Avrupa kompakt hatchback pazarı VW Golf’ün etrafında dönüyor. Bütün mücadele Golf’ü geride bırakmak üzerine. Hatta bu durum satış rakamlarıyla bağlantılı bile değil. Üreticiler sadece nitelik açısından Golf’ten daha iyi bir otomobil üretmenin derdinde. Fransızlar da bu yarışın doğal katılımcıları. Renault Megane’ın yeni neslinin tanıtılmasıyla bu savaş tekrar yapılabilir hale geldi. O zaman karşılaştırmanın adını koyalım ve Peugeot 308 ile Renault Megane arasındaki mücadelede kim geçer görelim.
Kıssadan hisse
Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere iki model de bilindik Fransız hislerinden uzak, sıkı ve sportif sürüşe önem veriyor. Bu noktada Megane’ın daha tutkulu bir otomobil olduğu ama 308’in günlük hayatın gereklerini daha iyi kavradığı ortaya çıkıyor.
İç mekan
Sanki biri Fransız otomobil üreticilerinin izlemesi gereken yolu çizmiş gibi, iki üreticinin kokpit mantıkları birbirine çok benzer. Hem Peugeot hem Renault büyük dokunmatik ekranları kokpitin ana unsuru olarak belirlemiş. İki modelde de neredeyse tüm ayarlamalar bu ekranlar üzerinden yapılıyor. Tabii bu ekranlar pahalı ve doğal olarak standart olarak sunulmuyor. Fakat burada Peugeot ve Renault’nun bakış açıları tamamen farklı. SMEG adı verilen kontrol sistemi ve 9,7 inçlik dokunmatik ekran Active isimli orta donanım seviyesinden itibaren standart olarak sunuluyor. Megane’ın havalı 8,7 inçlik ekranıysa hiçbir donanım seviyesinde standart olarak sunulmuyor. Hatta R-Link kontrol sistemi ve 7 inçlik bir ekran bile Touch isimli orta donanım seviyesinde isteğe bağlı olarak sunuluyor. Dahası Megane’ın dijital gösterge tablosu da standart değil. Bu iki donanım yokken de Megane kokpiti bir nesil önceye aitmiş gibi hissettiriyor. Bu ekranlar dışında iki modelin malzeme kalitesi birbirine çok yakın. 308’in sert plastiğe sahip bölümleri biraz fazla el altında ama Megane da daha iyisine sahip değil. Fakat detay düzenlemeleri konusunda Peugeot daha iyi iş çıkartmış.
Peugeot 308: 8/10 Renault Megane: 7/10
Kullanım kolaylığı
Dokunmatik ekranlar iki modelde de benzer zorluklara sahip. Yine de Renault’nun sisteminin akıllı telefonlar ya da tabletlerle daha yakın akraba olması kullanım mantığının daha tanıdık olmasını sağlıyor. Bunun dışında Peugeot’nun küçük direksiyon simidi ciddi bir tereddüt yaratıyor ama bunun üstesinden gelmek için kısa bir deneme yeterli olacaktır. İki modelin de kumandaları iyi ayarlanmış ve geri çapraz görüşleri oldukça dar.
Peugeot 308: 7/10 Renault Megane: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki model arasındaki boyut farklılığı dikkat çekici. 308, 4,25 metrelik boyu ve 2,62 metrelik aks mesafesiyle sanki bir önceki nesil kompakt sınıf boyutlarını hedefliyor gibi. Megane ise 4,36 metrelik uzunluğu ve 2,67 metrelik aks mesafesiyle günümüz ortalamalarına daha yakın. Ne yazık ki Megane’ın fazladan boy avantajını çok iyi kullandığını söylemek zor. Ön koltuklarda yüksek kokpit ve eğimli A sütunu nedeniyle Megane’ın ferahlık hissi sınırlı, 308 ise sınıfından beklenmedik derecede yüksek ferahlığa sahip. Arka koltuk diz mesafesi konusunda Megane’ın sayısal üstünlüğü var ama subjektif algıda bunun çok büyük bir fark yarattığını söylemek imkansız. Hatta GT-Line isimli donanımla gelen entegre kafalıklı ön koltuklar bu hissi bir adım daha geri itiyor. 308’in bagaj hacmi 420 litre ve Megane’ın bagaj hacmi 434 litre olarak açıklanıyor ve kullanışlılıkları da birbirine çok yakın gibi görünüyor. Tek dikkat çeken Megane’ın bagaj zeminiyle yükleme eşiği arasındaki yükseklik farkının daha fazla olduğu.
