İlginç bir vergilendirme sistemine sahip olduğumuz ortada. Küçük hacimli motorları ihtiyaç, büyük hacimli motorları lüks olarak görmek o kadar da garip değil ama 1601 cc’lik bir motor da devletimiz için fazlasıyla lüks. Bunun yanında bir de ticari araç-binek araç ayrımı var. Ticari araçlar için ayrı bir vergi sistemi var ve onlar neredeyse motor hacminden bağımsız vergilendiriliyor. Bir aracın ticari araç olarak tanımlanması için, taşıyabileceği yolcu miktarı x 70 kg işleminin sonucunun toplam taşıma kapasitesinin yarısından az olması gerekiyor. Bu nedenle Fiat Fiorino ya da Ford Tourneo Courier gibi modeller sürücü dahil sadece 4 koltuğa sahip ve ancak bu sayede ticari araç olarak tanımlandırılıyor. Fakat aracınız 5 metre boya sahip ve sürücü dahil 9 koltuğa sahipse o bir otomobil olarak kabul ediliyor. Daha da ilginci, motor hacmi 3200 cc’yi geçmiyorsa ÖTV’si de sadece yüzde 15. “Bu benim için büyük, bana 3,7 metrelik 5 koltuklu bir otomobil yeter” diyorsanız, devlet sizi daha çok seviyor. Çünkü ÖTV oranınız yüzde 40’a çıkıyor. Anlayacağınız gerçekten adalet kokan bir sistem söz konusu. Hal böyle olunca bize de devletin gözünde eşit olan iki otomobili karşılaştırmak düşüyor. Peki Hyundai i10’la Mercedes Vito arasındaki mücadelede kim geçer?

Yeni nesil Mercedes Vito’nun testi için tıklayın.

Hyundaii10veMercedesVito

İç mekan

İkilinin iç mekan özelikleri şaşırtcı bir benzerlik sunuyor. Malzeme kaliteleri çok benzer ve ikisini de işçiliği yüksek düzeyde. Kokpitlerde çekicilik puanı renkli yapısıyla i10’a gidiyor ama turuncu kaplamaların herkesin keyfine uymayacağı da ortada. Vito ise daha klasik tercihlere evsahipliği yapıyor. Bu haberimizi okuyanlar, Mercedes’in yeni minibüsünün çok daha kaliteli göründüğünü hatırlayacaktır. Fakat V Serisi Vito’nun değil Viano’nun yerini aldı ve fotoğraflara yansıyan kaliteli görünüm de kesinlikle bedavaya gelmeyecektir.

Hyundai i10: 5/10 Mercedes Vito: 6/10

Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito

Ergonomi

Devasa bir araç olarak Vito’nun ergonomi konusunda sorunları olması beklenebilir. Fakat Mercedes büyük ve daha büyük araçlar üretmek konusunda en az binek araç üretmek konusunda olduğu kadar tecrübeli. Vito’nun iç mekanında da bu hissediliyor. Düğmelerin yerleşimi çok başarılı. Normal bir otomobilden sonra Vito’yu kullananlar kimi kumandalara alışma süreci isteyecek. Arka cam sileceğinin orta konsoldaki yeri garip ve havalandırma kumandaları da sürücüye uzak kalıyor. i10’un böyle bir derdi yok. Sağ kapı bile sürücüye uzak kalmıyor ve büyük düğmeler sayesinde tüm kumandalar rahatlıkla kullanılıyor. İlginç bir şekilde Vito’nun kokpitinde cep telefonunuzu koyacak yer bulmak i10’un kokpitinde olduğundan daha zor.

Hyundai i10: 8/10 Mercedes Vito: 7/10

Hyundaii10veMercedesVito OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yaşam ve yükleme alanı

