Honda, özellikle Civic’in yeni nesli ile oldukça büyük bir başarı elde etti. Civic Sedan, ülkemizde üretiliyor ve satışları da uzun zamandır elde edilemeyen bir seviyeye ulaştı. Üstelik bunu yaparken eli o kadar da güçlü değildi. Civic’in ilk etapta sadece atmosferik beslemeli benzinli motor sahip versiyonu piyasaya sunuldu, onu 1,5 litrelik turbo beslemeli motora sahip bir versiyon takip etti. Dizel motorun gelişi bundan ancak 6-7 ay önceye dayanıyor. Bugünse dizel motora otomatik şanzıman eşlik eder pale geldi. Bu iki etkili silahla Civic’in ne tür bir satış başarısına ulaşacağını merakla bekliyoruz, fakat durum o kadar da parlak olmayabilir.
Pazar değerlendirmesinden önce elimizde ne olduğuna bakalım. Honda’nın 1,6 litrelik dizel motoru tanıdık bir makine. Hem bir önceki Civic neslinin HB karoserli versiyonunda hem de CR-V’de kullanılan bu motor, yeni nesil Civic için bir hayli geliştirilmiş. İç sürtünmesi azaltılmış, silindir iç kaplamaları değiştirilmiş ve turbosu elden geçirilmiş. Sonuçta motorun gücü ve torku değişmeden kalmış, 120 HP güç ve 300 Nm tork zaten hacim açısından genel ortalamayı tutturuyor. Değişense özellikle azot-oksit salımının düşürülmesi ve bu zararlı gazı filtreleme sırasında artan tüketimden uzak durma şansı. Bu motorla birlikte sunulmaya başlanan şanzıman, ZF tarafından geliştirilmiş tork konvertörlü bir otomatik şanzıman. 9 oranı bu güç ve tork seviyesindeki bir araç için fazla gibi geliyor ama dar tork bandına sahip bir dizel motor daha fazla vites oranına hayır diyecek en son makinedir.
Konvansiyonel bir kol yerine vites konsolundaki düğmelerle kullanılan şanzıman hızlı çalışıyor ve geçişlerini hissettirmeden yapıyor. Motorla uyumu da iyi ayarlanmış. Biz kısa sürüşümüz sırasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık ve dahası fazladan oranlar sayesinde motor devri her daim düşük tutulabiliyor. Şanzımana manuel olarak müdahale etmek mümkün ama seçilmesi gereken bu kadar çok oran varken ve dar devir aralıklı bir dizel motorla bu çok da keyifli ve gerekli değil. Bu motor ve şanzıman ikilisiyle ilgili en önemli konulardan biri tüketim ama bununla ilgili konuşmak için henüz erken, aracın test parkımıza dahil olmasını beklemek en iyisi.
Son olarak bu ikiliyle ilgili diğer bir önemli konu, fiyatlar. Bu noktada baştaki tereddüdümüzün sebebi ortaya çıkıyor. Manuel şanzımana ve dizel motora sahip Civic Sedan Elegance donanım seviyesiyle 131 bin TL civarında satış fiyatına sahip, Executive isimli en üst donanım seviyesiyle ise fiyat 141 bin TL’nin biraz üzerine çıkıyor. Bu değerler yüzde 50’lik ÖTV diliminin üst sınırını işaret ediyor. Resme otomatik şanzıman gibi pahalı bir donanımı eklerseniz yüzde 60’lık ÖTV dilimine geçişle birlikte fiyatlar da beklenmedik derecede artıyor. Dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı Civic Sedan’ın Elegance donanım paketiyle fiyatı 157.600 TL iken Executive isimli donanım seviyesiyle fiyat 169.800 TL’ye kadar çıkıyor. Bundan daha acı olansa bu fiyat seviyesinin rekabette neredeyse iddialı olması. Zira rakipleri Civic Sedan’dan biraz daha kapsamlı donanım listeleri sunsa da fiyat açısından da daha yukarıda kalıyor.
Honda Civic fiyat listesi için tıklayın.