Peugeot bu ikilinin iyi iş yaptığını en erken anlayan üreticilerden biriydi. İlk nesil 308’de dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisi tüm ürün gamı içinde en büyük paya sahipti ve üstelik bu durum otomatikleştirilmiş manuel şanzıman için geçerliydi. Yani sarsıntılı vites geçişleri, alışkanlık isteyen sürüş ve kavrama hassasiyetinden yoksun bir şanzıman bile çok sevilmişti. Fakat bu şanzımanın devri kapandı ve Peugeot da bunu kabul ediyor. Bu nedenle de kral öldü yaşasın yeni kral demenin zamanı geldi.

1- Nedir?

308’de kısa süre önce 1,2 litrelik turbo beslemeli benzinli motorla birlikte kullanılmaya başlanan EAT6 isimli yeni otomatik şanzımanla donatılan yeni dizel motora sahip versiyon. EAT6, şanzıman dünyasına yabancı olanlara “tam otomatik” olarak tanıtılan bir şanzıman. Aslında tüm otomatik şanzımanların tam otomatik olduğu düşünülünce bu tanım saçma oluyor ama bunu değiştirecek değiliz. Bunun yerine net bir şekilde açıklamak daha iyi olacaktır. EAT6, motor ve şanzıman arasındaki kavrama için tork konvertörü kullanıyor. Pervane benzeri kanatları olan yarım kürelerin biri motora biri de şanzımana bağlanıyor, araları da yağ ile dolduruluyor. Bu eskiden en yaygın otomatik şanzıman türeviydi ama verimlilik sorunları nedeniyle terk edilmeye yüz tuttu. Geri dönüşü sağlayansa teknoloji. Aisin tarafından geliştirilen EAT6’nın tork konvertörü aracın hareket etmesinin hemen arkasından kilitleniyor ve bu da güç aktarımındaki kayıpların önüne geçiyor. Sonuç olarak Peugot’nun iddiasına göre bu şanzımanın yakıt tüketimine etkisi çok az. Peugeot sadece şanzımanı değiştirmekle yetinmemiş, çünkü bu şanzımanla kullanıldığında eski motorun emisyon değerleri bir nebze yükselecektir. Bunun için dizel motorda bir dizi değişiklik yapılmış. Yanma odaları optimize edilmiş, iç sürtünmeleri azaltılmış, egzoz sistemi baştan geliştirilmiş ve AdBlue katkısı eklenmiş. Bu katkı, üreden elde ediliyor ve egzoz gazının içindeki azot bazlı bileşenleri yüzde 90’a varan oranlarda temizliyor. 308’deki AdBlue tankının 20 bin km’de bir doldurulması gerekecek, doldurmayanlarsa yaya kalacak.

2- Sürüşü nasıl?

Motor yapılan değişikliklerden sonra 120 HP güç ve 300 Nm tork üretir hale gelmiş. Bu eskinin 115 HP güç ve 270 Nm tork değerlerine göre iyi bir gelişim ama günümüz pazarında benzer güç/tork oranına ve hatta daha iyisine sahip rakipler mevcut. Yeni motor ve yeni şanzımanın büyük bir uyum içinde çalıştığını söyleyebiliriz. Şanzıman tıpkı 1,2 litrelik benzinli motorla olduğu gibi işini sessiz ve sarsıntısız bir şekilde yerine getiriyor, oranları iyi ayarlanmış ve performansa da iyi anlamda etki ettiği gözlemlenmiyor. Şanzıman oranlarıyla ilgili tek açık, 2. ve 3. vitesler arasındaki kısa boşluk. Bu durum park yeri arama hızında ilerlerken dikkat çekiyor ve şanzımanın 2. viteste fazla kaldığı farkediliyor. Bu seçimin arkasında muhtemelen daha iyi hızlanma değerleri elde etme isteği yatıyor ve genel anlamda çok büyük bir sorun da yaratmıyor. Motorun çekiş gücü yerinde, zaten bu durum HDi tanıtıldığından bu yana değişmedi. Buna eklenense sessizlik olmuş. Normal kullanımda motorun sesi kabinden zorlukla duyuluyor. Şanzımanla ilgili en önemli eleştiri manuel kullanımda yavaş kalan vites değişimleri. Fakat otomatik moddaki uyum başarısı bunu görmezden gelmenizi sağlayacaktır. 308’in sürüşü genel olarak olgun hissettiriyor. Süspansiyon sisteminin darbe emişi 18 inçlik jantlarla bile yeterince iyi, arka aks kırılma sesleri üretmiyor ve yüksek konfor rezervine rağmen sürüşünde mekanik lezzetlerle bezenmiş sportiflik var. Küçük direksiyon simidine alışmanız zaman alacak ve direksiyon sisteminin hissizliği de otomobilin genel havasına yakışmıyor ama bunlar beraber yaşanabilecek sorunlar. 308’in kabini yeterince sessiz ama sınıfında bu konuda daha iyisini yapabilen rakipleri var.

