Polestar adını ilk olarak sıradışı bir S60 konseptiyle duyurdu. Bundan önce Volvo’nun performans modelleri R takısıyla anılıyordu. Polestar’ın S60 ise onların çok ötesinde çılgınlıktaydı. Bu otomobil müşterilerle buluştu buluşmasına ama çok daha evcilleşmiş bir halde. Sonrasında Polestar bir yol ayrımına geldi. Ya Volvo modellerinin daha güçlü versiyonlarıyla M GmbH ve AMG’nin karşısına çıkıp Volvo’ya premium konumunu güçlendirme konusunda yardım edecek ya da geleceğin trendlerini takip edip yeni bir başlangıç yapacaktı. Yeni yönetim ikinci yolu tercih etti.

Polestar kendi başına bir marka haline geldi. Temel olarak hala Volvo modelleri kullanılacak ama modellerin üzerindeki ek mühendislik, kullanılan malzemeler ve üretim tesisi gibi konular tam bağımsız olacak. Bu düüncenin ilk meyvesi Polestar 1 isimli bir coupe. Temel olarak Volvo’nun SPA altyapısına sahip. Yani bir nevi S90’ın iki kapılı versiyonu gibi. Tasarımı da bunu inkar etmiyor. Fakat yapılan eklentiler ve değişikliklerle altyapının yüzde 50’si farklılaşmış. Karbon-fiber gövde sayesinde burulma direnci yüzde 45 yükseltilmiş. Öhlins imzalı sürekli kontrol edilen değişken amortisörler sektörde ilk olarak Polestar 1’de kullanılmış. Dahası bu hibrit otomobilin 3 elektrik motorundan 2 tanesi arka tekerleklere yerleştirilmiş ve bu sayede aktif torkla yönlendirme sürüşe eklenmiş. Sonuçta bu otomobilin sıradan Volvo modellerinin hayal bile edemeyeceği bir dinamizm seviyesine ulaşması amaçlanmış. SPA’ya sahip güncel Volvo modellerinin beklenenden çok daha dinamik otomobiller olduğunu düşününce bu iddia biraz uçuk gibi geliyor ama tabii görmeden inkar etmek saçmalık olur.

2+2 oturma düzenli coupenin kaputu altında bir hibrit yapı bulunuyor. Polestar’ın açıklamasına göre sistem gücü 600 HP ve torku da 1000 Nm. Bu değerler muazzam ama asıl etkileyici olan bu hibritin sadece elektrikle 150 km menzile sahip olacak kadar güçlü pillerle donatılmış olması. İçten yanmalı motor olarak, T8 kodlu Volvo modellerinde de kullanılan ve hem turbo hem de superchargerla aşırı beslenen 2,0 litrelik makine tercih edilmiş.

Polestar biri 2019 sonunda diğeriyse onu takip eden dönemde tanıtılacak iki model daha üretecek. 2019 sonunda tanıtılacak olan model daha sıradan, orta sınıf bir sedan tarzına sahip olacak ve doğrudan Tesla Model 3’ü hedef alacak. Bu araçların tamamı Çin’de inşası devam eden yeni fabrikada üretilecek. Satış açısından tıpkı Volvo gibi Polestar da aylık abonman sistemini hayata geçirecek. Polestar modellerini kullanmak için tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi bir sözleşme imzalayıp aylık ödemeleri yerine getirmek yeterli olacak. Sistem çeşitli kapsamlarla sunulacak. Abonelik seçiminize göre farklı Polestar ya da Volvo modellerinin kullanım hakkı da sözleşmeye dahil edilebilecek. Yani telefonunuza gelecek bir kod yardımıyla sisteme dahil herhangi bir araca erişebileceğiniz bir araç paylaşım sistemi söz konusu. Tabii sistemin işlemesi için sosyo-ekonomik dengelerin oturmuş olduğu bir toplum önemli. Yoksa abone olup soluğu en yakın sınır kapısında alacak kişiler genel bir sorun yaratabilir.

Polestar 1 için siparişler açılmış durumda. Bunun için şimdilik telefon uygulaması ve internet siteleri kullanılıyor. Fakat çok uzak olmayan gelecekte fiziki bir etkileşim için dünyanın farklı yörelerinden showroomlar da devreye girecek.

Polestar 1 siparişi vermek için tıklayın.