Nissan Qashqai, ilk neslinde eksiklerine rağmen büyük başarı yakalamıştı. İkinci nesilse bu tür eksiklere sahip değil. Küçük hacimli ve çekiş gücü yüksek benzinli motor, makul fiyatlı bir dizel motor, küçük hacimli ve güçlü bir dizel motor, bu başarılı dizel motorla birlikte sunulan 4 tekerlekten çekiş sistemi ve tabii ki aynı dizel motorla sunulan otomatik şanzıman seçeneği. Peki dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı bir Nissan Qashqai, rüyaların gerçek olması anlamına mı geliyor?
1- Motor nasıl?
Geleneksel “Nedir?” bölümümüzü burada atlıyoruz çünkü daha önce 1,2 litrelik benzinli motora sahip Qashqai ile bu bölümü değerlendirmiştik. En uygun fiyatlı Qashqai’ı ve Qashqai’ın genel özelliklerini merak edenler bu yazıya bakabilir. 1.6 dCi’a geri dönersek; Nissan’ın Qashqai’da kullandığı bu motor aslında yeni sayılmaz. 130 HP güç ve 320 Nm tork üreten 1,6 litrelik motor, Renault tarafından üretiliyor ve ilk nesil Qashqai’ın son dönemlerine de yetişmişti. Bu motor teknik verilerinden de anlaşılabileceği gibi 2,0 litrelik dizel motorların yerini doldurmak için tasarlandı ve şimdilerde çift turbo besmeyle 160 HP güç üreten bir versiyonu da üretime dahil ediliyor. Fakat bu motorun Qashqai’da sunulması için biraz daha beklemek gerekecek. O yüzden biz 130 HP güç üreten versiyonla kalalım. Motor, kısa bir alt devir cansızlığı yaşıyor, aslında buna alt devir cansızlığı yerine küçük bir ölü bölge demek daha doğru olur. Fakat 1200 d/d’dan itibaren kendini topluyor ve maksimum torkun üretilmeye başlandığı 1750 d/d’da adeta dizginlerinden kurtuluyor. Motorun yüksek torkunu VW motorları gibi patlama eşliğinde üretmemesi çok iyi bir haber ve bu nedenle de bu motora sahip bir Qashqai hızlanırken elektrikli bir lokomotif gibi hissettiriyor.
2- Şanzıman nasıl?
Nissan CVT, yani devamlı değişken oranlı şanzımanları en çok kullanan üreticiler arasında. Aslında Audi’yi saymazsak, ki onlarda bu şanzımanı kullanmayı bıraktı, CVT şanzımanlar neredeyse sadece Uzak Doğulu üreticiler tarafından tercih ediliyor. CVT şanzımanı basitçe anlatmak gerekirse konuya bisiklet viteslerinden bahsederek başlamalıyız. Bisikletlerde kullanılan basit vites sistemlerinde, pedala bağlı bir dişli seti ve çekiş tekerleğine bağlı ikinci bir dişli seti kullanılıyor. İki dişli seti birbirine bir zincir yardımıyla bağlı ve bu sayede pedalın devrinin tekerleğe oranlanarak gönderilmesi sağlanıyor. Örneğin pedalda küçük dişli seçiliyken tekerlekte büyük dişli seçiliyse, pedalın tekerleğe oranı düşük olduğu için pedal çevirmek çok kolay oluyor. Bir pedal turuna karşılık tekerlek belki 8’de 1 tur dönüyor. Pedalda büyük dişli, tekerlekteyse küçük dişli seçildiğindeyse tam tersi etki görülür. CVT şanzımanların işleyişi de tam olarak böyle. Şanzıman iki konik kasnaktan oluşuyor ve bu iki konuk kasnak bisikletin pedal ve tekerleğindeki dişli setleri gibi yerleştiriliyor. Aradaki bağlantıyı yapansa yüksek dayanımlı bir kayış. Kayış motor şaftına bağlı konik kasnağın dar olan alt kısmında ve tekerlek şaftına bağlı konik kasnağın geniş olan üst kısmında olduğu zaman, manuel şanzımanların birinci vitesi seçilmiş gibi olur. Tabii bunlar yüzeysel anlatımlar, yoksa ortada bu kadar çok güç ve yüksek teknoloji varken çok daha fazla ölçüm-biçim ve milimetrik hesap söz konusu. Fakat yüzeysel de olsa CVT şanzımanın iyi ve kötü yanlarını anlatmak için yeterli. CVT şanzımanlar çok iyidir çünkü vites değişim hızı ya da sarsıntısı gibi dertleri yoktur, çünkü vites değişimi yapmazlar. Kayış konik kasnaklar üzerinde aşağı-yukarı gidip gelir. CVT’nin bir diğer özelliği de, kademesi olmadığı için otomobili hızlandırırken motor devrini sabit tutabilir. Bu CVT’nin hem nimeti hem de laneti. Çünkü bu sayede motoru hep en verimli olduğu devirde tutup yakıt tüketimini düşürebilir ve bu nedenle de kullanıcılar CVT şanzımandan kaçınır. Bu özelliği yüzünden CVT şanzımanlı otomobilde gaz basarsınız ve motor gürlemeye başlar ama hızdaki artış gürültüdeki artışın çok gerisinden gelir. Nissan’ın Qashqai’da kullandığı X-Tronic isimli CVT şanzıman işte tam da böyle bir şanzıman.
