İlk Peugeot 308 nesli Peugeot’nun dibe vurmasında etken olan modeller arasındaydı. 307 ve 308, atalarının aksine jölemsi sürüşe sahip birer minivan taklidiydi ve neredeyse hiç bir pazarda takdir görmedi. İkinci nesil 308 ise Peugeot’nun yeniden yarışa katılma stratejisinin bir parçasıydı ki bunu biz uydurmadık. Tam tersine Peugeot’nun kendi açıklamasıydı: “Back to Race” felsefesi Peugeot’yu dipten en yukarılara çok yakın bir noktaya taşıdı. Ne yazık ki ikinci nesil 308 bazı pürüzlere sahipti; iç mekan kalitesi beklenen etkiyi uyandıramadı, arka koltukları da bu sınıf için bile dardı. Buna karşılık çok başarılı sürüş özellikleri, baş tacı edilebilecek motor ve şanzımanları ve büyük bagajı gibi üstünlükleri vardı. Fakat bunlara karşın başarılı olması uzun sürdü, hatta ancak ömrünün son yıllarında, o da başka değişkenlere dayanan bir başarı yakaladı denilebilir. Şimdiyse Peugeot yeni bir çağın başında ve çağ değişimi yine 308 ile yaşanacak.

Yeni nesil Peugeot 308’in tasarımının Fransız markanın gideceği yönü gösterdiğini söylemek yeterli olacaktır. Yeni logonun modellerde nasıl görüneceğini merak ediyorduk ve gerçekten güzel görünüyor gibi. Hatta Ferrari modellerini andırırcasına çamurluklara yerleştirilmiş logolar bile eklenmiş. Dış tasarımda aydınlatma elemanları dikkat çekiyor; LED farlar standart olarak gelirken Matrix LED farlar üst donanımlarda sunulacak. Arka aydınlatmalarsa tüm versiyonlarda LED teknolojili gelecek. Sübjektif olarak oldukça şık ve güçlü göründüğünü söyleyebiliriz ama bu sadece bizi bağlar.

Genel bilgilerse daha önemli: Yeni nesil, selefi gibi EMP2 isimli altyapı üzerinde yükseliyor. Fakat bu altyapı, yeni nesle transferinde ciddi şekilde elden geçirilmiş. 308 bu yeni yapıyı kullanan ikinci model, ilki DS4 olmuştu. Altyapının en önemli yeniliği ilerleyen dönemde tamamen elektrikli versiyonlara izin verecek olması. Bunun dışında daha hafif ve daha dayanıklı olması için farklı malzemeler kullanılmış. 308’in boyutları da değişmiş; boyu 11 cm’lik artışla 4,36 metreye ve aks mesafesi de 5,5 cm’lik artışla 2,68 metreye ulaşmış. Yüksekliği 2 cm azalan otomobilin aerodinamisi için de bolca çalışılmış. Ön camı daha eğimli bir şekilde daha geriye yerleştirilmiş, kapatılabilir havalandırma girişleri eklenmiş ve aracın altı neredeyse tamamen kaplanıp düzleştirilmiş. Sonuçta 0,28 cW’lik rüzgar direnç katsayısına ulaşılmış. Boyutlarla ilgili son konu; yeni 308’in bagaj hacmi 412 litre olarak açıklanıyor, bu değer 420 litre sunan selefine göre küçük bir geri gidiş anlamına geliyor.