3- Tüketimi düşük mü?

Küçük hacimli dizel motora sahip bir kompakt hatchback için bu soru garip görünebilir ama tork konvertörlü otomatik şanzımanlar konforda verdiklerini tüketimde geri almakla meşhurdur. Açıkçası biz bunu yaşamadık. 308 BlueHDi’la 1000 km’nin üzerinde yol katettik ve sonunda yol bilgisayarında görülen tüketim değeri 5,6 litre/100 km idi. Bu kullanımın önemli bir kısmı otoyolda gerçekleştiği için şehir kullanımına özel bir test yapmamız gerekti. Bu halde bile tüketim değerini 6,3 litre/100 km olarak ölçtük ki bu da oldukça başarılı. Hal böyle olunca dayanıklılığı çift kavramalı şanzımanların çok ötesinde olan tork konvertörlü otomatik şanzımana şapka çıkartmamız gerekli.

4- Motor sesi sportif mi?

Tasarruf için üretilmiş bir aile otomobiliyle ilgili yazıda bunu kim sorar demeyin. Peugeot’ya göre 308 BlueHDi’ı tüketim ve konfor yerine performans ve sportiflik için tercih edebilecekler de var. Bunun için  de Peugeot, fazladan ödeme yapmak isteyenlere daha fazla gürültü üreten bir düğme sunuyor. Sport düğmesine basıldığında gösterge tablosunun aydınlatması kırmızıya dönüşüyor, şanzıman Sport moda geçiyor ve kabini bilgisayar oyunlarından alınmış bir motor uğultusu sarıyor. Tabii bu uğultunun bir tını gibi geleceği kulaklar elbette vardır ve Peugeot’yu da küçük hacimli bir dizel motora keyif nüansı kattığı için kutlamak da gerekli. Bu sırada motorun gaz pedalına verdiği tepkilerin hızıysa gerçekten etkileyici. Tepki gecikmesi neredeyse tamamen yok oluyor ve motor gerçek kaslarını sergilemeye başlıyor. Hoparlörlerden çıkan sesle birlikte, hızlı bir kalkıştan sonra insanın göze dikiz aynasına takılıyor ve bir çift siyah iz bırakıp bırakmadığına bakıyor.

5- Fiyatı ne kadar?

Dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı 308’in fiyatı pek düşük değil çünkü sadece orta seviye donanım paketine sahip olarak satılıyor. Donanım seviyeleri eşitlendiğindeyse fiyatların makul olduğu görülüyor. Daha önemlisiyse otomatik şanzıman için istenen fark. Peugeot şanzıman için 6 bin TL’lik fiyat farkı talep ediyor. Bugün bu fark neredeyse kelepir bir şanzımanı işaret ediyor. Dahası motorda yapılan onca yenileme ve daha yüksek verim de bedava geliyor.

Peugeot 308 BlueHDi EAT6 fiyat listesi için tıklayın.

peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik peugeot 308 dizel otomatik