Peugeot 308: 6/10 Renault Megane: 6/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Megane’ın kaputu altında atmosferik beslemeli 1,6 ve turbo beslemeli 1,2 litrelik benzinli motorların yanında 1,5 ve 1,6 litrelik dizel motorlar yer alıyor. 308 kaputu altında ise atmosferik beslemeli 1,2 litrelik ve turbo beslemeli 1,2 litrelik benzinli motorların yanında 1,6 litrelik dizel motorun 3 farklı versiyonu yer alıyor. Bugüne kadar 308’in her versiyonunu kullandık ama Megane’ın 1,5 litrelik dizel motora ve EDC şanzımana sahip versiyonu dışındaki versiyonlarını kullanamadık. Bu nedenle de puanlamamızı dizel motor ve otomatik şanzımana sahip versiyonlar üzerinden yapacağız. Hem Peugeot’nun hem de Renault’nun dizel motorlar konusunda şanı hep güçlü olmuştur. 1,6 litrelik HDi da 1,5 litrelik dCi da çok başarılı motorlar. Dahası iki motor da emisyon normlarına uyum sırasında etkileyiciliğinden pek bir taviz vermedi. Peugeot’nun 1.6 BlueHDi motoru 120 HP güç ve 300 Nm tork üretiyor. Sessiz, esnek ve tutumlu olması onun en önemli başarıları. Renault’nun 1.5 dCi’ı ise 110 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor. Bu motor da esnek yapısıyla beğeni topluyor ama güç çıkışı zamanın biraz gerisinde kalmış durumda. Şanzıman konusunda iki Fransız farklı yollar izledi. Peugeot Aisin imzalı tork konvertörlü otomatik şanzıman EAT6’ya güvenirken Renault çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel EDC’yi tercih ediyor. Normal şartlarda tork konvertörlü bir otomatik şanzımanın çift kavramalı rakibi karşısında şansı yoktur ama EAT6 tam olarak öyle düşünmüyor. Vites geçişleri oldukça hızlı ve 2. vitesten 3. vitese geçişte yaşanan küçük bir boşluk dışında motorla uyumu sorunsuz. Tork konvertörü kalkıştan hemen sonra kilitlenerek hem tepki süresini hızlandırıyor hem de yakıt tüketimini düşürüyor. EDC şanzıman da çok hızlı geçişlere sahip ve oldukça hızlı tepki veriyor. İkilinin farkı sıkışık trafikte ve park manevralarında hissediliyor. Ne yazık ki elektro-mekanik kavramaya sahip bir şanzımanın bu iki alanda tork konvertörlü bir şanzımanla başetmesi imkansız. Sonuçta Megane’ın EDC’si çok uzun süre yarım debriyajda kalıyor ve kavraması gecikiyor. Bu sırada 308’in EAT6’sı kendi doğal ortamında her zaman yaptığını yapmakla yetiniyor. Performans hissi konusunda 1,2 tonluk boş ağırlığı ve daha iyi verileriyle 308 avantajlı. Megane ise tartıda neredeyse 1,4 ton çekiyor ve bu da motorun rakibinin gerisinde kalan torkunun üzerinde daha da fazla yük anlamına geliyor. Tüketim konusundaysa sabıkalı tork konvertörlü otomatik şanzımana karşın 308 rakibiyle aynı seviyede yer almayı başarıyor.