Bu bölümde sürprizlere yer yok. Orta boylu şasisiyle 5 metrelik uzunluğa ve 3,2 metrelik aks mesafesine sahip Vito (ayrıca 4,76 metrelik kısa şasisi ve 3,43 metrelik aks mesafesi ve 5,24 metrelik uzunluğa sahip uzun şasisi var), yaşam alanı kavramını çarpıtarak sunuyor. i10’daki alanı yaşam alanı birimi olarak kabul edersek Vito’nun ön koltuklarının arkasında 2 tane yaşam alanı var olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Vito’nun 6 koltuğu farklı biçimlerde yerleştirilebiliyor ve her halükarda i10’dan fazla yaşam alanı sunuyor. Burada i10’un da hakkını yememek gerekli. Hyundai 3,66 metrelik uzunluk ve 2,38 metrelik aks mesafesine sahip bir otomobilde bu kadar yaşam alanı sunması bile başarı kabul edilmeli. i10’la 4 yetişkin çok rahat yolculuk edebiliyor. Üstelik 252 litrelik bagaj hacmi küçük sınıf hatchbacklere benzer ve koltukları yatırıldığında bir çocuk bisikletini tek parça halinde taşıyabilecek kadar da kullanışlı. Vito’da durum biraz daha iyi. Ağır koltukları yerinden sökmeyi başarırsanız çocuğunuzun bisiklet sürebileceği kadar bir alanı açığa çıkartabiliyorsunuz. Tüm koltukları takılıyken Vito’nun bagaj hacmi hissedilir şekilde düşüyor ve geriye sadece 730 litrelik alan kalıyor!

Hyundai i10: 1/10 Mercedes Vito: 10/10

Hyundaii10veMercedesVitoHyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito

Motor ve şanzıman seçenekleri

İki üretici de tüketicilerin tam olarak ne istediğini biliyor olmalı. Çünkü Hyundai i10’da iki benzinli motor sunarken Mercedes aynı dizel motorun 3 farklı güç versiyonundan başkasını sunmuyor. Hyundai’nin 1,0 litrelik motoru sessizliği ve esnekliğiyle etkileyici. Hacim sınıfı açısından değerlendirildiğinde bu motor için çok başarılı denebilir. 5500 d/d’da 66 HP güç ve 3500 d/d’da 95 Nm tork üreten motora alternatif arayanlar için 87 HP güç ve 123 Nm tork üreten 1,2 litrelik motor sunuluyor. 4 vitesli otomatik şanzıman 1,0 litrelik motorda isteğe bağlı sunulurken 1,2 litrelik motorla standart olarak geliyor. Şanzımanın vites geçişleri sorunsuz ve küçük bir şehir otomobili için kesinlikle başarılı bir çalışma karakterine sahip. Vito’nun tek güç merkezi 2,1 litrelik dizel motor. Bu motorun 95 HP güç ve 250 Nm tork, 136 HP güç ve 310 Nm tork ve 163 HP güç ve 360 Nm tork üreten versiyonları var. Baz versiyonda sadece 6 vitesli otomatik şanzıman sunulurken orta güçlü versiyonda isteğe bağlı olarak, en güçlü versiyondaysa standart olarak 5 vitesli otomatik şanzıman sunuluyor. Eğer orta sınıf sedanınız yerine Vito almayı planlıyorsanız tercihiniz kesinlikle otomatik şanzımanlı versiyondan yana olmalı. Öncelikle manuel şanzımanın geçişleri için kibar ya da kolay tanımlaması yapılamaz. Şanzıman güç istiyor ve ağır kütleyle başedebilmek için çok kısa vites oranlarıyla donatılmış. Bu da bolca sert vites değişimi anlamına geliyor. Ayrıca Vito gerçekten büyük bir araç ve ona alışırken en azından vites değişim işini başkasının üstlenmesi daha iyi olacaktır. İlginç bir şekilde iki modelin baz motorlara sahip versiyonları neredeyse aynı performans hissini sunuyor. İkisi de isteksizce hızlanıyor ve ikisinin de nefesi otoyol hız sınırının biraz üzerinde bitiyor. Otomatik şanzımanlı i10’la 7 litre/100 km’nin üzerinde yakıt tüketimi elde etmek için onu bir hayli zorlamanız gerekiyor. Otomatik şanzımanlı Vito ile 7 litre/100 km’nin altında bir tüketim elde etmek içinse bolca şansa ve sabra sahip olmanız gerekiyor.

