Çinli üreticiler Avrupalılar üzerindeki baskıyı her geçen gün arttırıyor. İçten yanmalı motorlarla geniş bir konfor alanına sahip olan eski kıtalılar, elektrikliler söz konusu olunca eşitlikle geride kalmak arasında bir yerde. Bunun üzerine düşük üretim maliyetleri ve köklere bağlılık gibi yüklerinin olmaması Çinli üreticilerin elini bir hayli rahatlatıyor. Hatta belki bu listeye devlet desteği de eklenebilir ama henüz kanıtlanmış bir şey yok. Avrupa pazarı için mücadele etmek kolay gibi görünüyor. Kanun koyucular, binlerce insana iş sağlayan endüstriyi korumak için gümrük duvarlarını yükseltebilir. Fakat bunun anlamı Çin’in kapılarının da Avrupalı üreticilere kapanması olacaktır ve devasa büyüklüğüyle bu pazardan vazgeçmek o kadar da kolay olmasa gerek. Sonuçta mücadelenin farklı yollarla kazanılması gerekiyor ve bu yollardan biri maliyetlerin düşürülmesi. Yeni Citroen C3 tam da bu yolun göstergesi.
Normal şartlar altında C3’ün yeni neslinin STLA altyapıda, bir sürü Citroen özelliği sunan tam bir Avrupalı olması gerekirdi. Bunun yerine 2021 yılında Hindistan için tasarlanan ve düşük maliyet ön koşuluyla geliştirilen C3 türevi Avrupa pazarına taşındı. Eski altyapıyı kullanmaya devam eden bu crossoverın Avrupa pazarı uyumu için elden geçirilmesi yeni C3 için yeterli olmuş. Uzunluğu ve genişliği selefiyle neredeyse tamamen aynı olan C3’ün yerden yüksekliği artmış. Sonuç olarak eskisinden daha geniş iç mekan sunma iddiasında. Bunun dışında bagaj hacmi 10 litrelik büyümeyle 310 litreye ulaşmış.
İç mekanda 10,25 inçlik büyük bir bilgi-eğlence sistemi hakimiyet kuruyor. İklimlendirme için ayrı bir kumanda birimi bulunurken gerçek bir gösterge tablosu yerine kokpitin üst kısmındaki bir yansıtma alanı head-up display gibi kullanılmış. Genel kalitenin. küçük sınıf ortalamasında olması için çok çabaya gerek olmadığı ortada.
Teknik anlamdaki yenilikler ilginç. Öncelikle süspansiyon sisteminde Citroen’in C4 ve C5 Aircross gibi modellerinde kullandığı hidrolik yastıklamalı amortisörler kullanılanılacak. Bu sayede artan yerden yüksekliğe karşın konfor korunabilir. Bunun dışında ilk etapta e-C3 adını taşıyan elektrikli versiyon tanıtıldıysa da içten yanmalı motora sahip versiyonlar da onu takip edecek. 44 kWs’lik lityum-fosfat pile sahip (lityum-ion pillere göre daha düşük maliyetli bir tür) e-C3, 113 HP güç üreten motorla gelecek. 100 kW’la DC ve isteğe bağlı olarak 11 kW’la Ac şarj imkanı sunan otomobil 320 km civarında WLTP menzili sunabilecek. Benzinli motorlar için 1,2 litrelik PureTech motorun iki versiyonu sunulacak. Otomatik şanzımana sahip versiyon, çift kavramalı şanzıman ve aracı elektrik motoruyla da ilerletebilen mild-hibrit sisteme sahip olacak.
C3 tüm Avrupa’da tek bir fiyat etiketiyle satlacak ve rekabetçi olmak ilk önceliği olacak. 2025 itibariyle 200 km menzil sunan bir e-C3 versiyonunun da ürün gamına eklenmesi bekleniyor.
Bütün bunların Türkiye’ye ulaşması 2024 sonunu bulacak.