Mercedes EQC pek yeni bir araç sayılmaz. Ülkemize gelişi oldukça gecikti ama bunun telafisi mümkün. Bunu başarmak pek kolay değil; sonuçta EQC pahalı teknolojilere evsahipliği yapan bir araç. Dev gibi lityum-iyon pili, onu yönetecek, ısıtacak ve soğutacak pahalı donanımlar ve benzerlerini zaten dokunduğunu pahalılaştıran bir logonun altında sunuyor. Fakat pahalılık görecelidir. EQC de görece uygun fiyatlı bir araç. Zira EQC 400 4Matic’in 996 bin TL’lik fiyatı, benzer boyutlara ve sunuma sahip kardeşi GLC’nin başlangıç fiyatından bile daha düşük. Üstelik ondan daha güçlü ve daha donanımlı bir başlangıç seviyesi var. GLC’nin 2,0 litrelik motoruyla başlangıç seviyesi fiyatı 990 bin TL ama EQC’nin motor gücüne yaklaşmak bile isteseniz gitmeniz gereken yer GLC 300 4Matic versiyonu ve onun başlangıç fiyatı da 1.163.000 TL, yani bir milyon yüz altmış üç bin TL. Bunun gerçekleşmesini sağlayansa vergi sistemimizin içinde saklı tuttuğu modern yaklaşımlar. Zira EQC’nin ÖTV oranı %15 iken GLC’nin ÖTV oranı %150.

Mercedes EQC fiyat listesi için tıklayın.

O zaman bu “uygun” fiyatlı Mercedes SUV’unu yakından inceleme zamanı. EQC, Mercedes’in kısa süre önce tanıttığı ve sadece elektrikli modelleri barındırıcak olan EQ markasının ilk ürünü. Kaçıranlar için, Mercedes kısa süre önce markalarını nar misali bine böldü: Normal modeller hala Mercedes-Benz markası altında pazarlanırken sportif modeller Mercedes-AMG markasına, lüks modellerse Mercedes-Maybach markasına taşınmış durumda. EQ bir marka ama aslında aynı zamanda bir Mercedes-Benz modeli gibi, yani tam adı Mercedes-Benz EQC. Anlamamış olabilirsiniz, bizden de bir o kadar ama durum böyle.

Neyse, markasından bağımsız olarak EQC ilginç bir araç. Öncelikle Mercedes bu yepyeni araç sınıfı için yepyeni bir üretim tesisi ve yepyeni bir altyapı geliştirmemiş. Onun yerine, içten yanmalı motora sahip diğer modellerle aynı hatta üretilmesi için tesislerini modernize etmiş. Zira Mercedes gibi bir üretici için verimlilik çok önemli. Yine de EQC’yi takip edecek modeller kendilerine ait bir altyapıya sahip olacak.

EQC’nin bir çift elektrik motoru 408 HP güç ve 765 Nm tork üretebiliyor. İki elektrik motoru kendi aralarında görev paylaşımı yaparak farklı sunumlara sahip olabiliyor. Öndeki motor daha çok hafif işler için kullanılırken arkadaki motorsa dinamik sürüş için devreye giriyor. Yani EQC normal kullanımda önden çekişli olarak görev yaparken gerekli hallerde 4 tekerlekten çekişe geçebiliyor. Bunun yanında enerji geri kazanımı için her iki motor birlikte çalışıyor. Yani sakince ilerlerken önden çekişli olan araç, ayağınızı gaz/elektrik pedalından çektiğiniz anda 4 tekerlekten çekişli hale geliyor. Bunun sebebi basit; enerji geri kazanımında maksimum verimi elde edebilmek.

Bu sayede 80 kWs’lik lityum-iyon pillerle gidilebilecek 370-470 km arasındaki menzile ulaşmak daha rahat olacaktır. WLTP normlarına göre açıklanan bu veri, ortalamada 370-414 km arasında değişirken düşük ve orta hız ölçümlerinde 425-470 km olarak ölçülmüş. Yani şehirde dolaşırken EQC ile menzil ankisiyetesi yaşamak için bir nedeniniz olmayacak. Dahası Mercedes satış fiyatına, EQC’yi 9 saatte şarj edebilecek duvar kutusunu da dahil etmiş. 9 saat kulağınıza uzun geldiyse bu kutu olmadan EQC’yi prize taktığınızda gereken 38 saati daha duymadınız demektir. Neyse ki hızlı şarj noktalarının sayısı artıyor ve bu noktalardan şarj ettiğinizde 40 dakikalık bir süreye ihtiyaç duyuyorsunuz.

Teknik detaylardan sonra diğer bölümlere geçebiliriz. EQC’nin boyu 4,76 metre iken aks mesafesi 2,87 metre. Bu haliyle de orta sınıf bir SUV boyutuna sahip. Tasarımı diğer Mercedes modellerinde biraz daha farklı ama görenin “Elektrikli mi bu?” diyeceği kadar da sıradışı değil. İç mekanda bilindik Mercedes öğeleri kullanılıyor. 10,25 inçlik ekranlar ve C Serisi’nden alınmış orta konsol GLC gibi EQC’nin de kokpitinde sunulanlar arasında. Kokpitin genel yapısı onlardan bir hayli farklı olsa da bir gerçek değişmiyor: EQC bir önceki nesil Mercedes kokpit detaylarına sahip. Çünkü kokpit unsurlarının kaynağı olan C Serisi üretimdeki son yılını yaşıyor.

EQC’nin boş ağırlığı boyutlarından beklenmedik derecede yüksek: Neredeyse 2500 kg. Tabii bu ağırlıkta aslan payı 600 kg’ın üzerinde ağırlığıyla pil paketine ait. Yine de EQC bir ağır vasıta değil; 0-100 km/s hızlanması 5,1 saniye. Buna karşılık son hızı 180 km/s ile sınırlandırılmış. 500 litrelik bagaj hacmi ve 1700 kg’lık çekme kapasitesiyle EQC’nin normal bir SUV’dan farklı olduğunu iddia etmek zor.