Toyota ve PSA arasındaki işbirliği çok eskilere dayanıyor. Üreticiler ilk olarak mini sınıfta başlattıkları ortaklığı sonrasında ticari araçlara da taşıdı ve bugün de kompakt ticarilerle ortaklığı sürdürüyor. Mini sınıfta Toyota tekniğine PSA kozmetiği eklenirken ticari araçlarda tüm söz PSA’nın, Toyota ise sadece logolarıyla küçük kozmetik detaylarını projeye ekliyor. Bu da Proace City’i Toyota logolu bir PSA modeli yapıyor. Her şeyden önceyse bir detaya dikkat çekmek gerek; burada göreceğiniz Proace City fotoğrafları, Türkiye’de satılmayan uzun şasili versiyona ait. Ne yazık ki Toyota kısa şasili versiyonun basın fotoğraflarını paylaşmadı ama hayal etmek o kadar zor olmasa gerek, sadece aynısının biraz daha kısası.
Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım: Toyota Proace City Türkiye’de satışa sunuldu. Fiyatlar, 100 HP güç üreten dizel motor, manuel şanzıman ve Dream donanım seviyesiyle 199.500 TL’den başlıyor, 130 HP güç üreten dizel motor ve otomatik şanzımanla 221.900 TL’ye çıkıyor, Flame X-Pack donanım seviyesiyle 242.900 TL’ye ve son olarak Passion X-Pack donanım seviyesiyle de 254.900 TL’ye kadar çıkıyor. Bunlar lansman fiyatları ve 15-20 bin TL’lik geçici indirim içeriyor. Başlangıç olarak sunulan Dream donanım seviyesinde; 6 havayastığı, hız sınırlayıcı ve sabitleyici, elektrikli çocuk kilidi, arka park sensörleri ve far sensörünün yanısıra, 8 inçlik multimedya ve Apple CarPlay ile Android Auto, kablosuz şarj gibi kalemler de standart olarak sunuluyor. Otomatik şanzımanla tercih ederseniz Dream donanım seviyesine yağmur sensörü ve direksiyon üzerinde müzik sistemi kumandaları ekleniyor. Flame X-Pack isimli orta seviye donanım listesinde bunlara, geri görüş kamerası, elektrikli katlanabilir yan aynalar, panoramik cam tavan, bagaj kapağından bağımsız açılabilen arka cam, elektrikli park freni, çift bölgeli otomatik klima, 3 parçalı arka koltuklar ve arka camlarda perdeler gibi bir sürü kullanışlılık donanımı ekleniyor. Orta konsoldaki saklama alanları da bu donanım seviyesinden itibaren geliyor ki bunun anlamı fotoğraflarda gördüğünüz havalı kokpitin de Flame donanım seviyesinden itibaren alındığı. Passion X-Pack donanım seviyesiyse aktif sürüş yardımcılarının tam listesi yanında 17 inçlik alaşım jantlar, ısıtmalı ön koltuklar ve head-up gösterge gibi detaylara sahip.
Konumuza dönecek olursak; Proace City PSA ticari üçlemesinin özelliklerini taşıyor. Aracın motor kaputu altında 1,5 litrelik motorun 100 HP güç ve 130 HP güç üreten iki versiyonu bulunuyor. Bunlardan güçlü versiyon 8 vitesli otomatik şanzımanla donatılabiliyor. Ön kısmında EMP2 isimli PSA altyapısı kullanılan Toyota Proace City, arka kısmında ise bir önceki nesil PSA ticarilerinden alınan altyapının geliştirilmiş bir halini kullanıyor. Bu iki altyapı sayesinde Proace City, tıpkı PSA ticarileri gibi otomobilleri andıran sürüş özellikleriyle 1 tona yakın taşıma kapasitesini bir arada sunma başarısına sahip olacaktır.
Proace City iki farklı uzunlukta üretiliyor ve kimi pazarlarda 7 koltuklu olarak da satın alanabiliyor. Katlanıp düz zemin oluşturan arka koltuklar, Toyota logosuyla süslenmiş Citroen Berlingo kokpiti, elektrikli park freni, cam tavan ve bir sürü aktif yardımcıyı donanım listesinde bulunduruyor. Bunun yanında Toyota, Türkiye’de bu tür bir araca sahip olmak isteyenlerin farklı korumlarını da karşılama derdinde ve bunun için de Toyota Profesyonel isimli yeni bir yapı oluşturmuş. Tahmin edebileceğiniz üzere bu yeni yapı, Proace City’yi işi için satın alanlara özel çözümler üretecek. Zira bu durumda araç demek iş demek ve araca bir şey olursa sonuçta iş de kaybedilebiliyor. 5yıl/150 bin km’lik garanti ya da servis konusunda bir dizi yardım bu yapının ilk icraatları arasında.