Küçük sınıf tam bir cadı kazanı. Bütün ana akım üreticiler bu alandaki müşteriler için uğraşıyor ve fiyat seviyesi bakımından da yakın bir zamanda bu sınıftan başka bir sınıfa akım beklenmiyor. Bu nedenle de küçük sınıfta yeni olmak çok rağbet görmek için avantaj sağlıyor. Daha modern, daha donanımlı olmak çok önemli. Sınıfın en yenilerinden biri de Opel’in Corsa’sı. Demek ki karşımızda önemli bir sınıftaki önemli bir model var. Peki yeni nesil Opel Corsa sınıfındaki iddiasını tekrar üst düzeye çıkartabilecek mi?
1- Nedir?
Opel’in küçük sınıf üyesinin 5. nesli. Opel’e göre önceki neslin altyapısında o kadar çok değişiklik yapılmış ki buna yeni demek mümkünmüş. Opel özellikle sürüş kalitesinin arttırılması konusuna çok para harcamış. Fakat tasarım konusunda aynı şey geçerli değil. Tasarımda keskin farklar olsa da bir şekilde Corsa olduğunu belli ediyor. Fakat bunun yepyeni bir modelin tazeliği üzerindeki etkileri tartışmaya açık. Pazarda tasarım evrimiyle tazeliği daha iyi birleştiren modeller var. Sonuçta Corsa yeni ama bir şekilde alışıldık da hissettiriyor. Corsa’nın aks mesafesi 2,51 metreyle değişmeden kalmış ama boyu 3,99 metreden 4,02 metreye uzamış ki bunun nedeni de değişen burun yapısı olmalı.
2- İç mekanı nasıl?
4. nesil iç mekan kalite algısıyla eleştiri alıyordu. Bu nesilde böyle bir sorun olacağını zannetmiyoruz. Malzemeler kaliteli hissettiriyor ve kokpitin genel havası da daha üst sınıflara yakışacak kadar kaliteli. Farklı donanım seviyeleri farklı süslerle geliyor ki bu da istediğinizin ağırbaşlılık mı eğlence mi olduğuna göre seçim yapabilmenizi sağlıyor. Kokpitte ilk dikkat çeken, üst donanım seviyelerinde sunulan 7 inçlik dokunmatik ekran. Ekranın çözünürlüğü ve dokunma hassasiyeti oldukça iyi. Ne yazık ki ekranın konumu alçak. Sürücünün bu ekranı kullanması için eğilmesi ve gözünü yoldan ayırması gerekiyor. Bu durum müzik dinlerken tabii ki sorun olmayacak ama navigasyon kullanırken zorlayıcı olacağı da aşikar. Sistemde radyo kullanımdayken sanal düğmeler üzerinde “frekans” yerine “ses” yazıyor ama muhtemelen bu basit bir yazılım güncellemesiyle çözülebilecek bir sorun. Tabii baz donanımda gelen klasik müzik sisteminin böyle sorunları yok. Bunun dışındaki kumandaların yerleşimleri oldukça iyi. Orta konsoldaki kimi düğmeler oldukça küçük, itinayla basmanız gerekiyor. Bu düğmelerden kış paketiyle gelen direksiyon ve koltuk ısıtma sistemleri, start&stop sistemi ya da merkezi kilit gibi ayarlar yapılıyor. Laf merkezi kilitten açılmışken, Corsa hareket edince kapılarını kilitliyor ama sürücü kapısını dahi açsanız bütün kilitleri kendisi açmıyor. Eğer bagajdan bir şey almayı düşünüyorsanız inmeden kapı kilitlerini açmanız gerekli. Corsa’nın yaşam alanı sınıf ortalamalarında. Arka koltuklarda diz ve baş mesafesi makul, iki yetişkin zorlanmadan seyahat edecektir. Bagaj hacmi de 285 litre ki bu değer küçük sınıfta ortak alınmış bir karar kadar yaygın.
3- Sürüşü nasıl?
Sürüş konusuna selefini andırmıyor diyerek başlayabiliriz. Tüm ayarlar baştan aşağıya değiştirilmiş. Direksiyon sistemi ise tamamen yeni. Bunun iyi bir haber olduğunu söylemek zor. Selefi net ve kısık sesle de olsa iletişim kurmayı başarabilen bir sistemdi. Güncel versiyonsa izole ve yapay hissettiriyor. Ayrıca Corsa’nın düz gidiş kararlılığı konusunda da sorunları var. Bunların bir kısmı direksiyon sisteminin tepkisizlik sonrası verdiği sinirli tepkilerle ilgili. Direksiyonda hafif bir düzeltme yaptığınızda yön değişimi yeterli olmuyor ama siz emri hafifçe arttırırsanız yön değiştirme beklediğinizde fazla oluyor. Süspansiyon sistemiyse çok daha iyi ayarlanmış. Konfor rezervi eskisinden az ama hala sınıf ortalamasından iyi düzeyde. Gövde kontrolüyse çok daha iyi, burnu dengeli, salınımlar çok daha az ve kontrollü. 1,3 litrelik dizel motorsa eskisi gibi, tutumlu ve çekiş gücüyle tatmin edici. 75 HP güç ve 190 Nm tork üreten motor, 5 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor. Şanzımanın geçişleri özellikle soğuk kullanımda güç istiyor ama oranları motorla uyumlu. Sonuç olarak Corsa şehir kullanımında bile 6-6,5 litre/100 km ortalamalarında kalabiliyor.
4- Komşu endeksi
Küçük sınıf hatchbackler komşunuzun ilgisini çekmeyecektir. Bunun için Corsa’nın üst donanımlarında xenon far ve havalı jant opsiyonları bulunuyor. Tabii bir de parlak sarı gibi ilgi çekici renk seçenekleri mevcut.
5- Rakipleri
Liste çok uzun. VW Polo, Ford Fiesta, Renault Clio ve Hyundai i20 en iddialıları. Fiat Punto, Seat Ibiza ve Skoda Fabia biraz daha uygun fiyat arayanlar için ilginç seçenekler sunuyor. Toyota Yaris, Citroen C3 ve Peugeot 208 farklılık arayanlar için iyi bir adres olabilir. Honda Jazz ve Mazda2 ise yakın gelecekte Corsa’nın karşısında yerini alacak.
Opel Corsa fiyat listesi için tıklayın.
6- Satın almalı mıyım?
Corsa sınıfındaki dengeleri bozabilecek kadar büyük bir yenilikle gelmedi. Donanımları gerçekten üst sınıfları kıskandıracak seviyeye getirmek mümkün ama bunun bedelini de ödemeniz gerekiyor. Sonuç olarak bu klasik bir küçük sınıf hatchback seçimi olacak ve satın alma kararı anındaki maliyetler en iyi karar için belirleyici olmalı.