Tam da SUV/crossoverlar bütün diğerlerini yokedecek diye endişeye düşmüşken imdada elektrikli otomobiller yetişti. Zira yüksek yapılı bu araçların havayla girdiği kanlı kavga, pillerle sağlanan çok pahalı menzilleri kötü etkiliyor. Sonuçta üreticiler yine crossover müşterisini cezbedecek ama rüzgarla daha barışık karoser türleri geliştirmek zorunda. Coupe crossoverlar ya da daha doğru söylemle liftback crossoverlar bu yolda atılmış bir adım ve her marka da bu tür için çalşıyor. PSA ya da yeni adıyla Stellantis’in Fransız kanadı bu konuda gerçekten büyük gayrete sahip.
Perdeyi ilk açan Citroen C5 X oldu. C5 Aircross’la uzakta yakından alakası olmayan, orta sınıf sedan boyutlarına sahip ama gerçek bir liftback formuna sahip olan C5 X, geçmişin denemelerini hatırlatıyor. Malum Opel, Renault ve BMW’nin de aralarında bulunduğu pek çok üretici geçmişte bu tarz denemelere girişti ve bu modellerin nesilleri asla devam etmedi. Sonuçta çözüm yine tarihte bulundu ve C5 X’i Peugeot 408 takip etti. Bu yoldaki son oyuncuysa C4 X ve bu model bizi de yakından ilgilendiriyor, çünkü o bir kompakt sedan.
C4 X’in burun tasarımı doğrudan C4’ten alınmış. Arka tasarımsa çok farklı. Tam bir liftback formuna sahip ve arka cam çizgisi tavanın alçalma çizgisiyle aynı düzlemde. 4,60 metrelik boyu C4’ten 24 cm daha fazla. Buna karşılık C5 X’ten 20 cm daha kısa. Aks mesafesiyse C4 ile birebir aynı; yani 2,67 cm. Bu arada C4 X de CMP ya da EMP1 olarak bilinen küçük sınıf altyapısı üzerinde yükseliyor. Bagaj hacmi 510 litreyle sınıf otalamasında ama kapak amla birlikte açılmadığı için yükleme ağzı yeterince geniş olmayabilir.
İç mekan C4ten değiştirilmeden alınmış. Yeni nesil bilgi-eğlence sistemi arayüzü tek farklılık ama C4 de bu sistemi makyajla birlikte alacaktır. Arka koltuklar vaatkar görünse de gerçek biraz daha farklı. C4 X’in eşzamanlı lansmanlarından bir tanesi de İstanbul’da gerçekleşti ve arka koltuğa oturma fırsatı bulduk. Diz mesafesi ve aş mesafesi belki sınıf ortalamasında ama dar kapılardan içeriye geçmek pek o kadar kolay değil.
Yürüyen aksam konusunda sürpriz yok. 1,2 litrelik benzinli ve 1,5 litrelik dizel motor, 6 vitesli manuel ya da 8 vitesli otomatik şanzımanla birlikte sunulacak. Özellikle Kuzey Avripa pazarları için önem atfedilen bir de elektrikli versiyon var. 360 km menzilli bu versiyon da yine bilindik özelliklere sahip. Bunun dışında hidrolik yastıklamalı amortisörler, konfor koltukları, bolca donanım gibi özellikler de C4’le ya benzer ya da bir iki kalem fazlası.
Citroen C4 X’in yıl sonunda Türkiye piyasasına sunulması bekleniyor.