Ülkemiz orta sınıfı gereğinden fazla tekdüzeliğe sahip. Varsa yoksa VW Passat, geri kalanlarsa var gücüyle çalışıyor. Opel’in orta sınıf üyesi Insignia da bu geri kalanlardan biri. Fakat Opel bu sefer oyunu büyük oynuyor ve Insignia’nın kariyeriyle birlikte kendi kaderini de değiştirme peşinde. Peki artık Insignia Grand Sport olarak anılacak olan yeni nesil Insignia yeterince iddialı mı?
1- Nedir?
Opel’in orta sınıftaki üyesi. Eskiden, ilk Vectra neslinden bu yana 3 gövde seçeneğine sahipti. Artık sadece 2 gövde seçeneğine sahip: Liftback ve station wagon. Sedan ise tarihe karıştı. Birazdan bunun sonuçlarından bahsedeceğiz ama tasarım anlamında sizin de görebileceğiniz gibi sportif bir sedandan farklı bir çizgiye sahip değil. 4,90 metrelik boyu ve 2,83 metrelik aks mesafesiyle sınıfının en irilerinden biri. Kıyaslamak için; Mercedes E Serisi’nin boyu da 4,92 metre. Gerçi aks mesafesi 2,93 metre ile Insiginia’dan bir hayli fazla ama fiyatı da iki katı kadar.
2- İç mekanı nasıl?
Günümüzün beklentilerini karşılayabiliyor ama sürpriz de yapmıyor. Malzeme kalitesi yüksek, kaplamalar genel olarak iyi seçilmiş. Alt kısımlarda sert bölümler var ama bunların parmak ucunuza verdiği hisler yeterince iyi. Lakeler bedava dağıtılmış gibi bol kullanılmış. Büyük ekranın çevresinde çok kaliteli görünen bir kaplama var ve keşke bu kaplama daha geniş bir alanı kaplasaymış. İşte o zaman Insignia GS kalite algısında sürpriz yapıp rakiplerine iyi bir ders verebilirdi. Büyük dokunmatik ekran selefinden tanıdık bir donanım. Hızlı çalışıyor ve çözünürlüğü de yüksek. Gösterge tablosu konusu üzerine Opel biraz daha düşünebilirmiş ama mevcut yarı dijital yarı analog gösterge de yeterince iyi iş görüyor. Saklama alanlarının bolluğu ve genişliği de günümüz ihtiyaçları için iyi bir haber.
3- Yaşam alanları geniş mi?
Rakamsal değerler genel olarak iyi. Fakat alçak tavan çizgisi hem önde hem de arkada ferahlık algısını kısıtlıyor. Ön sütunlar çok yatık ve kalın. Bu yüzden öne çapraz görüş kısıtlı. Arkadaysa durum daha kötü. Insignia GS’in geri görüşü ortadan motorlu bir spor otomobilinkinden hallice. Bu nedenle geri görüş kamerasından park sensörüne ya da taşınabilir park kahyasına kadar alabildiğiniz her yardıma ihtiyacınız olacak. Arka koltuklarda sunulan diz mesafesi boyutlarıyla kıyaslanınca iyi. Fakat baş mesafesi uzun boylular için yeterince geniş değil. Şaft tüneli yüksek, koltuğun orta kısmında hem minder hem de sırtlık çok sert. Bu nedenle 3. yolcu ancak idareten oturabiliyor.
4- Bagajı nasıl?
Oldukça iri bir otomobil olmasına rağmen bagaj hacmi yerini aldığı Insignia’dan 10 litre daha az. 490 litrelik hacim sınıfın ortalamasının da gerisinde kalıyor. Fakat bu önemli bir sorun değil. Çünkü başta belirttiğimiz gibi Insignia bir sedan değil bir liftback. Yani bagaj kapağı arka camla birlikte açılıyor. Bu sayede devasa bir yükleme ağzına sahip ve bunun anlamı bagaj hacminin tam verimle kullanılabileceği. Tek yapmanız gereken önce büyük ve sert yükleri yüklemek, sonra da kalan boşluklara küçük ve yumuşak yüklerle doldurmak. Bir sedanın rakamsal olarak daha geniş bagajını tam anlamıyla yüklemek, geometri problemiyle sanatsal faaliyet arası bir mücadeledir. Bu tür bagaj kapağına sahip bir araç kullandıysanız ve bagaj sizin için önemliyse, muhtemelen bir daha sedan satın alamazsınız.
5- Sürüşü nasıl?
