Peugeot yarışa geri dönmek için bütün kozlarını bir anda masaya koydu. 3008 ile kompakt crossoverlara bakış açımızı değiştirmek için pek çok farklı özelliği hayatımıza dahil etti. Ne yazık ki kimse öyle olduğunu iddia ettiği için en iyi olamaz. Bu tür iddialar kanıt ister. Peugeot 3008’in de VW Tiguan’ın karşısına çıkıp gücünü göstermesi gerekir. Yani karşılaştırmamızın adını koyduk; o zaman Peugeot 3008 ve VW Tiguan arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.
İç mekan
VW son dönemde iç mekan kalitesi konusunda çok iyi işler çıkartıyor. Bu pek de büyük bir sürpriz değil çünkü Audi’yle aynı grupta olmak gibi bir avantaja sahip. Fakat bu avantaj 3008 karşısında çok önemli değil. Çünkü Fransızlar, tam da en hassas noktada en önemli atılımlarını yapıyor. 3008’in tüm kokpitini yumuşak plastikler kaplıyor, saten dokulu alüminyum kaplamalar ve iki büyük dijital ekran, cömertçe kullanılmış lake kaplamalara eşlik ediyor. Kokpitin her bölgesi ayrı bir kullanım keyfine sahip. Tiguan da kötü ya da kalitesiz bir kokpite sahip değil ama rakibinin albenisi karşısında ağzının açık kaldığı da bir gerçek.
Peugeot 3008: 9/10 VW Tiguan: 7/10
Kullanım kolaylığı
Tiugan bu bölümde her şeyi olması gerektiği gibi yapmanın getirilerini topluyor. Kabin ergonomisi çok iyi, kumanda, pedal ve direksiyonun kullanımı da oldukça kolay. Tiguan’ın kokpitinde ayarlama yapmak için ne bir danışmana ne de kullanma kılavuzuna ihtiyacınız var. Peugeot ise risk alarak oyunu daha büyük hale getirmiş. Küçük direksiyon simidi, tıpkı 208 ve 308’de olduğu gibi alışkanlık ya da en azından ön yargısız bir bakış açısı gerektiriyor. Direksiyon simidi bu sefer oval, yani hem alt kısmı hem de üst kısmı düz. Bu da gösterge tablosunun daha rahat takip edilmesini ve sürüş pozisyonunun daha çeşitli olmasını sağlıyor. Küçük direksiyon simidi özellikle park manevralarında büyük kolaylık sağlıyor. Merkezi ekran tüm ayarları barındırıyor ama havalandırma çıkışlarının hemen altında yer alan bir dizi düğme ile genel menüler arasında gezinilebiliyor. Bu kuruluma bir kere alıştığınızda kullanım oldukça kolay. 3008’in de ergonomisi sorunsuz, pedalları da yumuşak.
Peugeot 3008: 8/10 VW Tiguan: 8/10
Yaşam ve yükleme alanı
Boyutları birbirine bu kadar yakın iki aracı kolay kolay bulamayız. 3008’in boyu 4,45 metre ve aks mesafesi de 2,67 metre. Tiguan’ın boyu 4,49 metre ve aks mesafesi de 2,68 metre. Anlayacağınız birbiriyle tampon çıkıntısı kadar farkı olan iki araç söz konusu. Hal böyle olunca iç mekanda farklı bir alan hissi bulmak imkansız gibi gelebilir ama durum tam olarak öyle değil. Ön koltuklarda benzer rakamsal değerler var ama 3008 sürücüsünü sarmalayıp yolcuyla arasına yüksek bir vites konsolu yerleştirirken Tiguan biraz daha serbest ve ferah bir alan yaratmış. Arka koltuklarda ise bu durum daha net hissediliyor. VW, ilk nesilde olduğu gibi ikinci nesil Tiguan’da da kızaklı arka koltuklarla fark yaratıyor. Bu sayede diz mesafesi orta sınıfla yarışabilecek kadar genişletilebiliyor. Üzerine, üst donanımlarda sunulan katlanır masalar ve modern bir tasarımdan beklenmeyecek kadar geniş cam alanları eklenince bu bölüm seyahat etmesi keyifli bir alan haline geliyor. 3008’in arka koltukları da rahat, sunulan alan da sınıf ortalamalarında ama özellikle ferahlık konusunda rakibinin gerisinde kalmaktan kurtulamıyor. Bagaj konusu biraz bulanık. Doğuş Otomotiv Tiguan’ın bagaj hacmini 615 litre olarak açıklıyor ama koltuklar en ön konumda dahi olsa bagaj bu kadar büyük görünmüyor. Bunun nedeni üst donanımlarda sunulan acil durum yedek lastiği. İlginç bir şekilde baz donanımda tamir kiti sunuluyor ve o halde bagaj gerçekten geniş olabilir. 3008 ise yedek lastikle 520 litre bagaj hacmi sunuyor ve bu alan gerçekten kullanışlı. Dahası Peugeot tasarımcıları pandizotun ayarlanabilir zeminin altında saklanabilmesi gibi akıllıca çözümlerle kullanışlılığı arttırmış.
