Land Rover’ın giriş seviyesi modeli olan Freelander biraz kadersiz. İlk nesli nedense kendine traktörde hallice ağabeyi Defender’ı örnek almıştı, ikinci nesilse ülkemize uymayan motorlara sahipti. Bu nedenle yokluğunu hissetmeyeceğiz. Yani Discovery Sport’un omuzlarında ağır bir yük yok. Tabii rakiplerinin belirlediği çıta yüksekliklerini saymazsak. Peki premium orta sınıf SUV rekabetinin en yeni üyesi neler sunabiliyor?
Bu yazının motor değerlendirmesi dışındaki bölümleri Land Rover Discovery Sport’un benzinli motora sahip versiyonunun test yazısından alınmıştır. Motorla ilgili yorumlar için doğrudan 3. disiplin başlığına geçebilirsiniz.
1- Nedir?
Freelander’ın yerini alan Land Rover modeli. Adında Discovery ibaresi taşısa da arazi efsanesi ağabeyiyle uzaktan yakından ilişkisi yok. Bunun yerine Tıpkı Range Rover Evoque gibi Ford Focus platformunun ciddi şekilde elden geçirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Bu iyi bir haber çünkü Discovery gibi hem merdiven hem monokok şasiye sahip olsaydı 2,0 litrelik motorlar ağırlık konusunda ciddi sıkıntı çekerdi. Boyu 4,60 metre ve aks mesafesi de 2,74 metre. Boyu en önemli rakiplerle benzer ama aks mesafesi, örneğin BMW X3’ün 2,81 metrelik aks mesafesinin gerisinde kalıyor.
2- İç mekanı nasıl?
Beklenenden daha sıradan. Modern ve pahalı bir SUV’dan daha albenili ve daha kıvrımlı bir kokpit yapısı bekliyorsanız Discovery Sport’u biraz yadırgayabilirsiniz. Malzeme seçimi iyi yapılmış ve göze çarpan bir işçilik kusuru da bulunmuyor. Ön koltuklar geniş, arkalar onu aynen takip ediyor ve bu iki bölümde ferahlık da yüksek düzeyde. Discovery Sport’ta isteğe bağlı olarak 3. koltuk sırasında iki koltuk daha sunuluyor. Fakat bunlar gezegenin en kullanışlıları değil. Yerden yüksek bir araçta 3 sıra koltuklara ulaşmak zaten güç, 4,60 metrelik uzunluk da bu bölümün alanı için iyi bir haber değil. Bunun yerine 5 koltuk ve geniş bagajın keyfini sürmek en iyisi.
3- Sürüşü nasıl?
Beklediğimizden daha az Discovery ve daha çok Sport. Discover Sport’un sürüşü biraz sert, süspansiyon sistemi asfalt öncelikli hazırlanmış ve gergin yapısıyla kötü zemin şartlarında sıkıntı yaratıyor. Genel anlamda Evoque’dan daha konforlu. Düzgün asfalt zemin üzerinde süzülme hissi bile sunabiliyor. Yine de direksiyonu ve genel tavrı asfalt virajlara odaklanmış gibi. Sürüş pozisyonu tüm rakiplerinden daha yüksek ve arazi aracı hissine daha yakın. Discovery Sport’ta Land Rover ve Jaguar’ın yeni geliştirdiği dizel motor ailesi görev yapmaya başladı. 150 HP güç ve 380 Nm tork ve 180 HP güç ve 430 Nm tork üreten iki versiyonu olan motor, 9 vitesli otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor. Biz güçlü versionu kullandık ve herşey yolundaydı ama normal versiyonun da anormal bir güçsüzlük sunmasını beklemiyoruz. Hal böyle olunca da aradaki fiyat farkını göz önünde bulundurup 150 HP güç üreten versiyonu her zaman seçenekler arasında tutmanızı tavsiye ederiz. Dizel motor titreşimsiz ve sessiz çalışmasıyla Discovery Sport’a çok yakışıyor. Şanzımanla uyumu yüksek, hatta belki de en iyi 9 vitesli şanzıman uyumlarından birine sahiptir. Bunun dışında bizim şehir kullanımında elde ettiğimiz 8,0 litre/100 km’lik değer de 1,9 tonluk, 4 tekerlekten çekişli ve otomatik şanzımanlı bir arazi aracı için gayet iyi bir değer.
4- Kullanışlı mı?
Kokpitin kullanım konsepti biraz karmaşık. Hem dokunmatik ekran hem de fiziki düğmeler var ki bu kullanımı kolaylaştırıyor. Fakat, örneğin koltuk ısıtma sisteminin düğmesine bastığınızda bu sistemi devreye sokmuyor, onun yerine dokunmatik ekran üzerinde koltuk ısıtma menüsünün gelmesini sağlıyor. Yani bir işi için iki farklı kumanda birimi kullanmanız gerekli. Dokunmatik ekranın çözünürlüğü ve renkleri etkileyici. Bagajı çok kullanışlı ve iç mekanı da oldukça geniş. Büyük bagaj kapağı bir hayli ağır ve donanım listesinde elektrikli kapağın bulunması özellikle fizik gücü düşük kullanıcılar için kurtarıcı olacaktır. Çapraz geri görüş açısı çok dar ama pazarın en kötüsü değil; örneğin bir Lamborghini Aventador ya da Ferrari La Ferrari’nin geri görüş açıları Discovery Sport’tan daha kötü.
5- Rakipleri
Aklınıza hemen yan showroomda sergilenen BMW X3 geldi değil mi? Ama hayır, en üst donanım seviyesinde 2,0 litrelik dizel motora sahip Discovery Sport’un fiyatı ondan biraz daha yüksek. Boyutlarının eşleştiği Volvo XC60 ya da Mercedes GLC gibi modellerle fiyat seviyesi daha yakın.
Land Rover Discovery Sport’un fiyat listesi için tıklayın.
6- Sonuç
Bolca güçlü rakibi olmasına rağmen gereğinden daha cesur bir fiyatlandırmaya sahip olan Discovery Sport özünde sınıfında en fazla en arazi aracı kimliğine sahip modeli.