Bu nokta en hassas nokta. Çünkü orta sınıf, kompakt sınıf bileşenleriyle üst sınıfların sürüş tadının sınırına ulaşmak gibi iddialı bir amaca sahip. Insignia GS bu konuda çok iyi bir iş başarmış. Belirtmemiz gereken bir nokta, kullandığımız araçta gelişmiş bir adaptif şasi sistemi olan FlexRide vardı. Sistem amortisör sertliğini sürekli olarak kontrol edebiliyor ve sürüş modlarını değiştirdiğinizde süspansiyon sertliği de değişiyor. Sonuç olarak Insignia GS bu sistemle oldukça etkileyici sürüş sunuyordu. Süspansiyon sisteminin hem konfor açısından yüksek başarı göstermesi hem de yol tutuş konusunda yeni limitler belirlemesi oldukça etkileyici. Direksiyon sistemi de oldukça başarılı. Park manevraları için oldukça yumuşak, yüksek hızlı virajlar içinse hem geri bildirim hem de his yönünden zengin bir üretim. Insignia GS, pazardaki en başarılı sürüşe sahip önden çekişliler listesinde kendine ilk beşte yer buluyor. Bu konudaki en önemli silahı, versiyona göre 175 kg’a kadar düşmüş boş ağırlığı. Kabinin sessizliği etkileyici. Sadece arka aksın çalışma sesleri (liftback karoserde bagaj bölümüyle kabin tamamen ayrılmadığı için sesler daha da net duyuluyor) ve lastik gürültüleri dikkat çekiyor. Gerçi lastik gürültüleri konusunda biraz kararsısız. Çünkü kabinde neredeyse hiç rüzgar gürültüsü yok (Insignia GS’in rüzgar direnç katsayısı 0,26 cW) ve bu eksiklikte lastik gürültüleri kulağımıza daha yüksek gelmiş de olabilir, bir nevi elektrikli otomobil etkisi gibi. Test aracımızda 1,6 litrelik dizel motor vardı. 136 HP güç ve 320 Nm torkla bu motor yüksek çekiş gücü sunuyor ve Insignia GS’e çok yakışıyor. Buraya kadar tablo oldukça olumlu. Bu pembe tablonun tam ortasındaysa eski nesil otomatik şanzıman yer alıyor. Insignia GS yeni ve güçlü karakterini her göstermek istediğinde sürücüyle arasında şanzıman duvarını buluyor. Şanzıman yavaş tepkilere sahip ve yeterince de direkt çalışmıyor. Bu arada Insignia GS’le yaşamınızın yüzde 90’ında bu şanzıman size büyük uyum gösterecek. Doğru zamanda doğru vitesleri seçiyor, konforlu, geri kaydırmıyor, bakım istemiyor. Pek çoklarının bir otomatik şanzımandan bekledikleri de bunlardan ibarettir. Fakat onlar da zaten Insiginia GS’in gelişimini takdir etmekte zorlanacak. Bu nedenle de Insigina GS kesinlikle çok daha iyi bir otomatik şanzımanı hakediyor.
6- Tüketimi nasıl?
Şanzımanın en önemli etkilerini tüketim bölümünde görebilirdik ama düşen boş ağırlık bu etkilerin yaralayıcı olmasının önüne geçmiş. Karma tüketimde 6,4 litre/100 km olan tüketim, sabit hızlı sürüşlerde 5,5 litre/100 km seviyesine geriliyor. Eğer sıkışık trafikte çok fazla yol alırsanız şanzımanın endirekt aktarmasını hissediyorsunuz ve tüketiminiz 7,3 litre/100 km civarını görüyor. Daha düşük güç sunan rakiplerinin tüketim değerleri de daha düşük.
7- Fiyatı nasıl?
Başlangıç seviyesi biraz yüksek çünkü Insignia GS ürün gamı henüz tamamlanmamış. Baz motor 165 HP güç üreten 1,5 litrelik benzinli. Bu güç seviyesine göre fiyatı makul ama rakipleri daha düşük güçlü motorlarla daha düşük başlangıç fiyatı sunuyor. Dizel motorsa rakipleriyle benzer fiyata sahip. Donanımlar konusunda Opel’in eli çok güçlü. FlexRide’ın yanısıra bir dizi ayrıcalıklı donanımla Insignia GS rakiplerinden ayrılabiliyor. Örneğin IntelliLux LED farlar, önünüzdeki alanı parça parça aydınlatıp size her an uzun farları açık tutma imkanı sunan çok başarılı bir donanım. Ya da bilgileri plastiğe değil cama yansıtan head-up gösterge de Insignia’nın donanım listesine eklenebiliyor. Bu arada anahtarsız giriş sisteminin Insignia GS’te standart olarak sunulması ilginç bir donanım tercihi.
Opel Insignia GS fiyat listesi için tıklayın.
8- Satın almalı mıyım?
Insignia GS’in en belirgin sorunu alçak tavan çizgisi nedeniyle kabininin bir orta sınıf sedanından beklenenden daha dar hissettirmesi. Bunun dışındaki tüm özellikleri alkışı hakedecek kadar etkileyici. Yani neden olmasın?