Peugeot ve Citroen’den oluşan PSA Grubu gelecek için sağlam adımlar atıyor. Grup hem güncel hibrit sistemler üzerinde gelişmiş bir çalışmaya sahip hem de alternatif yöntemler üzerine kafa patlatıyor. Hybrid Air adı verilen sistem de bu alternatiflerden biri. Sistem basitçe aracın ataletinden doğan enerjiyi bir yüksek basınç tankında hava depolamak için kullanıyor. Depolanan basınçlı hava daha sonra araca ilk kalkış ve ara hızlanma gibi içten yanmalı motorların tüketiminin en çok olduğu anlarda yardım ediyor. Kulağa basit gibi görünse de basit olan hiçbir yanı yok.

Sistemi çalıştırmak en az normal hibritler kadar zorlayıcı. Çünkü iki farklı itme gücünü tek bir yürüyen aksam üzerinden aktarmak için farklı bir uyuma sahip aracılar gerekiyor. Şimdilik bu aracı, yani muhtemelen özel bir şanzıman türevi, hakkında ayrıntılar açıklanmadı ama sistemin önündeki en önemli engel de bu değil. Çünkü PSA bu sistemle denemeler yaparken Airbus’tan yardım almış ve uçaklarda kullanılan kimi parça ve materyalleri kullanmış.  Tabii iki hacim üreticisinin yapacağı yatırımla bu parçaların birim maliyetleri de rahatça düşürülebilir. Bunun dışında sistem aslında elektrikli hibritlerden daha sade. Çünkü bir yüksek basınç tankı, bir alçak basınç tankı ve sistemin güç akışını sağlayan hidroliklerden oluşuyor.

PeugeotHybridAir

Sistem ilk olarak 2013’te Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. O haliyle sistemin, 1,2 litrelik benzinli motora sahip bir küçük sınıf hatchbackte, 3,0 litre/100 km civarında tüketim ortalaması sağlaması hedefleniyordu. Bugünse bu hedef biraz daha değişti. 2020 yılı için Fransa’nın otomobil üreticilerine gösterdiği 2,0 litre/100 km’lik tüketim değeri yeni hedefi oluşturuyor. Bu hedef için yapılacak değişiklikler Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkacak olan yeni konseptte gösterilecek.

Konsept ilk bakışta normal bir Peugeot 208’den ibaret gibi görünüyor, tabii biraz daha süslenmiş ve fuar boyalarına bürünmüş bir 208. Kaputu altında bugün herhangi bir bayiden satın alabileceğiniz 1,2 litrelik benzinli motor yatıyor. Bunun dışında temel HYbrid Air sistemi üzerinde de değişiklik yapılmamış. Fakat konseptle 208’in gelecek nesilde nasıl hafifleyeceği ve bu tüketim rakamına nasıl ulaşacağının altı çiziliyor. Buna göre ilk temel öğe burulma direncini azaltmadan ağırlığın azaltılması. Bunun için farklı dayanımlara sahip çelik çeşitleri, alüminyum ve kompozit malzemeler kullanılacak. Bu sayede bugün 960 kg civarında olan boş ağırlığın 860 kg’a düşürülmesi amaçlanıyor. Kapılar ve diğer gövde panelleriyle yaylar gibi parçalarda karbon kompozit malzeme kullanılacak. Bunun dışında doğal olarak aerodinamik düzenlemeler de yapılacak.