Bütün zenginlerin, yani hayatta başarılı olmuşların büyük arazi araçları kullandığını görüyorsunuz ve siz de benim ne eksiğim var mı diyorsunuz? Ya da yüksek oturma pozisyonu sayesinde yola daha hakim bir noktadan mı bakmak istiyorsunuz? O zaman bir kompakt crossover satın alma zamanınız gelmiş demektir. Fakat aradığınız şehirde rahat ettirecek ama fiyatıyla da üzmeyecek bir modelse aramalarınız çok uzun sürebilir. Bu kombinasyon için en iyi seçenekler Hyundai ix35 ve Kia Sportage, ki aslında farklı iç ve dış tasarımlara sahip tek bir model. Aradaki seçimse keyfe keder, tipini beğendiğinizi alabilirsiniz. İki üretici de 5 yıllık garanti süresine sahip ama Kia Hyundai’nin 100 bin km sınırına 150 bin km’lik sınırla karşılık veriyor.
1- Nedir?
Özellikle Kuzey Amerika pazarı için geliştirilmiş SUV ailesinin şimdilik en küçük üyesi. Önümüzdeki yıl ix25 çıktığında bu ünvanı ona devredecek. Karşımızdaki ilk nesil ix35. Selefinin adıysa Tucson’du ki bu isim halen ABD’de kullanılmaya devam ediyor. Sanırım Avrupalılar harf/rakam kombinasyonlarını daha çok seviyor. Otomobilin boyu 4,4 metre ve aks aralığı da 2,6 metre. Bu haliyle bir kompakt hatchbackten daha büyük değil. En azından bir i30’un (boyu 4,3 metre) çıktığı bir park alanına girebilirsiniz. Fakat 1,66 metrelik yükseklik sayesinde (i30 1,47 metre) normal bir kompakt hatchbackten çok daha iri ve heybetli görünüyor.
2- İç mekanı rahat mı?
Kesinlikle ferah. Yerden yüksek yapısı ön koltuk yolcularına diğer araçlardan daha geniş görüş açısı kazandırıyor. Arka koltuklarda cam alanları dar ama diz ve baş mesafesi açısından yeterince cömert. Elite isimli üst donanım seviyesinde sunulan büyük cam tavan arka koltuk yolcularının da bolca ışık alabilmesini sağlıyor. Koltukların dolgusu ve şekli yolculuklarda destek olacak şekilde seçilmiş ve arka koltukların zemini tamamen düz olduğu için 3. yolcu da bacaklarını rahatça hareket ettirebiliyor. Eğer Elite donanım seviyesini tercih ederseniz buradaki yolcular da koltuk ısıtıcılarına sahip oluyor. Yani ix35’te Elite demek, şımartılmış arka koltuk yolcuları demek.
3- Kullanışlı mı?
ix35’in kumandaları gelenekselliğin rahatlığına sahip. Akıl karıştıracak bir yerleşim ya da saç yolduracak ergonomi sorunları bulunmuyor. Geri görüş açısı oldukça kötü ama bunun da çözümü Elite donanım seviyesinde saklı: Geri görüş kamerası bu donanım seviyesinde standart olarak sunuluyor ve iç dikiz aynasına yerleştirilmiş ekranı da çok rahat kullanım sunuyor. Bunu da yetersiz görenler için aktif park yardımcısı APA da Elite donanım listesine dahil. Böylece siz devreye soktuğunuz andan itibaren park alanlarını kontrol eden sistem, ix35’i kararlı ve hızlı bir şekilde park edebiliyor. Sizin sadece gaz ve fren pedallarını kontrol etmeniz yeterli. Tabii bunun için arkanızdan sabırlı insanlardan oluşan bir topluluğun gelmesi gerekiyor. Çünkü sistemin park alanını ölçmesi için oldukça yavaş ilerlemeniz şart. Crossoverın bagaj hacmi 591 litre olarak açıklanıyor. Yükleme eşiği biraz yüksek ve bu nedenle de ağır yükler için sağlıklı bir bele sahip olmanız önemli.
4- Sürüşü nasıl?