3- Motorla şanzıman uyumu nasıl?
Kesin bir yargıda bulunmak gerekirse kötü. Nissan CVT şanzımanlar için uzun zamandır tork konvertörü kullanıyor ve bu nedenle de güçlü motorun özellikle ilk kalkışa anındaki ataklığından eser yok. Daha sonra işler düzeliyor ve motorun gücünü hissetmeye başlıyorsunuz ama bunun için de gaz pedalını bacağınıza kramp girmiş gibi zemin halısına yapışık tutmanız gerekiyor. X-Tronic’li sabit hızlı sürüşler bile çok keyifli değil. Şanzıman devamlı olarak motor devrini düşük tutmaya çalışıyor ve bu nedenle de sizin gaz pedalı üzerindeki baskınızın anlık değişimlerini bile gözlüyor. Yoğun trafikte öndeki araca uyum sağlamaya çalıştığınızda devir bir anda rölantinin hemen üzerine düşüyor ve sonra tekrar 1900 d/d seviyesine yükseliyor. Bu da akla eski overdrivelı otomatik şanzımanları getiriyor. Aslında şanzıman başarılı olduğu tek konu sabit hızlı otoyol kullanımlarında motor devrini olabildiğince düşük tutabilmesi ve yardımcı elektronikler sayesinde muhteşem bir motor freni kullanımı sağlaması.
4- Konforlu mu?
Aslında oldukça konforlu. Sabit hızlarda düşen motor devri gürültü seviyesini de olabilecek en alt düzeye indiriyor. Aslında 1.6 dCi motor için bu çok iyi bir özellik çünkü bu motor gücü kadar homurdanmayı sevmesiyle de biliniyor. Gerçi Qashqai’ın izolasyonu da oldukça başarılı ama daha sessiz bir iç mekana itiraz edecek çok kişi çıkmayacaktır.
5- Tutumlu mu?
Tutumlu olmak dendiğinde aklınızda ne tür bir senaryonun oluştuğuyla ilgili bir sorun olabilir. Eğer aklınızdaki küçük hacimli bir dizel motorun tutumluluğu ise hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Fakat 130 HP güç ve 320 Nm tork üreten bir motora sahip çok da küçük olmayan bir crossoverın, hem de tork konvertörlü bir CVT şanzımanla 7,8 litre/100 km’lik tüketin değeri elde etmesi neresinden bakarsanız bakın başarıdır.
6- Fiyatı uygun mu?
Güçlü dizel motor ve otomatik şanzıman sahip bir Nissan Qashqai’ın başlangıç fiyatı bile kompakt sınıfın üst limitinden bir hayli yukarıda. Üstelik farklı donanım paketleri ve bu paketlere eklenebilecek ek donanımlarla bu seviyeyi pek de aklınızda olmayan bir bölgeye kadar yükseltebilirsiniz. Bu seviye ulaştığınızda da karşınıza 2,0 litrelik dizel motora, daha makul bir otomatik şanzımana ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip rakipler çıkacaktır. Tabii Nissan’ın bu yüksek fiyat etiketi karşılığında sunduklarının oldukça fazla olduğunu da aklımızdan çıkartmamalıyız. LED farlar, upuzun bir yardımcı elektronik listesi, daha da uzun bir konfor donanımları listesi ve ilginç teknolojik oyuncaklar Qashqai’ın listesine giriyor.
Nissan Qashqai fiyat listesi için tıklayın
7- Sonuç
CVT şanzımanla en önemli silahları olan tutumluluk ve performans elinden alınınca 1,6 litrelik dizel motorun ışıltısı bir hayli azalıyor. Yine de bu tür bir seçenek, en azından düşük vergi diliminde çok rastlanılan bir durum değil ve bu da Qashqai’ın çekiciliğini arttırıyor.