Peugeot 308: 17/20 Renault Megane: 15/20
Konfor
Renault konfor konusunda oldukça tecrübelidir ve zamanında sınıfın en konforlu otomobillerinden bazılarını üretmiştir. Megane’sa onlardan biri değil. Aslında takıntılı bir şekilde sportiflik odaklı ve bu da konfor potansiyelini bir hayli düşük tutuyor. Bu noktada kullandığımız iki farklı Megane’ın da 18 inçlik jantlara sahip olduğunun altını çizmemiz gerekli. Belki daha makul jantlar ve daha yüksek yanaklı lastikler daha konforlu Megane yaratıyordur ama bunu bilmemizin bir yolu yok. Pürüzsüz asfalt üzerinde Megane gerçekten etkileyici bir araç. Sessiz kabin, titreşimsiz sürüş ve etkileyici düz gidiş kararlılığı sınıfının üst sınırlarına yakın özellikleri. Fakat bir köprünün ek noktasından bile geçseniz bu piramit yıkılıyor. 308 de sportifliği seviyor ama Megane kadar odaklanmamış. Bunun yerine ortada bir yerlerde ama sportifliğe yakın durmakla yetinmiş. Sonuçta 308 süspansiyon sisteminin darbe emişi çok daha başarılı ve bu başarısını tıpkı rakibi gibi 18 inçlik jantlarla elde ediyor. Küçük direksiyon simidi yüzünden düz gidiş konusunda biraz daha hassas olmanız gerekli ve bu da alışana kadar uzun yolculuklarda yorucu olabilir.
Peugeot 308: 7/10 Renault Megane: 5/10
Yol tutuş ve güvenlik
Küçük direksiyon simidi bolca dinamizm beklentisi yaratsa da Peugeot direksiyon ayarlarında sinirli bir yapıdan kaçınmış. Bu da beraberinde hissiz ama hızlı bir direksiyon sistemi getirmiş. Muhtemelen bu kadar küçük bir simitle daha fazla geri bildirim aşırı yorgunluk yaratmaktan başka işe yaramazdı. Süspansiyon sistemi de hızlı virajlarda gövdenin kontrollü bir şekilde yatmasına izin veriyor ve zorlandığında ön aksı üzerinde kayarak sürücüsünü uyarıyor. Renault ise bu noktada kendisini aşmış. Bu belki gereğinden büyük bir iddiadır ama Megane’ın sürüşü neredeyse önceki neslin RS versiyonu kadar eğlenceli. Direksiyon sistemi hassas ve geri bildirimleri etkileyici. Süspansiyon sistemi de sertliğin getirisiyle oldukça kararlı ve dengeli hissettiriyor. Önden kayma eğilimi neredeyse hiç yok ve bu elektronik yerine mekanik başarımla elde ediliyor, yani yapaylık yok. İki model de günümüze uygun olarak pek çok elektronik yardımcıyı standart ya da isteğe bağlı olarak sunuyor ve EuroNCAP çarpışma güvenliği testlerinden 5’en yıldız aldı.
Peugeot 308: 7/10 Renault Megane: 9/10
Fiyat ve donanım
İkilinin giriş fiyatları oldukça yakın ama Megane giriş seviyesinde 115 HP güç üreten 1,6 litrelik benzinli motor sunarken 308 82 HP güç üreten 1,2 litrelik motor sunuyor. Bundan sonraysa her bir motor/şanzıman seçeneği ve donanım seviyesinde fiyatlar birbiriyle örtüşüyor. Bu noktada Megane’ın Touch isimli orta donanım seviyesinin, 308’in Active isimli orta donanım seviyesinden daha doyurucu olduğunu belirtmemiz gerekli. Donanımlarla ilgili son söz; baz donanım olan Joy Megane’ın karizmatik ışık imzasına bile sahip değil.
Peugeot 308 fiyat listesi için tıklayınız
Renault Megane fiyatları için tıklayınız
Peugeot 308: 13/20 Renault Megane: 15/20
Sonuç:
İki Fransız sürüşlerindeki derin ayrıma karşın sadece 1 puanlık farkla sıralandı. Anlayacağınız ikili arasında keskin bir ayrım var. Çünkü Megane’ın düşük konforuna karşılık zengin donanımı ve 308’in daha iyi konforunu başarılı şanzımınla birlikte sunması, iki modelin birbirinden tamamen farklı zevklere hitap ettiklerini gösteriyor.
Peugeot 308: 65/100 Renault Megane: 64/100