Kompakt sınıf sedanlar ülkemizin en popüler otomobil sınıfı ama bu kan kaybetmelerini engellemiyor. Tüm dünyayı saran SUV akımının da etkisiyle sedanlar pazar kaybettikçe bizimki gibi pazarlarda yerel başarıya ulaşan kompakt sedanlar da sahneden bir bir iniyor. Sonuç olarak satış adetleri yüksek olsa da model yelpazesi pek de geniş olmayan bir sınıftan bahsediyoruz, ya da bahsediyorduk. Kısa süre içinde eklenecek iki modelle çeşitlilik biraz olun artacak. Bu modellerden bir tanesini Citroen yaz aylarında tanıtacak. Diğeriyse Mayıs sonu itibariyle satışa sunulacak olan Kia Cerato.
Cerato Türkiye’ye, uzun bir moladan sonra geliyor. Bu arada model yeni bir nesle geçti hatta bu yeni nesil de makyajlandı. İşte bizim buluşmaya hazırlandığımız da tam olarak 4. neslin makyajlı hali. Cerato ismi bizim için tanıdık olsa da bu kompakt sedan pek çok pazarda Forte adıyla anılıyor. Dahası bizim Ceed olarak bildiğimiz kompakt HB de bazı pazarlarda Forte ailesine mensup. Fakat iki araç arasındaki akrabalık çok sınırlı. Ceed Avrupa için hazırlanmış bir otomobil ve yürüyen aksamındaki ve motor yelpazesindeki seçimlerle bunu anlamak çok kolay. Buna karşılık Cerato, sedan sever pazarlar için geliştirilmiş ve bu pazarlar arasında Avrupa yok. Sonuçta Cerato hem nesil değişimlerinde hem de makyajlarda Ceed ile paralel bir yaşam ve tasarım döngüsüne sahip olsa da farklı bir araç.
Detaylara geçecek olursak; 4,64 metrelik uzunluğa ve 2,70 metre aks mesafesine sahip olan Cerato, güncel kompakt sedan ortalamalarını karşılıyor. Tabii kimi rakiplerinin aks mesafesinin 2,73 metre civarına ulaştığını da atlamamak lazım. Yine de Cerato’nun arka koltuk yolcuları için makul bir alan sunması beklenebilir. 502 litrelik bagaj hacmi de sınıf ortalamalarında.
Dış tasarımdaki bariz benzerliklere karşın Cerato’nun iç mekanı Ceed’den biraz daha farklı. Biraz daha tutucu çizgiler ve daha klasik kumandalar Cerato’nun asıl hedef pazarlarını ele veriyor. 8 inçlik dokunmatik bilgi-eğlence sistemi ekranı kokpitin en tepesine yerleştirilmiş. Türkiye’de satılacak versiyonlarda bulunan manuel ayarlı havalandırma sisteminin kumandalarıysa havalandırma çıkışlarının hemen altında yer alıyor. Vites kolu ve direksiyon simidi Ceed’den alınmış.
Cerato ülkemizde 1,6 litre hacimli atmosferik beslemeli benzinli motor ve 6 vitesli tork konvertörlü otomatik şanzıman ikilisiyle satılacak. 128 HP güç ve 154 Nm tork üreten motor, Cerato’nun kaputu altında ortalama 7,3 litre/100 km’lik tüketime sahip. Önde MacPherson arkadaysa torsiyon çubuğundan oluşan süspansiyon sistemi de Ceed’den ayrılan konular arasında. Cerato’nun turbo beslemeye sahip versiyonlarında arkada çok kollu bağımsız süspansiyon sistemi sunuluyor ama bu versiyonlar Türkiye’de satılmıyor.
Tıpkı motoru gibi Cerato’nun donanım tablosu da tek sütundan oluşuyor. Elegance isimli pakette 6 havayastığı, 8 inçlik ekrana sahip bilgi-eğlence sistemi, geri görüş kamerası, 60:40 oranında katlanabilen arka koltuk sırtlığı ve far sensörü gibi donanımlar bulunuyor. Günümüz dünyasında pek zengin sayılmayacak bu donanım listesine ulaşmanın bedeliyse 529.900 TL olarak belirlenmiş.