Geleneksel olana bağlılık konusunda Subaru’nun eline su dökmek çok zor. Japon üretici, hayran kitlesinin sevdiği özelliklerini korumak konusunda gerçekten inatçı ve bu sayede de sektörde kendine has bir konuma sahip. Boxer motor, sürekli 4 tekerlekten çekiş sistemi, keskin tasarımlar ve ancak mobil hayat tarzına bağımlıların anlayabildiği bir çok özellik Subaru markalı araçları süslüyor. Hal böyleyken günün trendlerini takip etmek tabii ki zor. Yine de bunun istisnası yok değil. Solterra o istisnalardan bir tanesi.
Subaru’nun Toyota işbirliğinde geliştirdiği tamamen elektrikli modeli olan Solterra, bir Subaru olarak başarması gerekenleri boxer motorun hırçın sesi olmadan gerçekleştirmeye çalışıyor. 4,69 metre uzunluğa, 2,85 metre aks mesafesine sahip olan Solterra, örneklemek gerekirse Forester’dan 5 cm daha uzun ve 4 cm daha geniş bir otomobil. Yani pek ufak tefek sayılmaz ki gövde koruma parçalarının ilginç bir şekilde dağıtılmasıyla olduğundan da iri görünür hale gelmiş.
İç mekanda yepyeni bir tasarım dili kullanılıyor. İlk bakışta Peugeot’nın i-Cockpit tasarımının yeniden yorumlanmış hali gibi görünse de pek çok farklı detayla özgünleşmiş bir tasarım söz konusu. 12,3 inçlik bilgi-eğlence sistemi ekranı ve hemen altında yerleşik ama sanki tek parçaymış gibi görünen hibrit havalandırma kumandalarıyla orta konsolun en tepesinde. Havalandırma kumandalarından sıklıkla kullanılanları fiziki düğmele sahipken ikincil öneme sahip olanlar dokunmatik kumandaya sahip. Yüksek orta konsolda vites seçim düğmesi ve arazi kullanımında ihtiyaç duyulacak yardımcılar için kumandalar yer alıyor. Bunların altındaysa bir kapağın altına saklanmış kablosuz şarj ünitesi var ve kapağın şeffaf tasarımı gerçekten çok akıllıca. Bilgi-eğlence sistemi Apple CarPlay’i kablosuz kullanma seçeneğine sahip olduğu için bu kurulumla kablo karmaşası olmadan yaşam mümkün. Alt kısımdaysa ikinci bir saklama alanı bulunuyor, muhtemelen kullanmak çok kolay olmayacaktır ama USB bağlantıları bu bölümde.
441 litrelik bagaj ve arka koltuklardaki diz ve baş mesafesiyle Solterra genelin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahip.
Gelelim boxer motorun ikamesi olan sisteme: Biri ön diğeri arka aksta konumlu iki elektrik motoru ve onları besleyen 71,4 kWs’lik pil paketiyle gelen Solterra, 466 km’ye varan menzil ve bolca performans vaadediyor. 218 HP güç ve 338 Nm tork üreten sistem, Subaru’nun iddiasına göre tıpkı mekanik 4 tekerlekten çekiş sistemini gibi arazide de başarılı olabilecek. Tabii zeminde konumlu lityum deposu zorlu koşullar için akıllarda soru işareti oluşturabilir. Subaru pillerin güvenliğinden emin, zeminden alınabilecek darbelerin pil paketini etkilememesi için hem pil muhafazası hem de şasi üzerinde ciddi çalışma yapılmış. Muhendislerin öngörüsüne göre 10 yıl sonunda bile yüzde 90’lık verimlilikte olabilecek şekilde tasarlanan piller; araç üzerindeki 7 kWs’lik şarj aleti ile AC üzerinden 9 saatin biraz üzerinde bir sürede şarj olabiliyor. 150 kWs’e kadar olan DC şarj ünitesi üzerinden ise yüzde 80’lik şarj için yarım saat yeterli oluyor.
Solterra Türkiye’de e-Xtreme, e-Xclusive ve e-Xcellent olmak üzere 3 donanım paketiyle satışa sunuldu. 1.665.900 TL’lik başlangıç fiyatı orta seviyede 1.749.500 TL’ye ve en üst seviyede de 1.849.500 TL’ye ulaşıyor. Tüm donanım seviyeleri Subaru’nun çok başarılı aktif güvenlik yardımcıları paketine sahip olarak geliyor.