Renault’nun orta sınıftaki son başarılı sedanı Renault 21’di. Ondan beriyse Renault hem sedan hem de tüm orta sınıfta neredeyse rölanti seviyesinde temsil ediliyordu. Laguna hep iyiydi ama rekabet konusunda zayıftı. Sonuçta bugün Laguna’nın devri bitti ve Talisman’ın devri başladı. Peki bu Renault sedanı ne kadar başarılı olabilir?

renault talisman yorum sürüş izlenimi test

1- Nedir?

Renault’nun orta sınıf sedanı. Boyu 4,85 metre ve aks mesafesi de 2,81 metre. Hem boyu hem de aks mesafesi sınıfın en güçlü üyesi VW Passat’tan fazla ve Ford Mondeo’dan az. Anlayacağınız ortalamaya hitap eden ölçüler söz konusu. Otomobilin tasarımından da anlayabileceğiniz gibi Renault orta sınıfta başarılı olmayı çok istiyor. Abartılı ışık imzaları ve teknoloji kullanımı bunun en bariz göstergeleri. Peki çok istemeniz bir şeyler elde etmeniz için yeterli mi?

renault talisman yorum sürüş izlenimi test

2- İç mekanı nasıl?

Eğer üst donanım seviyelerinde bir Talisman kullanıyorsanız iç mekan oldukça şık. 8,7 inçlik dokunmatik ekran, dijital gösterge tablosu ve kaliteli kaplamalarla oldukça iyi bir atmosfere sahip. Baz versiyonlar ise 7 inçlik dokunmatik ekrana sahip. Sorun şu ki orta konsol büyük ekran için tasarlanmış. Küçük ekranlaysa geride kalan bolca boş plastik alan yüzünüze bakıyor olacak. Bunun dışında sert plastik malzemeler kimi rakiplerine göre daha fazla göz önünde, özellikle orta konsolun en alt kısmı dikkat çekici büyüklükte ve sertlikte plastiklere sahip.

renault talisman yorum sürüş izlenimi test

3- Yaşam alanı nasıl?

Büyük boyutlar neticesinde yaşam alanı oldukça cömert. Nispeten geniş cam alanlar da alan hissini besliyor. Sürücünün görüş açısı sola doğru biraz kısıtlı ama bu geniş A sütununa sahip modellerin ortak özelliği. Geri görüş açısının neredeyse tamamen kapalı olması da diğer bir zamane sorunu. Neyse ki ön ve arka park sensörleri standart donanımda sunuluyor.

4- Talisman’ın motorları nasıl?

Talisman’da sadece bilindik Renault dizelleri sunuluyor. Benzinli versiyonlar Nissan’dan alınan 1618 cc’lik motora sahip ve vergi sistemimizin yüzeyselliği nedeniyle 1,8 litrelik olarak vergilendirileceği için satılmıyor. 1,5 litrelik dCi 110 HP güç ve 260 Nm tork üretirken şimdilik sadece manuel şanzımanla satılıyor. 1,6 litrelik dCi’ın 130 HP güç ve 320 Nm tork üreten versiyonu hem manuel hem de 6 vitesli çift kavramalı EDC şanzımanla alınabiliyor. Aynı motorun çift turbo beslemeli versiyonu ise 160 HP güç ve 380 Nm tork üretebiliyor. Bu motorlar, en güçlüsü dışında tanıdık ve hem performans hem de tasarruf açısından beğeni toplamış makineler.

5- Talisman’ın sürüşü nasıl?

