Uygunların en uygunu hangisidir? Ülkemizdeki otomobil pazarının durumu malum. TL’nin değer kaybetmesi üzerine bir de vergi artışı ve taksitlendirme seçeneklerindeki değişiklikler eklenince otomobil satın almak iyice zorlaştı. Böyle bir durumda paranızı neye yatırdığınızda iyi bakmanız gerekiyor. Yani fiyat sınıfının altındaki modellerin değeri artıyor. Bu modellerden ikisi Hyundai i10 ve Peugeot 208. Bu ikisini karşıkarşıya koymak ne alaka demeyin. 1,0 litrelik motora sahip i10’un zengin donanımlı versiyonuyla yine 1,0 litrelik motora sahip baz donanımlı 208’in fiyatları oldukça yakın. Yani bu klasik bir dolu alt sınıf mı boş üst sınıf mı alayım sorusunun cevabı. Peki i10’la 208 arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
İkilinin iç mekan konusunda birbirlerine keskin bir üstünlük sağlayamamaları ilginç. i10’da Hyundai sert plastik malzemeleri oldukça iyi bir görsellikle sunmayı başarmış. 208’in malzeme kalitesi biraz daha iyi ama i10’a fark attığı da söylenemez. Bu noktada 208’in iç mekanıyla ilgili en önemli konuya değinmek şart. Kim ne derse desin 208’in direksiyonuyla ilgili kararınızı 208’i kullanmadan vermeyin. Küçük direksiyon simidi ilk başta Peugeot mühendislerinin çılgın gecelerde icat ettikleri bir şey gibi görünüyor ama hem kullanımı kolaylaştırıyor hem de oldukça ergonomik. Gösterge tablosunu perdelemesi konusuysa sadece direksiyon pozisyonunuzun biraz değiştirilmesiyle gideriliyor. Direksiyonu biraz daha alçak kullanmak gerekli. Yine de Peugeot’nun bu direksiyon yerleşimiyle büyük bir kumar oynadığı da gerçek. Hyundai’nin i10 için kullandığı seçimler çok daha garantili. Selefi gibi yeni i10 da sınıfı için oldukça olgun iç mekan yapısına sahip. Düğmelerin büyüklüğü ve yerleşiminde sürprizler yok.
Hyundai i10: 5/10 Peugeot 208: 6/10
Ergonomi
Aslında bu bölümde yazılacakların çoğunu iç mekan bölümünde yazmış bulundum. 208’in ergonomisi alışkanlık istiyor. Baz donanımda dokunmatik ekran yerine normal bir müzik sistemi ve direksiyondaki kumandalar yerine de direksiyonun arkasındaki kumanda birimi kullanılıyor. İki sistem de zengin donanımlı kardeşlerinden daha kullanışlı. i10 ise ergonomi konusunda çok daha başarılı. Yol bilgisayarı düğmesinin direksiyonun alt kolonundaki yeri daha farklı seçilebilirdi. Bunun dışında iri düğmeler, yüksek yerleşimler ve küçük boyutların da yardımıyla her şey sürücünün uzanabileceği konumda.
Hyundai i10: 8/10 Peugeot 208: 8/10
Yaşam ve yükleme alanı
Bu disiplin doğal olarak 208’in şanslı olduğu bir bölüm. Küçük sınıf hatchback, aslında sınıfı için bodur sayılabilecek 3962 mm’lik boya sahip. Fakat bu bile i10’dan (3665 mm) 30 cm uzun olmasına yetiyor. Ayrıca 208’in 1829 mm’lik genişliği de i10’un 1660 mm’lik genişliği karşısında abartılı duruyor. Peki bu farkın iç mekanlara yansıması nasıl? Aslına bakarsanız dışarıdaki kadar büyük değil. Ön koltuklarda fark daha hissedilir. 208 omuzlar için bariz bir şekilde daha ferah bir yolculuk vaat ediyor. i10’da ise biraz daha temasa müsait sağ koltukta oturana göre kimi zaman romantik bile olabilen bir hava hakim. Arka koltuklarda, 208’in 134 cm’lik omuz genişliğine karşın i10 128 cm omuz genişliği sunuyor. Bu değerler, 208’in üç kişiye daha uygun arka koltuk yaşam alanı sunduğu anlamına geliyor. Arka koltuklardaki yükseklik ve standart oturma alanı değerleriyse neredeyse aynı. Özellikle, ön koltuk sabit bir ayardayken ölçülen standart oturma alanının benzer olması ilginç. Ama bunun nedeni de bagaj ve depo hacimleri incelenince ortaya çıkıyor. 208’in 286 litrelik bagaj ve 50 litrelik yakıt deposu hacmine karşın i10 252 litrelik bagaj ve 40 litrelik depo kapasitesi sunuyor. Gerçi yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım, Hyundai mühendisleri bu kadar kısa bir otomobilde neredeyse küçük sınıf ortalamalarında bagaj alanı yaratmış.