Peugeot 3008: 7/10 VW Tiguan: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki aracın boyları eş ama motor seçenekleri pek eşleşemiyor. Bu nedenle her bir motor seçeneğini tek tek inceleyeceğiz. 3008 1,2 litrelik ve 1,6 litrelik iki benzinli ve 1,6 litrelik bir dizel motordan oluşan bir motor yelpazesine sahip. 1,2 litrelik benzinli motor ve dizel motor sadece alt donanım seviyelerinde manuel şanzımanla sunuluyor. Bunun dışındaki tüm versiyonlar 6 vitesli ve tork konvertörlü otomatik şanzımanla geliyor. Bu şanzıman 3008’in en önemli silahı. Konfor konusunda büyük avantaja sahip olan tork konvertörlü şanzıman, modern yapısıyla performanstan ve tüketimden de ödün vermeyi gerektirmiyor. Dahası en ağır 3008 bile tartıda 1,3 tonun sadece biraz üzerinde çekiyor. Bu da 130 HP güç ve 230 Nm tork üreten 1.2 PureTech, 165 HP güç ve 240 Nm tork üreten 1.6 THP benzinli ve 120 HP güç ve 300 Nm tork üreten 1.6 BlueHDi dizel motorların hem performans konusunda çok rahat olmasını hem de güçlü benzinli dışında kalanların ciddi şekilde tasarruflu olmasını sağlıyor. Tiguan rakibine göre biraz daha ağır sıklet. En hafif Tiguan’ın bile boş ağırlığı 1,5 tonun biraz altında. Bu da özellikle 125 HP güç ve 200 Nm tork üreten baz 1,4 litrelik benzinli motor için önemli bir sorun anlamına geliyor. Sadece 6 vitesli manuel şanzımanla sunulan bu motorla Tiguan bir hayli ağırkanlı davranıyor ve sürücüden bolca vites değişimi bekliyor. Dahası bu motorla tüketimi kontrol altına almak da zor. Düşük tüketim için yine 1,4 litre hacme sahip ama bu sefer 150 HP güç ve 250 Nm tork üreten 1.4 TSI’ı tercih etmek daha doğru. Bu motor sadece 6 vitesli DSG ile sunuluyor ve gerekli hallerde iki silindirini kapatabiliyor. Dahası dikkatli kullanımlarda yüksek çekiş gücünden beklenmeyecek derecede düşük tüketim değerleri sunabiliyor. 1,6 litrelik TDI dizel motor 115 HP güç ve 280 Nm tork üretiyor ama sadece 6 vitesli manuel şanzımanla üretildiği için ne yazık ki arka planda kalıyor. Bu motor alt devirlerde ciddi güç boşluğundan muzdarip ve bu nedenle de vites değişimine asla üşenmeyen bilekler arıyor. Performans konusunda çok cömert olmasa da tüketim konusunda eli gerçekten sıkı. Son olarak 2,0 litrelik bir dizel Tiguan’ın tepe noktasını oluşturuyor. Fiyatı bir hayli yüksek ama ürettiği 150 HP güç ve 340 Nm torkla çekiş gücü konusunda oldukça iddialı olmasının yanında tüketimiyle de ilgi çekici. Tabii bu göreceli bir tespit. Bu versiyon 7 vitesli DSG şanzıman ve 4 tekerlekten çekişle birlikte geliyor ve boş ağırlığı 1,7 tona yakın. Anlayacağınız 100 km’de 7 litre civarı tüketim için düşük denilecek bir klasmanda mücadele ediyor.
Peugeot 3008: 18/20 VW Tiguan: 16/20
Konfor
İki model de üreticilerin yeni geliştirdikleri altyapılar üzerinde yükseliyor. 3008 EMP2’ye sahip ve önde McPherson arkadaysa torsiyon çubuklu yapı korunmuş. Tiguan ise MQB’ye sahip ama motor seçeneğinden bağımsız olarak arka aksı çok kollu bağlantılarla geliyor. Dahası iki markanın karakteristik sürüş seçimleri de belli; Peugeot biraz daha asabi ve sportif, VW ise konforlu ve sakin. Fakat iki aracın normal bir sürüş sırasında yaydıkları konfor hislerinde belirgin farklar yok. Fark uç noktalarda artıyor, 3008’in daha sinirli ve titreşimli hale geldiği zeminlerde Tiguan sakinliğini korumayı biliyor. Tamamen düz zeminlerdeyse Tiguan bulutlar üzerinde gidiyor gibi his verirken 3008 hala zeminle bağını koparmıyor. Tiguan’ın ön aks ilginç bir şekilde gürültülü çalışabiliyor. Fakat bu ses, özellikle benzinli motorla tercih edildiğinde Tiguan’ın iç mekanına sızan nadir gürültülerden biri. Bu noktada 3008’in arka aksının sessizliğinden bahsetmemek de olmaz. Torsiyon çubuğu varlığın koruyor ama tüm ayarları ve geometrisi elden geçirilmiş ve sonuçta sürüşün yüzde 98’inde tamamen sessiz bir aks elde edilmiş. Üstelik bu başarı 19 inçlik jantları saran 205/55R19 ebatlı lastiklere rağmen elde ediliyor.
