Bu belki de Opel’in elindeki en büyük fırsat. VW Avrupa’da kendi kendini yakmış durumda ve büyük rekabette Opel de yeni modelleri ile güçlü bir el ve zayıf bir rakibi bir daha kolay bulamaz. Bu durumda da yenilenen Astra ve önümüzdeki yıl yenilenecek Insignia’ya büyük işler düşüyor. Insignia’nın ne kadar güçlü olacağını bilmek için henüz erken ama Astra için doğru zamandayız.

Opel Astra ve VW Golf arasındaki karşılaştırma için tıklayın.

yeni opel astra nasıl

1- Nesi yeni?

Opel’in kompakt hatchbacki neredeyse baştan yaratıldı. Bu çok yazık çünkü dışarıdan bakınca bunu anlamak zor. Bizim kullandığımız örneğin yan kısmında kocaman grafiklerle Yeni Astra yazıyordu ama yine de beklediğimiz ilgiyi çekemedi. Yeni nesil Astra 4,37 metrelik uzunluğuyla yerini aldığı modele göre 4,9 cm daha kısayken 2,66 metrelik aks mesafesiyse selefinden 2,3 cm daha az. Astra’nın en önemli yeniliği hafifliğinde gizli. Eski altyapının elden geçirilmiş versiyonu sayesinde versiyona göre 120-200 kg arasında hafiflemeden bahsediyoruz. Bu değer kompakt sınıfa ait bir model için muazzam. Dahası Opel bütün kozlarını da bu özellik üzerine oynamış. Yeni nesil Astra’nın neresine bakarsanız bakın eskinin hantal ve şişman yapısına göre daha hafif ve daha dinamik bir çizgi görüyorsunuz. Eskiden yuvarlak olan her çizgi artık keskin kenarlı. Bu da hafiflik etkisini arttırıyor. Bunun dışında benzinli motorları ve donanım anlayışı da baştan aşağı değişmiş.

yeni opel astra nasıl

2- İç mekanı nasıl?

Biz devasa dokunmatik ekrana sahip çok donanımlı bir versiyonu kullandık ve geçirdiğimiz kısa süre zarfında bu yeni kontrol sistemini çok fazla kurcalayamadık. Fakat radyo frekansını değiştirmeyi başardık ki bu yeni multimedya sistemlerinin karmaşıklığı gözönünde bulundurulunca büyük bir başarı anlamına geliyor. Bunun dışında malzeme kalitesi ya da kokpitin tasarımı açısından yenilik hissi hep beklenenden daha az. Arka koltuklarda sunulan diz mesafesi sınıfının ilerisinde ve azalan aks mesafesiyle Opel mühendislerinin mucize yarattığını gösteriyor. Üst donanım seviyesinde arka koltuklar için ısıtma ve USB bağlantıları sunulması çok çekici. 360 litrelik bagaj hacmi sınıf ortalamasını tutturuyor.

yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl

3- Sürüşü nasıl?

Eskisinin aynısı. Daha hafif olduğunu hissettiriyor ama bir şekilde değişik hissettirmiyor. Süspansiyon sistemi önde McPherson ve arkada da Watt kollu torsiyon çubuğu kullanmaya devam ediyor ve sistem kısa darbelere hala beklenen yumuşak karşılığı veremiyor. Yol ve dış gürültülerin biraz daha iyi filtrelenmesi iyi olabilirdi ama rahatsızlık verici bir durum da yok. Bunun dışında Astra’nın düz gidiş kararlılığı ve yüksek hız dengesi hala baş döndürücü şekilde yüksek. Bu konuda Astra iki üst sınıfla bile yarışabilecek konumda. Direksiyonun biraz daha direkt olması yeni dinamizm anlayışına daha çok yakışabilirdi.

4- Dizel motor ve otomatik şanzıman nasıl?

1,6 litrelik dizel motor artık 6 vitesli otomatik şanzımanla da sunuluyor. Motor eski nesilden tanıdık ve hacim sınıfına göre fazlasıyla güçlü. Yeni neslin verdiği kilolar hal böyleyken bile dikkat çekiyor. Eski nesilde 1,6 litrelik dizel motor ve manuel şanzımana sahip bir Astra tartıda 1430 kg çekerken yeni nesilde aynı motor-şanzıman ikilisine sahip Astra 1285 kg çekiyor, hatta otomatik şanzımanla bile 1289 kg çekiyor. 145 kg’lık fark, üstelik bu farkın yeni neslin fazladan donanımlarına karşın elde edilmiş olması çok önemli. Sürüş sırasında da hafiflemenin faydaları hissediliyor. Astra eskisine göre çok daha atak, çok daha kıvrak ve çok daha rahat idare edilebilen bir otomobil. 136 HP güç ve 320 Nm tork üreten dizel motor eskisi gibi sessizliğiyle etkileyici ama bu sefer çekiş gücü de kağıt üzerindeki kadar iyi hissettiriyor. Üstelik bunu çok da modern olmayan otomatik şanzımana karşın yapıyor. Şanzımanın vites geçişleri yetirince hızlı ama güç aktarımındaki dakikliği ve ani hızlanma taleplerine cevapları modern zaman beklentilerinin çok uzağında. Kendisinin aksine ağırkanlı şanzımanına rağmen Astra tüketim konusunda çok büyük yol katetmiş. Bizim sürüşümüzün tamamı otoyoldaydı ve açıkçası bu kısa sürüşte hız sınırlarını biraz esnetmiş olabiliriz. Fakat gün sonunda yol bilgisayarında görünen 6,2 litre/100 km’lik değer oldukça dikkat çekici. Hız sınırlarına uyduğumuz kısa bölümlerde tüketim değerinin 5 litre/100 km’nin altına düşebileceğine dair izlenim edindik. Tabii bunlar detaylı test sonrasında belli olacak.