Hyundai i10: 11/20 Mercedes Vito: 11/20

Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito

Konfor, kullanım kolaylığı

Vito, turizm sektöründe VIP taşımacılık yapanların neredeyse tek tercihi. Bu tercihin arkasında büyük oranda Mercedes prestiji yatıyor ama bu kadar çok profesyonel onu tercih ediyorsa daha fazlasını da sunuyor olmalı. Yolda ilerlerken bu aracın süspansiyon konforu gerçekten etkiliyor. Zemini düzgün bir yolda ilerlerken bir sürü ekleme ve bağlantı noktasına sahip koltuklardan çıtırtı sesleri yükselmiyor ve darbe emişi de kesinlikle başarılı. Ses izolasyonu o kadar iyi ki, arka koltuklarda oturanlar ne motorun ne de rüzgarın sesini hissetmiyor bile. Daha önemli olansa bunların neredeyse hepsini Hyundai i10’un da sunması. Küçük motorun sesi ya da süspansiyon sisteminin çalışma sesleri iç mekandan duyulmuyor. Dahası bir Uzakdoğulu’dan bekleyeceğiniz lastik gürültülerinden de eser yok. En önemli sorunu otoyol hızlarında şanzımanın 4. vites oranının yetersiz kalması nedeniyle motorun yüksek devir çevirmek zorunda kalması yaratıyor. Kullanım kolaylığı konusunda i10 sorgusuz sualsiz birinci olabilirdi. Yumuşak pedalları ve direksiyonu ve küçük boyutlarıyla bu otomobili kullanmak market arabası kullanmaktan farksız. Fakat boyutları gözardı edildiğinde Vito da çok rahat kullanılan bir araç ve görüş açısının genişliği de ek bir artı olarak hanesine yazılıyor. Onun sürüşünü de arka arkaya içiçe geçirilmiş 3 market arabasını kullanmaya benzetebiliriz. Çevik ama manevra için daha fazla alana ihtiyacı var. Aslında bunu da açmak gerekli, orta boy şasili Vito’nun minimum dönüş çapı 11 metreyken i10’un dönüş çapı 9,56 metre. Yani ikilinin dönüş çapları arasındaki farkla boyları arasındaki fark neredeyse aynı.

Hyundai i10: 8/10 Mercedes Vito: 7/10

Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito

Yol tutuş ve güvenlik

i10, kendisinden beklenmeyecek denli iyi sürüş özellikleri sunuyor. İzine sadık ve ama virajlarda çok da mutlu olmayan bir sürüşü var. Direksiyonu fazlasıyla hissiz ve geri bildirimin ne olduğundan bihaber ama konfor disiplininde elde ettiği başarıya karşın sundukları düşünüldüğünde i10’un bu küçük hatası rahatça görmezden gelinebilir. Vito ise daha ağırbaşlı bir araç. Viraj dönmeyi ızdırap olarak algılıyor ve ilginç şekilde ön kısım biraz başına buyruk. Bu tavır düz gidiş dengesini de bozuyor. Dahası direksiyon sistemi geri bildirimler konusunda fazla istekli davranabiliyor ve böylece aslında öğrenmek istemeyeceğiniz bir çok bilgiyi öğrenerek tedirginliğiniz biraz daha artıyor. Tabii bunların hepsi Vito’yu zorlamaya çalıştığınızda yaşananlar. Yoksa hız sınırlarına sadık kalıp 5 çocuk babası gibi kullandığınızda karşınızda can sıkmayacak kadar güvenli ama eğlenceden anlamayan bir yol arkadaşı çıkıyor. Güvenlik konusunda iki model de elinden geleni yapıyor ama tam olarak başarıya ulaşamıyor. ESP her ikisinde de standart donanımda. EuroNCAP testindeyse her ikisi de 4 yıldızla yetinmek zorunda kalmış.

Hyundai i10: 4/10 Mercedes Vito: 4/10

Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito

Fiyat ve donanım

Buraya kadarki bölümde farketmişsinizdir, Vito neredeyse 2 tane i10’a eşdeğer özellikler sunuyor. Fiyat listesindeyse neredeyse 3  i10 kadar ediyor. Yani 1 i10 fiyatı fazlası var. Tabii bu noktada i10’un yüzde 40’lık, Vito’nunsa yüzde 15’lik vergilendirmeye tabi olduğunu da ekleyelim. Sonuçta bu ikili sundukları karşılığında makul fiyat etiketlerine sahip. Oran farkını yaratansa Mercedes yıldızının neden olduğu pahalılık.

Güncel fiyat bilgileri;

Hyundai i10 fiyat listesi için tıklayınız

Mercedes Vito fiyat listesi için tıklayınız

Hyundai i10: 18/20 Mercedes Vito: 10/20

Hyundaii10veMercedesVito Hyundaii10veMercedesVito

Sonuç:

İşte kimgecer.com’un berabere biten ilk karşılaştırması. Demek ki devletin verdiği kararları eleştirmeden önce biraz daha fazla ölçüp biçmeye ihtiyaç varmış. Demek ki devasa bir minibüs ve bir şehir cücesini aynı sınıfa koymak o kadar da anlamsız değilmiş.

Hyundai i10: 55/100 Mercedes Vito: 55/100

Hyundaii10veMercedesVito