Peugeot 3008: 7/10 VW Tiguan: 9/10
Yol tutuş ve güvenlik
Öncelikle iki modele de hakkını teslim etmemiz gerekli. Hem 3008 hem de Tiguan, crossover standartlarını zorlayacak kadar iyi tutunma kabiliyetine ve dengeye sahip. Fakat yakın sonuca ulaşmak için izledikleri yollar tamamen farklı. Tiguan sürücüsünü yoldan ve dış etkilerden tamamen izole ediyor ve tüm işi elektroniğe yüklüyor. Gövde yumuşak süspansiyon sistemi üzerinde yatıyor ama güç hep dengeli geldiği için tutunma konusunda optimum düzey hep yakalanıyor. 3008 ise başka bir alemde. Muhtemelen sınıfında bu kadar yüksek limitlere sahip ikinci bir model daha yok. Direksiyonun netliğinden virajlardaki hassasiyetine, ani manevralarda verdiği güvenden frenlerinin gücüne kadar tüm fonksiyonlarıyla zirveye çok yakın. Muhtemelen bu konuda 3008’in karşısına çıkmaya cesaret edebilecek tek model Ford Kuga olabilir ama yüksek ağırlığı nedeniyle bundan da çok emin değiliz. Kaza güvenliği testinden iki model de 5 yıldızla ayrılmış. Tiguan yetişkin korumasında yüzde 96 gibi muazzam bir orana ulaşırken çocuk güvenliğinde yüzde 84, yaya güvenliğinde yüzde 72 elde etmiş. 3008 ise yetişkin yolcuda yüzde 86, çocuk güvenliğinde yüzde 85 ve yay güvenliğinde yüzde 67’lik skorlar elde etmiş. Anlayacağınız Tiguan daha parlak yıldızlara sahip. Ne yazık ki ülkemiz için durum hafifçe farklı, Peugeot kaza önlemede aktif yardımcı sistemleri en azından üst donanımlarda sunarken VW sunmuyor.
Peugeot 3008: 9/10 VW Tiguan: 7/10
Fiyat ve donanım
İki modelin başlangıç fiyatları neredeyse aynı. Yani baz donanıma, benzinli motora ve manuel şanzımana sahip bir crossover satın alacaksanız cebinizden benzer fiyat çıkıyor. Fakat diğer seçeneklerde farklar oluşuyor. Örneğin benzinli motor ve otomatik şanzıman istiyorsanız 3008 1,2 litrelik motorunun avantajıyla çok daha iyi bir fiyat teklifine sahip. Dizel motor ve manuel şanzımana sahip versiyonlar da benzer fiyatlarla satılıyor. Ama 3008 burada da otomatik şanzımanlı versiyonla fark yaratıyor. Tiguan ancak 2,0 litrelik dizel motorla otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemini bir arada sunarak fark yaratabiliyor ama bu versiyonun da satış fiyatı vergiler yüzünden çok yüksek. Donanım konusunda iki modelin farklı üstünlükleri var. Örneğin 3008’de dijital gösterge tablosu standart olarak sunulurken Tiguan’da da 3 bölgeli otomatik klima standart donanım listesinde.
Güncel fiyat bilgileri;
Peugeot 3008 fiyat listesi için tıklayınız
VW Tiguan fiyat listesi için tıklayınız
Peugeot 3008: 16/20 VW Tiguan: 16/20
Sonuç:
Sonuç, 3008’in net bir galibiyet aldığını gösteriyor. Hafif üretiminin sağladığı avantajları iddialı iç mekan konseptiyle birleştiren 3008, hem sürüş özellikleriyle hem de kullanışlılığıyla çok başarılı bir otomobil. Tiguan gibi güçlü ve iddialı bir rakip karşısında aldığı galibiyet de önemli. Sonuçta Tiguan hala önceliği aile kullanımı olanların akıllarını çelebilecek güçlü bir model. Bu noktadan sonra iş Peugeot’nun ön yargıları kırıp kıramayacağını görmeye kalıyor.
Peugeot 3008: 74/100 VW Tiguan: 71/100