İç mekana geçildiğindeyse geri gidişin esemesi bile okunmuyor. Hala i-Cockpit kullanılmaya devam ediliyor. Yani küçük bir direksiyon simidi, yüksek konumlu gösterge tablosu ve büyük bir ekranı içeren az düğmeli bol saklama alanlı bir kokpitten bahsediyoruz. Bunun dışındaysa pek çok şey yenilenmiş. Direksiyon simidi 3008 ve ailenin diğer modellerinden tanıdık ama iki farkla: Birincisi bariz olan, yeni logo. İkincisiyse direksiyon simidi üzerindeki haptik sensörler yardımıyla 308’in artık ellerinizi direksiyonda tutmadığınızı anlayacak olması. Gelişmiş sürüş yardımcılarıyla yasalar arasındaki çekişmenin önemli sonuçlarından biri. Bunun dışında standart olarak gelen 10 inçlik dokunmatik ekran kokpitin en tepesine değil havalandırma çıkışlarının altına yerleştirilmiş. PSA yeni modelleri için tamamen yeni bir havalandırma ünitesi geliştirdi ve bunun faydalarını da havalandırma çıkışlarını farklı konumlandırarak görüyor. Bu yerleşimle büyük ekran, artık kokpitin tepesine iliştirilmiş gibi değil kokpitin içine yerleştirilmiş gibi görünüyor.

Bunun dışında bu ekran üzerinde yepyeni bir arayüz kullanılacak. İki farklı sunumdan standart olanında, ekranın altında fiziki havalandırma kumandaları bulunacak ve diğer ayarlarsa havalandırma kumandalarının hemen altındaki fiziki ana menü düğmeleri ve kişiselleştirilebilir arayüz üzerinden yapılacak. Üst donanıma sahip versiyonlardaysa ekranın altı ikinci bir ekranla donatılacak. Bu ekran, kişiselleştirilebilir bir dokunmatik komut alanı gibi kullanılacak. Örneğin belirli bir iklimlendirme ısısı ya da belli bir telefon numarası gibi hızlı menüler oluşturmak mümkün olacak. Ekranın genel çözünürlüğü arttırılmış ve modern grafiklerle PSA modellerinin geride kaldığı bir konuda büyük ilerleme sağlanmış. Yüksek çözünürlüklü geri görüş kamerası, üst versiyonlarda 4 kamera içeren 360 derece görüş açılı bir versiyonla değiştirilebilecek.

Alt bölümdeyse küçük bir vites seçim düğmesi ve bolca saklama alanı yer alıyor. Bu saklama alanlarından bir tanesi kablosuz şarj için de kullanılabilecek. Multimedya sistemi kablosuz telefon yansıtma seçeneğine sahip olduğu için 308’in kokpitinde görüntü kirliliği yaratan kablolar olmadan hüküm sürebileceksiniz. Yine de kablo isterseniz, iki adet USB-C girişi de sunuluyor. Arka koltuk yolcuları için de hem havalandırma çıkışı hem de donanıma bağlı olarak gelen iki adet USB-C portu sunulacak.

Henüz süspansiyon sistemiyle ilgili detaylar açıklanmadı ama arka aksta torsiyon çubuğu kullanımı, en azından sadece içten yanmalı motora sahip versiyonlar için devam edecek gibi görünüyor. Laf açılmışken, 1,2 litrelik benzinli (110 HP ve 130 HP) ve 1,5 litrelik dizel (130 HP) motorlar sunulmaya devam edilecek. 1,2 litrelik motorun 130 HP güç üreten versiyonu ve dizel motorla birlikte isteyenler 8 vitesli otomatik şanzıman EAT8’i de alabilecek. Yani Peugeot dizellere güvenini son ana kadar koruyor diyebiliriz. Bunun yanında 1,6 litrelik benzinli motora sahip hibrit versiyonlar da sunulacak. Bu motorun 150 HP ve 180 HP güç üreten iki versiyonu, 110 HP güç üreten bir elektrik motoru ve 12,4 kWs’lik pille birlikte kullanılacak. Sonuçta 60 km civarında elektrik menzili olan, prizden şarj edilebilen, 180 ve 225 HP sistem gücü ve 360 Nm sistem torku olan önden çekişli HB’ler ortaya çıkacak.

Yeni Peugeot 308 yaz aylarından itibaren Avrupa pazarlarında satışa sunulacak. Türkiye içinse kesin tarih henüz belirli değil. İyi ihtimal yıl sonunda ya da en geç 2022’nin ilk çeyreğinde yollarımızda olmasını bekliyoruz.