Toyota SUV akımını ilk günden bu yana yakından takip ediyor. Hatta RAV4 ile bu akımı ateşleyenler arasında yer aldığı bile söylenebilir. Ne yazık ki Toyota esneklik konusunda ve bilineni değiştiren bir üretici kimliğini göstermekte kimi zaman zorlanıyor. Sonuçta RAV4 ile fitili yakan ama sonrasında bayrağı büyük bir kibarlıkla Nissan’a devreden bir markadan bahsediyoruz. Örneğin markanın ilk kompakt SUV’u olan C-HR ancak 4 yıllık bir üretim. Küçük SUV kısmı ise biraz daha ilginç. Toyota bu akıma çok erken katıldı. Urban Cruiser, muhtemelen çoğunuzun ilk anda aklına gelmeyen küçük Toyota SUV’u, daha doğrusu crossoverı idi. Ters gidenin kesin olarak ne olduğunu söylemek zor ama abartılı fiyatlandırmaya karşılık küçük sınıftan çok da farklı hissettirmeyen bir otomobil sözkonusuydu ve sonuç hüsran oldu. Şimdi ikinci denemenin zamanı. İlk denemede binek araç gibi görünen ve hissettiren bir araca coşkulu bir isim bulan Toyota, SUV gibi görünen ve hissettireceği iddia edilen yeni modeline Yaris Cross ismini verdi. Sanki Yaris’in yerden yükseltilip plastik aksesuarlarla donatılmış bir versiyonu gibi ama değil.
Bize göre ismi Yaris Cross’un bir numaralı handikabı olacak. Zira otomobilin özgünlüğü, isminin düşündürdüğünden çok daha fazla. GA-B ismi verilen yeni altyapı üzerinde yükselen Yaris Cross, 4,18 metrelik boya ve 2,56 metrelik aks mesafesine sahip. Bu haliyle Yaris’e göre 24 cm daha uzun bir araç ama aks mesafesi Yaris ile birebir aynı. Yaris tarihin hiç bir döneminde dar veya daraltıcı bir otomobil olmadığı için bunun sorun olacağını düşünmek zor. Dahası Yaris Cross HB kardeşine göre 9 cm daha yüksek bir otomobil. Bunun 3 cm’si artan yerden yükseklikle elde edilirken 6 cm’si de tavan yüksekliğinden geliyor. Son olarak Cross, Yaris’ten 2 cm daha geniş.
Bütün bunları cilalamak ve Yaris Cross’un Yaris’ten farkını belirgin hale getirmekten korkan Toyota, Yaris kokpitini neredeyse hiç değiştirmeden kullanmış. Yine de artan tavan yüksekliği ve koltukların farklı yerleşimi sayesinde Yaris Cross’un farklı hissettirmesi mümkün olabilir. Toyota’nın iddiasına göre yaşam alanları sadece kardeşinden değil, kendisinden 20 cm daha uzun olan ağabeyi C-HR’dan da daha iyi olacakmış ama buna inanmak için biraz daha beklememiz gerekiyor.
Yaris Cross’un karoseri altındakiler de büyük oranda Yaris ile ortak. İlk etapta sadece hibrit versiyon duyuruldu ama ilerleyen dönemde normal bir versiyon da mutlaka olacaktır. Yeni geliştirilen 1,5 litrelik, 3 silindirli Atkinson çevrimli motora sahip olacak Yaris Cross Hybrid, gücünü CVT şanzıman üzerinden ön aksına aktarıyor. Sistem gücü 116 HP ve lityum-ion pilleri ve yeni elektronikleriyle bir önceki nesil Yaris Hybrid’e göre daha yüksek hibrit kullanım kapasitesi sunması beklenebilir. Dahası isteyenler bu versiyon 4 tekerlekten çekişle de satın alabilecek. Toyota henüz Yaris Cross’un teknik detaylarını paylaşmadı ama AWD-i olarak anılan bu sistem, kullanıldığı diğer modellerde güç dağılımını, önden arkaya aktaran bir şaft yerine arka aksta konumlu ikinci bir elektrik motoruyla sağlıyor. Geleneksel 4 tekerlekten çekiş sistemlerinden çok daha hafif olan sistemin hareketli parça sayısı da az. Bu sayede de hem tüketim hem de bir hibrit için Avrupa pazarında çok önemli olan emisyon seviyesi 4 tekerlekten çekiş sisteminden en az şekilde etkileniyor. Toyota’nın iddiasına göre bu durum Yaris Cross için de geçerli: Standart versiyon için 90 gr civarında öngörülen CO² salımı AWD-i versiyonu için 100 gr civarında olacak. Tabii bunlar NEDC değerleri, WLTP için değerlerin 120 gr ve 135 gr civarı olması bekleniyor. Son olarak AWD-i versiyonları çift kollu bağımsız arka aksla gelirken önden çekişli versiyonlar tıpkı Yaris gibi torsiyon çubuklu arka aksa sahip olacak.
Toyota Yaris Cross’un 2021 başlarında Türkiye’de satışa sunulması planlanıyor ama tabii bunun kesinleşmesi için öncelikle içinde bulunduğumuz küresel salgından çıkış yolunun aydınlanması gerekiyor.