İçten yanmalı motorlar çok fazla alternatife sahip ama bunlardan çok azı yaygın olarak kullanılıyor. Mesela yıldız motorlar uçaklarda sıklıkla kullanılsa da otomobillerde görmek imkansız. Ya da Wankel motorlar Mazda tarafından çok sevilse de başka üreticiler tarafından görmezden geliniyor. Temel olarak pistonun çizgisel yerine dairesel hareket etmesi prensibine dayanan Wankel motorlar, teorideki birim hacimden yüksek güç alma avantajına karşın pek çok sorunla da mücadele etmek zorunda kaldı. Bu nedenle de otomotiv sektörünün geri kalanı tarafından neredeyse tamamen görmezden gelinde desek yeridir. Son Wankel motor, Mazda RX-8’de karşımıza çıkmıştı ve son RX-8 de 2012’de banttan indi. Şimdiyse Wankel için menzil arttırma zamanı.
Mazda’nın ilk elektrikli modeli olan MX-30, bu ayrıcalıklı teknolojiye ev sahipliği yapacak. MX-30, tam da Mazda’dan beklenecek derecede ilginç bir otomobil. Bir SUV, 4 kapısı var ancak bu kapılardan iki tanesi yarım boyutta ve ters yöne açılıyor. 4,40 metrelik uzunluğuyla küçük ve kompakt sınıf arasında bir yere sahip ve 2,65 metrelik aks mesafesi de buna uyumlu. Elektrikli bir otomobil olarak doğan MX-30, bu açıdan pek iştah kabartıcı değil. 35,5 kWs’lik batarya paketiyle 200 km civarında menzil sunması en önemli sorunlardan bir tanesi.
Bu sorunun çözümüyse gayet basit. Öncelikle pil paketi 17,8 kWs’lik yeni bir paketle değiştiriliyor. Bu küçültme sayesinde 50 litrelik benzin deposuna yer açılıyor ve elektrik motorunun yanına 830 cc’lik bir Wankel motor ekleniyor. Elektrik motoru ve pil ikilisi artık otomobili sadece 85 km ilerletebilecek kadar kapasiteye sahip. Fakat Wankel motor devreye girip pilleri şarj edebildiği için 50 litrelik benzin deposuyla 600 km civarı menzil elde etmek de mümkün. Peki 80 km civarı tamamen elektrikli menzil sizin günlük hayatınız için yeterliyse durum nasıl? MX-30’un nispeten küçük pil paketi 36 kW ile DC şarj imkanına sahip ve bu da pilleri yarım saatten daha kısa sürede tamamen doldurabileceğiniz anlamına geliyor. Aracın üzerinde 7,2 kW’lik bir AC şarj aleti de mevcut; böylece duvar ünitesinden şarj için 90 dakika yeterli oluyor.
Sabit devirle çalışması gereken ve aracı yürütmek için çok da zorlanmaması beklenen Wankel motor nasıl hissettireceği ya da sorunsuzluk konusunda nasıl bir tablo çizeceği bir muamma. Bunları zaman içinde göreceğiz ama en azından fikir gayet iyi.