Bu sorunun cevabını vermek biraz zor. Bir crossover olarak ix35’in her yola ve her şartta rahat etmesi gerektiğini düşünürsünüz ama o daha çok bir şehir otomobili. Bunu açıklamak zorunda olduğumu biliyorum. Şöyle ki, 1,6 litrelik direkt enjeksiyonlu motor 135 HP güç ve 164 Nm tork üretiyor. Bu veriler atmosferik beslemeli bir motor için oldukça başarılı. Ne yazık ki maksimum tork ancak 4850 d/d’da üretilebiliyor. Bunun anlamı çekiş gücü hissedebilmeniz için üst devirleri denemeniz gerektiği. Tork konvertörlü otomatik şanzıman beklendiği gibi bu tabloyu biraz daha kötüleştiriyor. Bunun yerine ix35 biraz daha hantal ve biraz daha isteksiz hissettiriyor. Yüksek hızlara çıkmak konusunda nazlı, ara hızlanmanın karşılığıysa sadece gaz pedalını halıya yapıştırıp beklemek. Bunun dışında ix35 direksiyon simidinin dokusundan lastiklerine kadar virajlardan uzak durmayı tercih eden bir yapıya da sahip. Gövde salınımı çok fazla, direksiyon sistemi endirekt ve iletişimden yoksun. Yine de genel anlamda yol tutuşu güvenlik sınırlarının dışına da çıkmıyor. Direksiyon sistemi makyajdan sonra, seçilebilen destek seviyelerine sahip oldu. Bunlardan Comfort garip bir boşluk hissi yaratırken Sport da garip bir sertlik hissi yaratıyor. Bu iki modda da simitle ön tekerleklerin bağı bir anda kopmuş gibi hissediyorsunuz. Yani Normal en iyisi. Bütün bu dezavantajların karşısındaysa çok iddialı sürüş konforu yer alıyor. ix35 makyaj öncesinde de virajlara karşı isteksizdi ama aynı zamanda da zıplatan bir süspansiyon sistemine sahipti. Şimdiyse tüm zemin bozukluklarını ütülemeyi başaran ve bu sırada gürültü oluşturmayan bir sistem söz konusu. ix35 bu konuda o kadar iddialı ki, süspansiyon konforu için arkadan itişli Mercedes modellerini hatırlatıyor desek yüksekten uçmuş olmayız. Hal böyle olunca da direksiyon sisteminin garipliği o kadar da göze batmaz hale geliyor. Tüm bunları alt alta koyup topladığımızdaysa ortaya ilginç bir şehir otomobili çıkıyor.
5- Ne kadar yakıt tüketiyor?
Tahmin edeceğinizden daha fazla. 1,6 litrelik atmosferik motor 1,5 tondan fazla boş ağırlığı, üstelik bir de tork konvertöründeki büyük kayıplara rağmen hareket ettirmek için bolca içmek zorunda kalıyor. Şehir kullanımında, bir de sıkışık trafiğe girdiğinizde tüketim rakamı rahatça 11 litre/100 km’nin üzerine çıkabiliyor. Ayağınıza hakim olduğunuz sabit hızlı bir sürüş sonrasındaysa bir ihtimal 8,5 litre/ 100 km ortalamasını yol bilgisayarı ekranında görmeniz mümkün olabilir. Fakat bunun için çok umutlanmamak gerekli. Eğer uzun yolculuklar yapmayı planlıyorsanız 2,0 litrelik dizel motora sahip versiyonu tercih etmelisiniz ama onun için neredeyse bir ix35 1.6 GDi kadar daha ödeme yapmanız gerekiyor.
6- Fiyatı nasıl?
Buradan görebileceğiniz gibi bir kompakt hatchbackten kayda değer oranda daha pahalı. Fakat en azından imaj açısından sundukları çok daha fazla. ix35 crossoverlar dünyasının en arazi aracı gibi görünen modellerinden biri ve bu da fazladan ödemeyi daha haklı gösteriyor. Elite isimli üst donanım seviyesi çok da büyük bir fark ödemeden pek çok çekici donanıma sahip olma şansı veriyor. Böylece kendinize hem sürüş hem de donanım anlamında konfor yüklü bir SUV satın almış oluyorsunuz. Tabii ki sadece önden çekişli bir SUV ama kim SUV’uyla dağa bayıra çıkıyor ki zaten?
7- Sonuç
Küçük hacimli motora ve otomatik şanzımana sahip bir crossover satın almak isterseniz elinizdeki en uygun fiyatlı seçeneklerden biri ix35. Sunduğu yüksek konfor, bütün zayıflıklarını yok saydırmayı başarabilir mi, bunun kararıysa size kalmış. Sonuçta daha az yakıt tüketen, daha iyi yol tutan ve daha keyifli sürüşe sahip rakipler de var ama onların fiyat seviyesi de bir hayli yüksek kalıyor.