Yerden yüksek hemen her şeyin moda olduğu günümüz otomotiv dünyasında ne kadar sık model yelpazeniz varsa o kadar çok kazanma şansınız var. Kia da bunun farkında olduğu için crossover ürün gamını genişletmenin ilginç yollarını araştıranlar arasına katılmış. XCeed de bu arayışların bir sonucu.
Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım; Kia XCeed Türkiye’de satışa sunuldu. 1,6 litrelik dizel motor ve 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman ikilisiyle satışa sunulan XCeed, Prestige isimli en üst donanım seviyesine sahip. Anlayacağınız XCeed’in fiyat listesi tek satırdan oluşuyor ve satırın sonunda da 250 bin TL civarında yüksekçe bir fiyat seviyesi yazılı. Neyse ki standart donanım listesi bu fiyat seviyesini haklı çıkartacak kalemlere sahip; anahtarsız giriş, LED farlar, yarı deri koltuklar, 12,3 inçlik gösterge tablosu ekranı ve 10,25 inçlik multimedya ekranı, geri görüş kamerası, kablosuz şarj gibi özellikler kompakt sınıf için zenginlik anlamını taşıyor. Ne yazık ki aktif güvenlik donanımları açısından aynı durum sözkonusu değil.
Kia XCeed fiyat listesi için tıklayın.
Temel olarak Ceed’in yerden yüksek versiyonu olan XCeed, ilk anda biraz gereksiz bir çaba gibi görünebilir. Fakat kısa süre içinde bir çok üreticinin de böyle modellerle denemelere giriştiğini göreceğimiz için yargılamayı bırakıp eldekine bakmak en iyisi. Kia işin kolayına kaçıp Ceed’in yerden yüksekliğini biraz süspansiyon biraz da büyük lastikler marifetiyle artırır ve plastik parçalarla bir crossover oluşturabilirdi. Bunun yerine köklü tasarım farklılıklarıyla XCeed adı verdiği yeni bir model oluşturmayı tercih etmiş. Modelin Ceed’le tek ortak özelliği 2,65 metrelik aks mesafesi olarak kalmış. Ön ve arka tampon-tekerlek mesafelerinin arttırılması XCeed’in görüntüsünün farklılık vurgusunu yükseltmiş. Özellikle arka kısımdaki farklar kolayca görülebiliyor. 6 cm uzayan arka kısım sayesinde bagaj kapağı daha eğimli hale gelmiş ve bu da tavanın daha alçak algılanmasını ve XCeed’in biraz fastback tarzıyla donanmasını sağlamış. Son olarak 2,6 cm genişletilen gövde ve 18 inçlik lastikleriyle 18,4 cm’e ulaşan yerden yükseklikle XCeed standart Ceed’den daha kaslı ve daha dinamik görünmeye çalışıyor.
İç mekanda genel olarak Ceed havası hakim ama artık daha renkli ve daha teknolojik bir karaktere sahip. İlginç olan, Kia’nın en son teknolojilerini kompakt HB’i yerine kompakt HB’nin yerden yüksek türevinde tanıtması. 10,25 inçlik merkezi dokunmatik ekran, elektronik sim kart üzerinden canlı verileri toplayan UVO Connect sistemi bunlardan biri. Yada üreticinin ilk tamamen dijital gösterge tablosu, ki 12,3 inçlik genişliği ve 1920×720’lik çözünürlüğüyle gerçekten etkileyici bir uygulama gibi görünüyor, yine ilk olarak XCeed’de görücüye çıkıyor.
Yürüyen aksamda da ufak yenilikler mevcut. Temel olarak Ceed’in önde McPherson arkada çok kollu bağlantılara sahip süspansiyon geometrisi alınsa da yerden yüksekliğin artmasıyla ortaya çıkacak kimi sorunlar için önlemler de var. Örneğin ön süspansiyon sisteminin rebound, yani darbe sönümleme sonrasında lastiklerin eski konumuna gelmesi sırasında kullanılan durdurucu burçları hidrolik olanlarla değiştirilmiş. Bu sayede çok kötü yüzeylerde bile metal sesleri oluşmadan süspansiyon konforu korunabilecek. Bunun dışında ön ve arka yaylar yüzde 7 ve yüzde 4 oranında yumuşatılmış ve direksiyon yazılımı da elden geçirilmiş.
Kaputun altındaysa tamamen tanıdık bir yelpaze var. Tamamı turbo beslemeli, 1,0 litre (120 HP güç ve 172 Nm tork), 1,4 litre (140 HP güç ve 242 Nm tork) ve 1,6 litrelik (204 HP güç ve 265 Nm tork) benzinli motorlara 1,6 litrelik dizel motor (136 HP güç ve 320 Nm tork) eşlik edecek. 1,0 litrelik benzinli motor dışındaki tüm motorlar 7 vitesi ve çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla alınabilecek. İlerleyen dönemdeyse prizden şarj edilebilen bir hibrit versiyon ürün gamına eklenecek. Tabii bizim için dizel yeterli görülüyor.