Biz en güçlü motora sahip Talisman’ı kullandık. 130 HP güç üreten dCi bile yeterince iyi performans hissi sunarken 160 HP güç üreten versiyonu sorgulamak anlamsız. Gaz pedalına yüklendiğinizde motor Talisman’ı rahatça yüksek hızlara taşıyor ve trafikte bolca açık ağız bırakıyor. Bunun dışında motor yüksek tork değerini 1750 d/d’da üretirken o kadar esnek davranıyor ki EDC şanzıman uzun yolda adeta uykuya dalıyor ve 6. vitesini tek dişli oranı gibi kullanıyor. Motorun sesi iyi yalıtılmış ve Talisman’ın sürüş konforu da genel olarak oldukça iyi. Talisman’ın arka aksında torsiyon çubuklu bir yapı mevcut ki bu orta sınıfta neredeyse hiç görülmeyen bir donanım. Fakat bu seçimin karşılığında kullanılan boyca teknoloji çok kollu arka aksın yokluğunun hissedilmemesini sağlıyor. En azından bizim kullandığımız versiyon hem adaptif amortisörler hem de 4Control isimli aktif arka aks yönlendirmesiyle bunu başarabiliyordu. Talisman yolların yüzde 95’inde büyük bir rahatlıkla ilerliyor; ağırbaşlı, konforlu ve gerektiğinde de beklenmedik derecede keskin. Kalan yüzde 5’lik kısımdaysa neredeyse çuvallıyor. Üstüste yapılmış asfalt yamaları ya da benzer sıklıktaki darbelerde şasiyle lastikler ayrı yönlere doğru sarsılmaya başlıyor. Virajlardaysa arka 4Control sisteminin tepkilerine alışmanız zaman alabilir. Normal bir çizgide giderken bir anda arka kısmın ön kısmı izlemediğini farkediyorsunuz ve bu tedirginlik yaratıyor. Aslında olansa arka aksın ön kısım üzerindeki baskıyı azaltmak için yönlenmesinin gövdedeki etkisinden ibaret. Alıştıktan sonra Talisman’ın dinamizmi gerçekten çok etkileyici.

6- Talisman’ın tüketimi nasıl?

En güçlü motor en yüksek tüketim değerine sahip. Şehir kullanımında 8,7 litre/100 km’lik bir değer görmek için orta halli bir trafik sıkışıklığına girmeniz yeterli. Fakat genel olarak tüketimi 7,5 litre/100 km olarak gerçekleşiyor. Bu yeni motorla ilgili çok fazla soru geldiği için 1600 km’lik bir tüketim testi gerçekleştirdik. Her zamanki gibi sadece hız sınırlamalarına uygun yol aldık, klima devrede ve yokuş çıkarken neredeyse hiç hız kaybetmeden, yolun çoğunu hız sabitleyiciyi kullanarak yaptığımız ölçümde Talisman 5,9 litre/100 km’lik tüketim değeriyle yetindi. Bu değer oldukça iyi.

7- Kullanışlı mı?

Genel olarak evet ama sorunları da yok değil. İyi haberlerden başlamak gerekirse; donanımsal anlamda çok keyifli bir Talisman kullanmak mümkün. Örneğin bizim kullandığımız örnekte hem sürücü hem de yolcu için masajlı koltuklar mevcuttu, adaptif hız sabitleyici çok iyi çalışıyordu, LED farlar oldukça güçlüydü. Arka koltuklar için USB bağlantıları sunulması cep telefonu bağımlısı çocuğu olanların hayallerinin gerçek olmasını sağlıyor. Fakat Talisman’da Renault’dan beklenmedik mühendislik hataları da var. Örneğin silecekler sol sütuna ancak 10 cm yaklaşabiliyor, yani sürücünün solunda 10 cm’lik bir bölüm temizlenmiyor. Bagaj hacmi 515 litresi çıkarılabilir zeminin üstünde olmak üzere 608 litre ile çok büyük ama bagaj kapağı çok dar açıldığı için hem büyük yüklerin sığdırılması imkansız hem de bagajın derinliklerine ulaşmak zorlayıcı. Standart olan 52 litrelik depo kapasitesi, 1,6 tonluk ağırlığa ve 160 HP güç üreten motora sahip bir orta sınıf sedan için zaten küçükken, 4Control sistemi alındığında kapasite 47 litreye geriliyor. Anlayacağınız uzun bir yolculuğa çıktığınızda yakıt uyarı ışığı yanmadan ancak 500 km yol alabiliyorsunuz.

renault talisman yorum sürüş izlenimi test

8- Rakipleri neler?

Bu sınıf aslında VW Passat’ın etrafında dönüyor. Yeni nesliyle başarısına soluksuz devam eden Passat’ın en önemli rakipleri Audi A4, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi’nden oluşan premium trio. Ford Mondeo, Opel Insignia ve Peugeot 508 gibi modeller oldukça iyi özellikler sunan iddialı ürünler. Skoda Superb ise bu sınıfın üst sınırında hacim ve konfor özellikleriyle en ilginç seçenek. Talisman böylesi zorlu rakipler arasında gerçekten kanlı bir mücadeleye girdi.

9- Sonuç

Talisman ile Renault bolca teknolojinin bolca prestij getireceğini ummuş gibi görünüyor. Genel olarak bu umudun gerçeklerle uyuştuğunu söylemek mümkün ama yüzde 100’lük bir başarıdan söz etmek ne yazık ki mümkün değil.

renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test renault talisman yorum sürüş izlenimi test