Toyota dünyanın en büyüğü. Üstelik bunu başarırken trendleri körükörüne takip etmek yerine kendi doğrularını uygulamak konusunda da inatçı. Hal böyle olunca da kimi popüler unsurlar konusunda yavaş kalabiliyor. Örneğin elektrikli otomobiller. Çevreci araçlar konusunda çok da ilgili davranmayan Avrupalı üreticiler bile ürün gamlarını hızla genişletirken Toyota’nın tek bir elektrikli modeli dahi yok. Evet yakıt hücreli Mirai temel olarak bir elektrikli araç ama bilindik pil paketi yerine hidrojenle tepkime sonucu kendi elektriğini üreten bir araç olarak farklı bir klasmanda yer alıyor. Bu durum değişmek üzere; bZ4X de bunun ilk işareti.
Öncelikle Toyota’nın isim konusundaki sıkıntısı malum, böylesi ilginç bir otomobile böylesi sıkıcı bir isim bulmuş olmaları da durumu özetliyor. bZ4X ilk bakışta, bir alışveriş sitesi için Google Chrome tarafından önerilen bir şifreymiş gibi görünebilir ama aslında anlamlı bir harf öbeği: bZ, Beyond Zero, yani “sıfırın ötesinde” tanımını gösterirken, 4X de aracın boyutunu ve SUV genetiğini anlatıyor. Toyota 2025 itibariyle 7’si bZ ailesine mensup 15 elektrikli modeli tanıtmayı planlıyor ve bu modellerin tamamının sadece sıfır emisyonla hareket edebilen objelerden fazlası olacağı iddiasında. Bu modeller, e-TNGA adı veriler ve elektrikli araçlara özel yeni bir altyapıya sahip olacak ve bu sayede tüm aşamalarda çevreye saygılı, kullanıcı dostu ve güne uygun olacak. Diğerlerinden farklı değil gibi ama Toyota’nın detaylara verdiği önem düşünülünce bu sefer iddianın arkasının dolu olduğu öngörülebilir.
Konumuza geri dönecek olursak; Toyota, bZ4X’in boyutlarından bahsetmiyor ama 4 rakamının otomobilin konumlandırmasıyla ilişkisi olduğundan hareketle RAV4 boyutunda bir araçtan bahsettiğimizi düşünebiliriz. Orta sınıfa ait ama aks mesafesi çok uzunken tampon-tekerlek mesafeleri çok kısa bir araç ve tarzı da coupe-SUV’lara daha yakın gibi. Dış tasarımın güzel-çirkin kararını siz verirsiniz ama dikkat çekici olduğu bir gerçek.
İç tasarımsa daha farklı. Sanki bir Toyota modeli yerine bir Peugeot konseptiymiş gibi. iCockpit’in elden geçirilip aşırı modernleştirilmiş bir yorumu gibi. Yüksek konumlu gösterge tablosu ve tablet biçimli dokunmatik merkezi ekran ya da yüksek orta konsol hep Fransız ürünlerini hatırlatıyor. Bunların ne kadarının gerçek üretime aktarılacağını ileride göreceğiz. İlk bakışta yarım direksiyon simidine üretim için hiç şans vermemiş olabilirsiniz ama Toyota yeni elektronik direksiyon bağlantısı sayesinde bu tür bir direksiyon kullanabileceğini düşünüyor. Böyle bir teknoloji için müsait olan pazarlar şimdilik oldukça sınırlı. Zaten kurulumun ilk olarak Çin’de piyasaya sunulacağı ve sonrasında da dünya pazarlarına yayılmasının planlandığı açıklandı.
Diğer konularsa gölgede kalmaya devam ediyor. Sonuçta bu bin konsept ve Toyota da hala geliştirme aşamasındayken tutamayacağı sözler vermek ya da eksik veriyle iştahları köreltmek istemiyor gibi. Bu nedenle motor gücü ya da menzil gibi bilgiler yok, bunun yerine iki elektrik motoruyla 4 tekerlekten çekişli aktarma yapılacağıyla sınırlı bilgi verilmiş.