsaydı, çok daha kabul edilebilir tüketim değerlerine sahip olabilirdi.

FordKuga

5- Tüketim dışında sürüşü nasıl?

Direksiyonu ve süspansiyon sistemiyle asılında sınıfının en iyileri arasında. Konfor ve yol tutuş konusunda gerçekten en iyi noktayı işaret eden süspansiyon sistemi hem sessiz çalışıyor hem de ağırlık transferlerine çok iyi tepkiler veriyor. Direksiyon hisleri biraz yapay ama elektrikli sistemler arasında daha iyisini başaran da yok gibi. İç mekan izolasyonu çok iyi, camları geniş ve kullanımı da kolay. Ses izolasyonu başarısı için Ford mühendisleri akustik ayna olarak tanımlanan bir sistem kullanıyor. Sonuçta gürültü kaynakları çok daha iyi takip edilerek yok ediliyor. Sürüşte bu yeni teknolojinin etkileri çok daha rahat görülebiliyor.

FordKuga

6- 4 tekerlekten çekiş sistemi iyi mi?

Piyasadakiler arasında en iyilerden biri. Akıllı olarak adlandırılan pek çok sistem var ama içlerinde en gerçekçisi Ford’un Kuga’da kullandığı. Sonuç olarak bu araç bir arazi efsanesi olmak istemiyor. Bunun yerine sahiplerinin çoğunlukla alışveriş merkezlerine gideceği kullanışlı bir aile otomobili olmanın yanına ufak tefek farklı şartlarda hareket kabiliyeti ekleme derdinde. 30 km/s hıza kadar 4 tekerlekten çekiş sistemi çekiş gücünü arttıracak şekilde gücü lastikler arasında bağımsız ve değişken olarak dağıtıyor. Daha yüksek hızlardaysa tek öncelik sürüş keyfi oluyor. Yani Kuga yüksek hızlarda 4 tekerlekten çekiş sistemini torkla yönlendirme (torque vectoring) için kullanıyor. Virajın içinde kalan lastiğe aktarılan güç sayesinde tutunma kaybı yaşanmadan dönülebilecek viraj çapı daraltılabiliyor. Sözün özü, 4 tekerlekten çekiş sistemi tam da Kuga’nın ihtiyaç duyacağı şekilde ve oldukça iyi çalışıyor.

FordKuga FordKuga

7- Teknolojisi gelişmiş mi?

Çok, Kuga’da satın alabileceğiniz donanımlar lüks sınıf kadar ki sınıflarda bulamayabilirsiniz. Şehiriçinde otomatik fren yapabilen bir yardımcı adaptif hız sabitleyici, bagaj kapağını ayak hareketinizle açabilen eller serbest giriş sistemi, aktif şerit takip sistemi, aktif park yardımcısı ve şerit takip yardımcısı gibi donanımlar isteğe bağlı olarak ya da standart olarak donanım listesine dahil edilebiliyor.

FordKuga FordKuga

8- Fiyatı nasıl?

Bu linkten de görebileceğiniz gibi baz versiyonun fiyatı bir hayli ilgi çekici. Hatta bu fiyat seviyesi kompakt sınıf hatchbacklerden biraz daha yüksek. Fakat 4 tekerlekten çekişli ve otomatik şanzımanlı versiyonlara geldiğimizde fiyat seviyesi rakiplerden daha yükseğe çıkıyor ve dizele ulaştığımızdaysa tekrar rakiplerle benzer seviyeye iniyor. Yukarıdaki teknoloji harikalarına sahip bir Kuga ise liste fiyatının üzerine 20 bin TL’ye yakın fazladan ödeme yapılmasını gerektiriyor.

9- Sonuç

Ford Kuga, çok iyi sürüşe sahip bir aracın büyük bir handikapla piyasaya sürümüş bir hali. Kuga’yla birlikte yaşamayı düşünüyorsanız ya tüketim derdinizin hiç olmaması ya da dizel motoru tercih etmeniz gerekiyor. Bunun dışında sunduklarıyla çok iyi bir araç olduğunu itiraf etmeliyiz. Yüksek tüketim sorununu daha az hissetmek için size küçük bir ipucu verebiliriz. Ford’un küresel ürün projesi sonucunda Kuga, Escape adı altında ABD pazarına da sunuluyor. Böylece siz de Kuga yerine Escape kullandığınızı, yani müsrif ama çok keyifli bir Amerikana sahip olduğunuzu düşleyebilirsiniz. Kredi kartınızı aldığınız banka bu saçma fikir karşısında nasıl bir tepki verir kestirmek zor ama ruh halinize bakıp sizin için üzülebilirler.

FordKuga FordKuga