Hyundai i10: 4/10 Peugeot 208: 7/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki model de 3 silindirli ve 1,0 litrelik hacme sahip atmosferik motorlarla 5 vitesli manuel şanzımanlara sahip. Üstelik motorların güç/tork verileri de oldukça yakın. Peugeot motoru 6000 d/d’da 68 HP güç ve 3000 d/d’da 95 Nm tork üretiyor. Hyundai motoruysa 5500 d/d’da 66 HP güç ve 3500 d/d’da 95 Nm tork üretiyor. İlginç bir şekilde ağırlık avantajı 208’de. Fransız, Peugeot’nun hafif üretim teknolojileri kullanımı sayesinde 975 kg’lık boş ağırlığıyla rakibinden (i10: 1008) yarım depo yakıt kadar daha hafif. Sonuçta ikili küçük kalplerine karşın yeterli çekiş hissi ve akıcılıkla yol alıyor. Eğer şehrin dar yolları ve ağır akan trafiğindeyseniz ikisi de size çok keyifli yolculuklar sunuyor. Fakat otoyola çıkıldığında tork eksikliği hemen hissediliyor. İki hafif sıkletle de otoyol hızlarında ara hızlanma yapmak oldukça uzun sürüyor.
Hyundai i10: 9/20 Peugeot 208: 10/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Baz donanımdaki yüksek yanaklı lastikleriyle 208 1.0 VTi Access tüm ürün gamının en konforlu versiyonu. Süspansiyon sistemi biraz sesli çalışıyor ama darbe emiş konusunda başarılı sayılmalı. Arka aks 207’deki gibi kırılma sesleri üretmiyor ve sert darbelerde de arka koltuk yolcularının omuriliklerine doğrudan saldırılar düzenlemiyor. 3 silindirli motorun akustik konforuysa o kadar başarılı değil. Motor orta devirlerden itibaren kendini belli etmeyi seviyor. Bu işin tesellisi motor sesinin sportifliği. Benzer şekilde debriyaj pedalı ve şanzıman da sportif tatlar taşıyor, ikisi de beklendiğinden sert ayarlanmış. Hyundai ise ortaya yumuşacık bir şehir otomobili çıkartmayı başarmış. Debriyaj, vites geçişleri, direksiyon ve süspnsiyon, i10’un konfor katsayısını arttıracak şekilde ayarlanmış. Küçük boyutlar kullanım kolaylığına ayrı bir artı daha sağlıyor.
Hyundai i10: 8/10 Peugeot 208: 6/10
Yol tutuş ve güvenlik
208, yol tutuştan anladığınız sürüş keyfiyse rakibinin bir hayli önünde yer alıyor. Direksiyon sisteminin tepkileri, geri bildirimleri ve hızı oldukça yerinde. Süspansiyon sistemi gereksiz salınımlara izin vermiyor ve hızlı virajlarda bile tedirginlik vermiyor. Ani manevralarda arka kısım sinirli hissettiriyor ama aslında limitinin üzerinde bile kolayca kontrol altında tutulabiliyor. Ne yazık ki ESP, 208 ürün gamında elektrikli katlanır dış dikiz aynalarından daha az rastlanır bir donanım. Aynı donanım i10’da ise standart donanım listesinde sunuluyor. Ani durumlarda elektronik melek oldukça yumuşak müdahalelerde bulunarak i10’u izinde tutmayı başarıyor. Bunun dışında i10 zorlandığında bunun için üretilmediğini hissettiriyor. Yoldan çıkmaya istekli değil ama daha yavaş gidildiğinde daha mutlu olan bir otomobil. Direksiyon sistemi iletişimden uzak ve lastiklerin tutunmasıyla ilgili de hiç bilgi vermiyor. İki modelden 208 EuroNCAP testine 2012 yılında, ESP zorunluluğundan hemen önce girdi ve 5 yıldızla dönmeyi başardı. Daha çiçeği burnunda bir model olan i10’sa EuroNCAP henüz testine girmedi.
Hyundai i10: 4/10 Peugeot 208: 7/10
Fiyat ve donanım
İkilinin fiyatları incelendiğinde gerçekten zayıf donanımlı bir 208’in fiyat seviyesiyle gerçekten zengin donanımlı bir i10’un fiyat seviyesinin neredeyse aynı olduğu görülüyor. 208, manuel aynalar (aynanızı kaç kere ayarladığınızı bir kere daha düşünün), manuel arka camlar, dokunmatik ekranı olmayan müzik sistemi (bu artı olarak kabul edilmeli) ve siyah gövde parçalarını (ayna, kapı kolları gibi) içeren bir donanım listesine sahip. Eğer Peugeot ESP’yi standart donanıma dahil etseydi kesinlikle eksiği olmayan bir şehir otomobili olarak değerlendirmek mümkün olabilirdi. i10’un Style isimli baz donanım listesindeyse direksiyona da müdahale edebilen gelişmiş ESP sistemi, elektrikli aynalar, aktif ön koltuk başlıkları, eğim kalkış yardımcısı, elektrikli camlar ve asimetrik katlanabilen arka koltuk sırtlığı gibi donanımlar bulunuyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Hyundai i10 fiyat listesi için tıklayınız
Peugeot 208 fiyat listesi için tıklayınız
Hyundai i10: 18/20 Peugeot 208: 13/20
Sonuç:
Peugeot 1 puan farklı birinci olmuş olsa da aslında bu karşılaştırma berabere bitti diyebiliriz. Bu ikili birbirine hem çok yakın hem de oldukça uzak. Eğer güvenlik ve konfor donanımlarına değer veriyor ve dirsek temaslı iç mekanla yetinebiliyorsanız, Hyundai i10 sizin için en iyi şehir otomobili olabilir. Eğer aradığınız biraz daha fazla sürüş keyfi ve daha geniş bir aileyse 208’i tercih etmeniz gerekiyor.