Mitsubishi gözlerden ve gönüllerden uzak bir dönem geçiriyor. Zamanında Lancer Evo nesilleri sayesinde büyük bir hayran kitlesine ulaşan Japon üretici, kuzu postunda kurtların devri kapanınca bir anda ortada kaldı. Aslında bu devri kapatan SUV’lar konusunda en önemli uzmanlardan biri Mitsubishi ve bu sayede de en önde gelen markalardan biri olması beklenirdi ama öyle olmadı. Onun yerine bu bayrağı Nissan kaptı ve Qashqai ile sınıf atladı, sınıf yarattı ve varlığını bir üst kademeye taşıdı. Peki Mitsubishi’nin Qashqai rakibi ASX, orijinal ürün karşısında ne kadar şanslı? Yani sorumuz; Mitsubishi ASX ve Nissan Qashqai arasındaki mücadelede kim geçer?

Kıssadan hisse

Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere ASX zamanın gerisinde kalmış ve bunun faydasını sadece sürüş keyfi disiplininde görüyor. Fakat Qashqai tam paket olarak değerlendirildiğinde çok daha çekici ve beklentilerin çok daha iyi karşılıyor.

nissan qashqai mı mitsubishi asx mi

İç mekan

Mitsubishi otomotiv dünyasında ayrı kalmış gibi davranıyor ve bu durum en rahat ASX gibi nispeten yeni bir modelin iç mekanında gözleniyor. Tamam Mitsubishi lake ve karbon-fiber görünümlü kaplama gibi en güncel trendleri takip ediyor ama bu ikisinin bir arada sunulması pek şık görünmüyor. Ayrıca bir kokpitte tüm işi bölgesel kaplamalara yüklemek de adil değil; ASX’in genel malzeme kalitesi de çok yüksek değil. Qashqai ise kompakt crossoverların ikinci neslini temsil ediyor ve sınıfında neyin nasıl yapılması gerektiğini gösteriyor. Malzemeler özenle seçilmiş ve genel kalite algısı oldukça yüksek.

Mitsubishi ASX: 6/10 Nissan Qashqai8/10

nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi

Kullanım kolaylığı

İki model de Japon otomotiv sektörünün Avrupa pazarı için hazırladığı otomobil reçetesine uygun kullanım konseptlerine sahip. Nissan tüm kumandaları Avrupalı mantığıyla yerleştirmiş. Bu sayede kullanımı zor kumanda bulmak zor. Mitsubishi de aynı yolda ilerlemiş ve kokpit ergonomisini genel olarak iyi tutmuş ama koltuk ısıtıcıların zor erişilen yeri gibi bir kaç nazar boncuğunu da eksik etmemiş. Modellerin ikisinin de pedal ve kumanda hassasiyetleri yeterince iyi. ASX’in debriyaj pedalı biraz daha yumuşak olabilirdi.

Mitsubishi ASX: 7/10 Nissan Qashqai8/10

nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi

Yaşam ve yükleme alanı

ASX ile Qashqai arasındaki boyut savaşında kazanan yok. ASX’in 4,29 metrelik boyu Qashqai’ın 4,38 metrelik boyundan geri kalırken, Qashqai’ın 2,65 metrelik aks mesafesi de ASX’in 2,67 metrelik aks mesafesinin gerisinde kalıyor. Ön koltuk yolcuları için bu rakamların hiçbir anlamı yok. Çünkü her iki model de bu bölümde cömert ve üst sınıfları aratmayacak kadar geniş alan sunuyor. Arka koltuktaysa garip bir eşitlik var. Qashqai’ın diz mesafesi daha geniş gibi görünüyor ama ikisinin de alan hissi aynı. Bunda cam çizgilerinin benzer tarzı nedeniyle daralan cam alanlarının etkisi var. Bagaj hacimlerindeyse ASX’in 18 litrelik (ASX: 419 litre, Qashqai: 401 litre) bir avantajı var ama Qashqai’ın bagaj zeminin genişliği daha fazla.

