Küçük sınıftaki sporculara uzun zamandır sırtımız dönük. Oysa 2000’lerin başında Peugeot 106 GTI ya da Renault Clio R.S. gibi modeller dikkat çeken satış rakamlarına ulaşabiliyordu. Bugün, küçük hacimli motorların kullanılmasıyla onları yeniden sevmeye başladık. Tabii arada şansızlar da çıkıyor. Mesela VW Polo GTI artık 1,8 litrelik motora sahip ve ülkemizde satılmıyor. Ondan daha şanssız olansa Renault Clio R.S.. Renault’nun Nissan’dan alıp bu cep roketini ateşlemek için kullandığı motor 1618 cc hacme sahip. Yani 18 cc yüzünden bir üst vergi dilimine giriyor. Neyse ki Renault Sport daha önce pek çok kere parasını fazlasıyla hakeden modeller geliştirmişti, yani Clio R.S.’e şans vermek zorundayız.
1- Nedir?
Renault’nun küçük sınıftaki modelinin sportif versiyonunun 3. nesli. İlk nesil biraz donuk olsa da kan kaynatmayı bilen bir otomobildi, ikinci nesilse tam bir canavar. Direkt sürüş hisleri, muhteşem yol tutuşu ve keyifli motoruyla tam bir sürücü otomobiliydi. 3. nesilse güne uygun teknolojilerle donatılmış. Bu haliyle günlük kullanımla mutlak sportiflik arasındaki dengeyi çok daha iyi tutturma potansiyeliyle geliyor. Görüntü açısından şanssız çünkü normal Cliolar artık bolca kişiselleştirme seçeneğine sahip ve oldukça da havalı görünebiliyor. R.S.’in getirebileceği farklılıklar çok sınırlı ve açıkçası bizim kullandığımız örnek gibi sarı rengi tercih etmezseniz kimse kaputunuz altında 200 HP güç olduğunu düşünmez.
2- Sürüşü nasıl?
Hemen konuya girelim o zaman; beklendiği kadar eğlenceli değil. Eğlence baltalayıcı bir dizi sorun var ki bunların kimisi somut kimisiyse soyut. Somut olanlardan başlarsak, büyük direksiyon simidi ve geniş kapı içinin birlikteliği sonucunda sol virajlar için kolunuzu garip bir şekilde bükmek zorunda kalıyorsunuz. Sürüş pozisyonu yüksek olmasına rağmen özellikle sola doğru görüş açısı neredeyse tamamen kapalı. Soyut sorunlarsa motorla ve şanzımanla ilgili. Motor güçlü, hem de çok güçlü. 200 HP güç ve 240 Nm tork üretiyor, daha da önemlisi 240 Nm torkunu 1750 d/d ile 5750 d/d aralığında sürekli üretiyor. Bu da her devirde yüksek çekiş gücü anlamına geliyor. Bu dizel motorlu bir aile otomobili için çok iyi ama bir R.S. kullanırken gücün artarak gelmesini bekliyorsunuz. Özellikle ilk 3 viteste tam eğlenceli kısma geldiğinizi sanıyorsunuz ki devir bitiyor ve bir sonraki vitese geçmek zorunda kalıyorsunuz. Clio R.S.’te artık sadece çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman sunuluyor. Biraz eski kafalılık gibi görünebilir ama EDC’nin manuel kullanıma tam olarak ayak uyduramaması nedeniyle 6 vitesli bir manuel şanzıman sunulmasını tercih ederdik. Buna karşılık ilginç bir şekilde EDC’nin otomatik modda seçimleri çok iyi. Temponuza hemen adapte oluyor ve tam da sizin istediğiniz vitesi bulmayı başarıyor. Bu değişimleri kendiniz yapmak isterseniz ya erken davranıyorsunuz ya da geç kalıyorsunuz, çünkü şanzımanın kulakçıklara tepkisi yeterince hızlı değil. Renault, küçük sporcusunu Nissan GT-R’ı andıran elektronik oyuncaklarla donatarak yol tutuşun garanti altında tutulmasını istemiş. Ne yazık ki bu da biraz sallantılı. Clio R.S. sakin kullanımlar için fazlasıyla sert. Hatta ondan sonra ağabeyi Megane R.S. uzun aks mesafesinin de yardımıyla biraz daha konforlu gelebilir. Sportif kullanımlar içinse fazlasıyla sentetik, tam olarak virajda nasıl davranacağını kestirmeniz çok zor. O anda elektroniğin verdiği karara bağlı olarak biraz önden kayma yaşayıp sonra aniden tutunabilir ya da doğrudan arkadan kaymayla başlayabilirsiniz. Eğer yeterince hassas olmayan direksiyonuna rağmen R.S.’i viraj çizgisine hemen oturtabilirseniz burnu izine çok sadık kalıyor ama bir şekilde hala yapaylığı hissetmeye devam ediyorsunuz. Bu çok yazık çünkü selefi bütün bunları muhteşem bir hisle başarıp hala da günlük kullanım için konfor rezervine sahipti.
3- Günlük kullanıma uyumu nasıl?
Genel olarak değerlendirmek gerekirse, o bildiğiniz bir Clio, boyu 4,09 metre ve aks mesafesi de 2,59 metre. 5 kapısı var ve iç mekanında makul genişlikte yaşam alanı sunuyor. Dahası 300 litrelik bagaj hacmi de oldukça iyi. En önemli sorun süspansiyon sisteminin sertliğiyle ilgili.
4- Komşu endeksi
Eğer sipariş formunu biraz dikkatli doldurmazsanız R.S.’inizden daha havalı Cliolar arasına düşebilirsiniz. Sonuç olarak bu otomobili kullanıyorsanız kimse sizi 44 bin Euro’luk bir otomobile sahip biri gibi değerlendirmez. Bu arada, evet fiyatı 44 bin Euro civarında, ve yine evet biraz daha fazlasına muhteşem bir Megane R.S. satın almanız olası.
5- Rakipleri
Pek fazla rakibi yok. Ama olanlar da çok iddialı. Örneğin yine 200 HP güç üreten ama hacmi gerçekten 1,6 litrenin altındaki motoruyla Peugeot 208 GTI, Clio R.S.’in neredeyse yarı fiyata satılıyor. Sadece 180 HP güce sahip olan Seat Ibiza Cupra ise daha da düşük fiyat etiketine sahip. Aslında Ford Fiesta’nın da ST versiyonu bu sınıfa çok iyi uyum sağlayabilir ama Ford ülkemizde 1,0 litrelik motordan 140 HP güç üreten Fiesta’yla yetinmeyi tercih ediyor.
6- Satın almalı mıyım?
Evet demeye tam olarak nasıl ikna olacağınız tartışmalı. En önemli sorun, neredeyse gözardı edilebilecek bir fiyat farkıyla 265 HP güç üreten motora sahip ve tam bir sürücü otomobili olma becerisi gösteren Megane R.S.’i satın alma olasılığı. Doğrudan rakiplerinin çok daha makul fiyat etiketlerine sahip olması, görüntüsünün diğer Cliolar’dan çok daha gösterişli olamaması ve sürüşünün safkan sportiflik sunmaktan çok uzak olması da diğer sorunlar.