Hyundai ve Kia’nın ilerlemesi Avrupalı üreticileri endişeye sevketmeli. Zira bu iki Güney Kore markası tasarımdan teknoloji kullanımına kadar neredeyse her alanda eski kıtanın kendini seven markalarıyla sıkı bir rekabette. Son olarak Hyundai Tucson ile bunu gördük, sıra Kia Sportage’da.
En yeni haber, Sportage’ın ülkemize satışa sunulmuş olması. 1,6 litrelik benzinli motor, 7 vitesli çift kavramalı şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip Sportage için başlangıç fiyat seviyesi 829 bin TL. Elegance Konfor adını taşıyan ve aslında orta donanım seviyesi olsa da ilk etapta başlangıcı oluşturan paket bir hayli zengin. Ön ve arka çarpışma önleme asistanı, şeritte kalma yardımcısı, orta havayastığı, 12,3 inçlik gösterge tablosu ve bilgi-eğlence sistemi ekranı, elektrikli bagaj kapağı ve elektrikli sürücü ve yolcu koltuğu gibi kalemler standart olarak sunuluyor. Şimdilik en üst paket olan Prestige ise 919 bin TL’lik satış fiyatına sahip.
Konumuza geri dönersek; dış tasarım, selefiyle hiç bir ilgisi olmayan, belki biraz tartışmaya yol açacak yepyeni Kia tasarım dilinin ilk dışavurumu. Hyundai’nin kullandığı çift katlı far grubunun farklı bir yorumu, gündüz farlarının içini dolduran far tasarımıyla elde edilmiş. Abartılı ızgara tasarımı sayesinden olduğundan daha geniş algılanması ise son dönem Hyundai modelleriyle paylaşılan bir göz yanılması. Profil biraz daha sakin, arka tasarımsa sıfırdan kurulmuş elektrikli araç markalarının kullanacağı türden ama aslında mevcut neslin evrimleşmiş bir hali. Ne olursa olsun dinamik ve ilgi çekici bir tasarım olduğu gerçek. Sportage’ın boyu 4,51 metre ve aks mesafesi de 2,68 metre. Bu haliyle selefinden çok da farklı değil. Fakat bagaj hacmi 562 litreyle selefinden çok daha iyi.
İç mekanda Kia’nın elektrikli aracı EV6’yı hatırlatan, öbür taraftan son dönem tüm Hyundai-Kia modellerinin sırayla kazandığı dijital kokpit görülüyor. Gösterge tablosu ve multimedya ekranı için kullanılan iki büyük ekran kokpite damga vuruyor. Hyundai’nin aksine Kia algı oyunları yapmak yerine doğrudan konuya girmiş ve havalandırma kumandalarını analog bırakmış. Kokpitin genelinde düğme bulmak zor ama bunun sonucunda vites konsoluna bolca düğme yerleştirilmesi gerekmiş. Genel kalite, en azından ilk fotoğraflara bakarak konuşacak olursak, oldukça yüksek görünüyor.
Motor seçenekleri tanıdık: 1,6 litrelik benzinli ve dizel motorlar, mild-hibrit teknolojisiyle Sportage’a güç verecek. Yeni geliştirilen benzinli motorun 150 HP güç ve 250 Nm tork üreten versiyonu ve bilindik dizel motorunsa 136 HP güç ve 320 Nm tork üreten versiyonu sözkonusu. Bu motorlar 4 tekerlekten çekiş ve çift kavramalı şanzımanla birlikte de alınabilecek.