Mitsubishi ASX: 8/10 Nissan Qashqai8/10

nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

Qashqai’ın motor yelpazesi oldukça geniş ama burada rekabeti dengeli kılmak adına 1,5 litrelik dizel motoru dikkate alacağız. Renault’dan alınan motor, 110 HP güç ve 260 Nm tork üretiyor ve uzun yıllardır sevilen bir üretim. Esnek, dayanıklı, tasarruflu ve performansıyla da etkileyici. Nissan bu motoru 6 vitesli bir manuel şanzımanla sunuyor. Şanzımanın rahat geçişleri ve motorun esnekliği sayesinde bu birliktelik yorucu olmaktan uzak kalabiliyor. Bu motor/şanzıman kombinasyonunda Qashqai rölanti ve ilk kalkışlarda garip bir homurtu üretiyor fakat bunun dışındaki durumlarda konfor ya da performans açısından büyük bir eksikliğe sahip değil. ASX’in tek dizel motorunun kökeni de bir Fransız. PSA’dan alınan 1,6 litrelik dizel motor 114 HP güç ve 270 Nm tork üretebiliyor. Tıpkı Renaulk motoru gibi bu Fransız da çok sevilen bir üretim ve bugüne kadar BMW’den Volvo’ya kadar pek çok farklı üretici tarafından kullanıldı. Motor tıpkı rakibi gibi esnek karaktere, devirlere iyi dağıtılmış torka ve makul tüketime sahip. Mitsubishi tarafından elinize darbe vuracak kadar kemikli 6 vitesli manuel şanzımanla donatılmış. Şanzımanın geçişleri o kadar keskin ve mekanik ki insan eski zaman keyif makinelerini hatırlamadan edemiyor. Motorun çekiş gücü rakibi gibi yeterince yüksek. Tüketim konusunda da ikili arasından bir öncü çıkamıyor. İkisi de 100 km’de 6,3 litre civarında yakıtla yetinebiliyor. Son olarak 1,2 litrelik turbo beslemeli benzinli ve 1,6 litrelik güçlü dizeli CVT şanzıman seçeneğiyle de sunan Nissan, eksiksiz motor yelpazesi için fazladan 2 puan daha alıyor.

Mitsubishi ASX: 16/20 Nissan Qashqai18/20

nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi

Konfor

Mitsubishi için ne derseniz deyin fakat onların keyifli otomobiller üretebildiğini kabul edin. ASX’in süspansiyon sistemi de bunu kanıtlıyor. Sistem sessiz çalışıyor, darbeleri çok iyi emiyor ve konfor konusunda tam not alıyor. Kabin sessizliği de etkileyici ve dizel motorun sesleri dışarıda tutulabiliyor. Normal şartlarda bir modelin bu kadar iyi bir rakip karşısında zorlanması gerekir ama Nissan Qashqai ile normal şartları değiştiriyor. Çift supaplı amortisörleriyle Qashqai çok becerikli bir model. Sistemin darbe emişi ve kabinin izolasyonu rakibinin karşısında uçan halı gibi hissettiriyor. En önemli sorunlar rölantide hissedilen homurdanma ve uzun yol dalgalarına karşı süspansiyon sisteminin etkisizliği.

Mitsubishi ASX: 8/10 Nissan Qashqai8/10

Yol tutuş ve güvenlik

Yerden yüksek crossoverların bu bölümde çok iddialı olmasını beklemeyiz ama ASX bu bölümde de iyi notlar alıyor. Süspansiyon sisteminin tepkileri gerçekten iyi. Ne yazık ki direksiyonu pazarın en hissiz örneklerinden biri olmasa da direktliği konusunda önemli eksikleri var. Belki daha hızlı ve direkt bir direksiyon yerden bu kadar yüksek bir araçta sıkıntılı olabilirdi. Qashqai ise tüm kozlarını güvenlikten yana oynuyor. Sonsuzluğa kadar uzanan bir elektronik yardımcılar listesi Qashqai’ı anbean takip ediyor ve sonuçta otomobilin en küçük bir riske dahi girmesine izin vermiyor. Eğer Qashqai ile slalom yapmaya niyetlenirseniz bir süre sonra tek yaptığınız fren balatalarının ömrünü çalmak oluyor. İki model de güvenlik anlamında oldukça zengin ama Qashqai’ın donanım seviyesine göre çok daha modern sürüş yardımcılarına sahip olabilmesi de dikkat çekici.

Mitsubishi ASX: 7/10 Nissan Qashqai8/10

Fiyat ve donanım

Nissan tam 28 tane Qashqai versiyonuyla fiyat listesinde tam bir ziyafet sunuyor. Geniş bir yelpazede boşluk bırakmayan fiyat listesi bu sayede her derde deva olabiliyor. Mitsubishi ise sadece 4 ASX versiyonuna sahip. Bunlara hala satılan 2015 modelleri de eklerseniz sayı ikiye katlanıyor ama fiyat yelpazesi hala çok dar. Dizel motorlu versiyonlar nispeten zengin donanım listesine sahip olduğu için başlangıç fiyatları da beklenenden bir hayli yüksek.

Güncel fiyat bilgileri;

Mitsubishi ASX fiyat listesi için tıklayınız

Nissan Qashqai fiyatları için tıklayınız

Mitsubishi ASX: 11/20 Nissan Qashqai16/20

Sonuç:

Qashqai gayet net bir birincilikle rakibinin önünde sona ulaştı. ASX iyi bir ürün olma yolunda maliyet kısıtlamalarına takılmış potansiyeli yüksek bir araç ama ne yazık ki rekabetin en kanlı olduğu sınıflardan birinde mücadele etmek zorunda.

Mitsubishi ASX: 63/100 Nissan Qashqai74/100

nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi nissan qashqai mı mitsubishi asx mi