Elektrikli otomobiller beklenmedik bir hızla yaygınlaşıyor ve belki beklenmedik şekilde soğuk İskandinav ülkeleri bu dönüşüme çok hızlı ayak uydurdu. Tabii ki İskandinav üretici Volvo’nun bu duruma seyirci kalması beklenemezdi. Önce XC40’ın elektrikli versiyonu ve ardından da C40 ile üretici hızlı bir giriş yaptı. Şimdi ise C40’ın Türkiye serüveninin başındayız.
C40’ı anlatmak temel olarak çok kolay: XC40’ın biraz daha sportif görünümü bir versiyonu. Hatta görüntülerindeki tek fark arka kısımda yatıyor. Daha eğimli tavan çizgisi sayesinde gelen coupevari tasarım C40’ı kardeşinden kolayca ayırıyor. Bunun dışında boyutlar tamamen aynı: 4,40 metrelik uzunluk ve 2,70 metrelik aks mesafesi sınıfın ortalamalarında. İç mekan da paylaşılanlar arasında ve bagaj hacmi konusunda 413 litrelik hacimle C40’ın sadece 6 litrelik bir eksiği bulunuyor. Eğer C40’ı tek model olarak görürsek, Volvo’nun sıfırdan elektrikli olarak ürettiği ilk otomobil olarak da nitelememiz gerekiyor.
Yürüyen aksam detaylarına geçmeden önce Volvo’nun C40 ile sürdürülebilirliği vurgulamasından da bahsetmek gerekiyor. Mesela iç mekanda hiç gerçek deri kullanılmamış. İsveç ve Finlandiya’daki sürdürülebilir ormanlardan gelen ya da içecek ambalajlarından elde edilen Nordico isimli deri görünümlü sentetik malzemeler kabini sarıyor. Bunun dışında Google işletim sistemine sahip bilgi-eğlence sistemi gibi kullanımı sadeleştiren pek çok bileşen de C40 için kullanılıyor.
Geri kalan konulara dönecek olursak; C40 Türkiye’de iki motor seçeneğiyle satışa sunuldu. Twin versiyonunda ön ve arka aksta konumlu iki adet elektrik motoru 408 HP güç ve 660 Nm tork üretiyor ve gücünü 75 kWs’lik bir batarya paketinden alıyor. Bu versiyonun WLTP menzili 451 km olarak açıklanmış. Normal versiyon ise önde konumlu tek motordan 231 HP güç ve 330 Nm tork alıyor ve gücünü 67 kWs’lk batarya paketine borçlu. Bu versiyonun WLTP menzili ise 438 km. Volvo her iki versiyonun da yakın zamanda gelecek güncellemelerle daha uzun sürüş menziline sahip olmasını bekliyor. Bu güncellemeler bulut üzerinden otomatik olarak indirilebilecek ve otomobilin sürüş yazılımlarını güncelleyerek pil kullanımını daha verimli hale getirebilecek. Her iki versiyon da 11 kW’lık AC ve 150 kW’lık DC şarj kapasitesine sahip.
Son olarak fiyatlar; te motorlu versiyon olan P6’nın satış fiyatı 1.710.264TL’den; çift motorlu olan P8’in ise 1.880.146TL’den başlıyor. Bu fiyatlara 3 yıllık bakım ve kasko giderlerinin yanında şarj kablosu da dahil.