Jaguar ülkemizde ilginç bir geçmişe sahip. Daha önce temsilciliğini üstlenen Ortaklar Otomotiv, Jaguar’ın o zamanki küresel durumuna uygun bir şekilde içine kapanık ve ihtirastan uzak hedeflerle günü geçirmeyi seviyordu. Bugünse temsilcilik Lahd Rover’ın temsilciliğini de yapan Borusan Otomotiv’e geçti. Bu değişiklik Jaguar’ın küresel hedeflerindeki değişiklikle aynı ana denk geliyor. XE de bu yeni hedefler açısından çok önemli. Peki orta sınıftaki bu sedan Alman hegemonyasını kırabilecek kadar güçlü mü?
1- Nedir?
Jaguar’ın orta sınıf modeli. Kimsenin hatırlamak istemediği X-Type’ın halefi. Eskiden Jaguar, Ford Mondeo’yu temel alıp ondan daha küçük, daha kalitesiz ve daha keyifsiz bir otomobil üretebilir ve bunu Britanya otomobil kültürüne bağlayabilirdi ama günümüzde öyle değil. Markanın şimdiki sahibi Hintli Tata ve dünyanın en büyük endüstri gruplarından biri olarak onlar da Jaguar’ın kasasına akıttıkları nakdin karşılığını almak istiyor. Yani XE, X-Type’ı kesinlikle hatırlatmamak zorunda. Boyu 4,67 metre ve aks mesafesi de 2,83 metre. Bu değerler XE’nin hedefini net bir şekilde açıklıyor: BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi.
2- İç mekanı nasıl?
Kokpit kendine özgü bir şıklığa sahip. Yolcuları çepeçevre saran tasarım incelikli işçiliğe de sahip. Kaplamaların köşeleri yumuşakça dönmesi ve havalı vites seçim düğmesi gibi detaylar da çok çekici. Genel malzeme kalitesi de yüksek hissettiriyor ama düğmelerde kullanılan grafikler bu hissi desteklemiyor. Otomobilin genel ayarları büyük dokunmatik ekran üzerinden yapılıyor. Bu ekranın çözünürlüğü ve kullanışlılığı yeterince iyi. Havalandırma ayarları gibi daha sık kullanılan işlevler içinse fiziksel kumandalara yer verilmiş. İki katlı kapı içi ve bol düğmeli direksiyon simidi alışkanlık istiyor. Otomobil genel alan hissi orta sınıf yerine kompakt sınıfı hatırlatıyor. Ön koltuklarda bu durum sportiflik algısı yaratıyor ve aslında çoğu kullanıcıya keyifli gelecektir. Arka koltuklarda sunulan alansa C Serisi yerine CLA’yı hatırlatıyor ki bu büyük bir sorun. Arka koltuklara geçerken başınızı vurmamak için dikkat etmeniz gerekiyor ve bu bölümde diz mesafesi de arkadan çekişli orta sınıf üyeleri için bile dar. 455 litrelik bagaj hacmiyse kendine rakip gördüğü modellerle benzer.
3- Sürüşü nasıl?
XE ülkemizde sadece 180 HP güç ve 430 Nm tork üreten 2,0 litrelik dizel motor ve 8 vitesli otomatik şanzımanla satılıyor. Bu haliyle otomobil tam bir bayi testçisi avcısı. XE’yle geçirdiğiniz ilk 10 km’de kendinizi “Neden yıllardır Almanlar’a muhtaç kalmışız ki?” diye sorarken buluyorsunuz. Arka aksa aktarılan bolca güç, 1,5 tonun biraz üzerindeki ağırlık, dizginleri gevşek tutan elektronik ve hassas direksiyon sayesinde aranan spor sedan nihayet elinizin altında. Fakat uzun süreli ilişkiler konusunda XE o kadar da iyi değil. Dizel motorun sesi ve çalışma karakterinin kabalığı, VW’nin uzun yıllar önce üretmeyi bıraktığı pompa-meme enjeksiyonlu dizelleri andırıyor. Motor sesi her devirde farklı bir tonda ama hep sizinle. Muhtemelen Jaguar buna sportiflik hissini desteklemek için izin vermiş ama kartonla sarılmış bir hızarı andıran dizel gürültüsünün sportiflik vermesi zor. Motorun en büyük başarısı tüm sıkıştırmalarımıza karşın 7,0 litre/100 km’nin üzerine çıkmayan tüketimi. Bu değer güç seviyesine göre muhteşem. Bu tür bir başarı için Jaguar yenilikçi bir stop&start sistemi kullanmış; XE’nin şaftına yerleştirilen bir gergedan stop eden motoru dürterek çalıştırıyor. Bu saçma görünebilir ama motorun tekrar çalıştırılması sırasında oluşan sarsıntının ve mekanik gürültünün başka bir açıklaması olamaz. Otomobilin direksiyon ve süspansiyon sistemiyse gerçek sportiflik için gerekenlere sahip. İki sistem de hem yeterince konforlu hem de dinamik. Eğer sağ bileğinizin hassaslığına güveniyorsanız her virajda yönlendirme için arka kısmı kullanabilirsiniz. Bu devirde bu kadar rafine sürüş keyfi sunan bir sedan daha bulmak zor.
4- Komşu faktörü
Bu bölüm Jaguar’ın uzmanlık alanı. XE’nin fiyat seviyesi Alman rekiplerinin küçük hacimli motora sahip versiyonlarıyla kıyas götürebilir. Rakipleri yolda neredeyse Kızılay dağıtmış gibi bolca görülüyor. Jaguar ise onlardan farklı ve üst düzeyde bir algıya sahip. Açıkçası modern bir Jaguar’ı kendi habitatımıza ilk kez sokuyoruz ve bizi oldukça şaşırttı. Bu gerçek bir gösterge değil ama pek çok farklı test otomobiliyle gittiğimiz restoranın valesinin verdiği tepki bile aşırıydı. Bu da bizde, Jaguar XE’yi komşu faktöründe rakiplerden yukarı yerleştirme gerekliliği yarattı. Donanımlı bir Mercedes C200d fiyatına en uygun fiyatlı XE’yi satın alırsanız komşularınız kraliyet ailesiyle dünür olduğunuzu düşünebilir.
5- Fiyatı nasıl?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 1,6 litrelik dizel motora ve otomatik şanzımana sahip C Serisi’nin liste fiyatının en üst seviyesi, 2,0 litrelik dizel motora ve otomatik şanzımana sahip XE’nin liste fiyatının alt seviyesiyle aynı. BMW 3 Serisi ise hemen yan showroomda aynı fiyata, 190 HP güç üreten 2,0 litrelik dizel motor, 8 vitesli otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemi sunuyor. Bu noktadan sonra ne desek boş.
Jaguar XE fiyat listesi için tıklayın.
6- Sonuç
Çok güçlü rakipler karşısında sportifliğe odaklanmış bir Britanyalı. Jaguar zoru hedeflemiş ama tam olarak hedefine ulaştığını söylemek çok zor. Sürüşü gerçekten kaliteli ve muhtemelen pazardaki spor sedan tanımına en uygun orta sınıf üyesi ama genele hitap etmek için daha kabul edilebilir özellikler ve 3 Serisi fiyatlarında zamma ihtiyacı var.