Skoda’nın model stratejisi belli: Sınıfına göre iri modeller üret, makul fiyata bolca kullanışlılık sun ve süslü işlerden kaçın. Scala bu bilinenleri değiştirebilecek bir model. Çünkü iddiası olduğu gibi kompakt sınıfta yer almak için biraz küçük ve gereğinden fazla süslü gibi görünüyor. Fakat bunlar onu ilk günden eleştirmek için neden olamaz. O zaman hoş geldin Scala diyelim ve detaylara geçelim.
Ama ondan önce son haberi paylaşmamız lazım. Skoda Scala sonunda Türkiye’de satışa sunuldu. Daha doğrusu Scala perakende müşterisine sunuldu demek daha doğru olacaktır. Zira yollar gri renkli Scalalar ile dolu ve hatta Scala Haziran ayının en çok satılan otomobillerinden bir tanesi oldu. Bunun sebebi Skoda’nın Intercity araç kiralama şirketine dev bir teslimat yapmış olması. Yolda gezen Scalalar Abdi İbrahim İlaç Şirketi çalışanları tarafından kullanılıyor. Bu dev teslimat nedeniyle Scala’nın gerçek müşterilere ulaşması bir ay kadar gecikti. Neyse, geç olsun güç olmasın, Scala artık Türkiye’de. Elite ve Premium olmak üzere 2 donanım seçeneğine sahip olan Scala, 1.0 TSI ve 1.5 TSI benzinli ve 1.6 TDI dizel olmak üzere 3 motor seçeneğine sahip. Elite donanım seviyesi sadece 1.0 litrelik TSI motorla birlikte alınabiliyor ama bütün motorlar standart olarak DSG çift kavramalı otomatik şanzımanla birlikte geliyor. Elite donanım seviyesi ve 1.0 TSI motorlu ve DSG şanzımanlı Skoda Scala’nın fiyatı ise 189 bin TL olarak belirlenmiş. Premium donanım seviyesiyle 199 bin TL’ye çıkan fiyat, 1.5 TSI motorla birlikte 230 bin TL’ye ve 1.6 TDI motorla birlikte de 238 bin TL’ye ulaşıyor.
Skoda Scala fiyat listesin için tıklayın.
Skoda Scala donanım listesi için tıklayın.
Scala, VW Grubu’nun diğer kompakt sınıf üyelerinden farklı olarak MQB yerine MQB A0 altyapı üzerinde yükseliyor. Bu farklılık, temel olarak arka aksın torsiyon çubuğu dışında seçeneği olmaması ve boyutların biraz daha sınırlı olmasına neden olmuş. Scala’nın 4,36 metrelik boyu ve 2,65 metrelik aks mesafesi kompakt sınıf ortalamasının sınırında, en azından şimdilik. Bu durum, bütün modellerin yeni nesline geçmesiyle ortalamanın altı olarak işaretlenir hale gelecek. Yine de 467 litrelik bagaj hacmiyle sınıfın en iyisi konumunu yakalaması Scala için çok iyi bir haber olabilir.
İç mekandaki genişlik ya da kullanışlılık konularında Skoda’nın şanına saygı duymak en iyisi. Alanlar konusunda konuşmak için erken ama kullanışlılık çözümleri bolca sunulmuş. Elektrikli alınabilen bagaj kapağı, değişken bagaj zemini, sürücü kapısında şemsiye, arka koltuklar için havalandırma çıkışları ve USB-C bağlantı portları bunlar arasında sayılabilir. İç mekanda bunun dışında bir iki tane çekim merkezi de bulunuyor. Her ikisi de opsiyon listesinde yer alacak olan 10,25 inçlik ekran gösterge tablosunun yerini alırken multimedya ekranı da 9,2 inç olarak tercih edilebiliyor. Tablet benzeri multimedya ekranlarını seviyorsanız Scala tam size göre.
0,29 cW’lik rüzgar direncine sahip Scala’nın karoserinin altında bilindik VW Grup unsurları yer alacak. 1,0 litrelik ve 1,5 litrelik TSI benzinli motorların yanında 1,6 litrelik TDI dizel motor da güç kaynağı listesinde. 1,0 litrelik TSI 95 HP güç, 170 Nm tork ve 115 HP güç, 200 Nm tork üreten iki versiyonla, 1,5 litrelik TSI 150 HP güç, 250 Nm tork üreten versiyonuyla ve 1,6 litrelik TDI motor da 115 HP güç ve 250 Nm tork üreten versiyonuyla Scala kaputu altında yer alacak. Bu motorlardan en güçlü iki TSI ve TDI motor 6 vitesli manuel şanzımanın yanısıra 7 vitesli DSG çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla da satın alınabilecek.