yeni opel astra nasıl

5- IntelliLux farlar nasıl?

Opel uzun zamandır kafasını farlara takmış durumda. Daha önce AFL ile akıllı farları hayatımıza sokmuştu ve şimdi de LED Matrix farlarla geldi. Bu sistem temel olarak LED’lerin esnekliğini kullanıyor. Her bir farda kullanılan 8 tane LED, gerekli alanın aydınlatılması için kullanılıyor. Bu LED’ler tek tek kapatılabiliyor; böylece de gerekli hallerde uzun farlar kapatılmadan sadece bir bölüm karartılabiliyor. Bizim sürüşümüzde uzun far asistanı yoğun trafikte Astra’nın uzun farlarını yakmakta bir sakınca görmedi. Sistem güçlü ışığın önümüzdeki ve karşımızdaki sürücüleri es geçip araçların arasından uzun bir menzile yayılmasını sağlayarak işe yarar bir teknoloji olduğunu gösterdi. Muhtemelen sistemin asıl getirisini devamlı olarak uzun yola çıkanlar görecektir. Bu farlar için talep edilen 4500 TL’lik fiyat seviyesi biraz yüksek ama sadece şehir içi kullanımı dışında buna değebilir.

YeniOpelAstra019

6- Donanımları nasıl?

Opel yeni Astra için Business, Enjoy, Dynamic ve Excellence isimli 4 donanım seviyesi hazırlamış. Pasif güvenlik donanımları açısından 4 donanım seviyesi birbiriyle eşit ve yeterince zengin. Business ile Enjoy’un temel farkı Business’in doğrudan filo pazarı için hazırlanması; opsiyon listesi yok ve jant kapaklarıyla kendini dışarıdan da belli edebiliyor. Enjoy’un üzerine küçük bir farkla Dynamic’e çıkmaksa pek çok donanımı kazanmanızı sağlıyor. Excellence ise zengin donanımına karşın büyük bir fiyat farkına sahip. Baz olarak sunulan 1,0 litrelik turbo beslemeli benzinli sadece Enjoy’la sunuluyor. 1,4 litrelik hacimden 150 HP güç üreten benzinli motor ve 1,6 litrelik dizelin iki güç versiyonuysa tüm donanımlarla sunuluyor. Eğer otomatik şanzıman istiyorsanız şimdilik tek şansanız 1,6 litrelik dizelle sunulan 6 vitesli otomatik. Bir süre sonra 1,0 litrelik benzinli ve Easytronic otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ikilisi de bu talebe cevap vermeye başlayacak. Sonuç olarak şimdilik altın oran Dynamic donanım seviyesi ve 1,4 litrelik benzinli motora sahip versiyon gibi görünüyor.

7- Fiyatları nasıl?

Yepyeni bir otomobil ve kurun yaptığı hainliğin tamamını omuzlarında taşıyor. Buna rağmen baz versiyonun rakiplerinden biraz pahalı kalması dışında önemli bir fazlası yok. 100 bin TL’ye dayanan üst donanım seviyesindeki dizel/otomatik içinse söylenebilecek tek şey talep varsa arz da var olmalı. Bu fiyat seviyesi tüm rakipleriyle benzer, yani birileri 100 bin TL’ye dizel motorlu kompakt sınıf üyesi almaya hevesli.

Yeni Opel Astra fiyat listesi için tıklayın.

8- Sonuç

Yeni nesliyle Astra eski neslin olması gerektiği yere gelmiş. Bu kulağa kötü gelebilir ama bir önceki neslin büyük atılımının keyfi ancak bu hafifletilmiş versiyonla sürülebiliyor. Neredeyse hiçbir konuda sınıfının en iyisi değil ama tüm konularda sınıf ortalamasını üzerinde kalmayı da biliyor. Bu da VW’nin yıllardır uyguladığı bir reçete ve büyük başarı getirdi. Yani neden olmasın…

yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl yeni opel astra nasıl