Slovakya’nın trafik denetim sistemlerinde kullanılan radar teknolojileri, beklenmedik bir güvenlik skandalıyla gündeme geldi. Ülkenin otoyollarında kurulması planlanan 279 adet radar kamerası projesi, cihazların içerisinde tespit edilen Rus kaynaklı yazılım ve donanım bileşenleri nedeniyle inceleme altına alındı. Siber güvenlik uzmanları, test aşamasındaki cihazların yabancı istihbarat birimleri tarafından uzaktan kontrol edilebileceğine dair ciddi bulgulara ulaştı.
Siber Tehdit: Rus Bağlantılı Modüller
Slovakya İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen güvenlik denetimlerinde, NERO R-ONE tipi iki test cihazı mercek altına alındı. Yapılan teknik incelemede, kameraların içerisinde yetkisiz erişime olanak tanıyan gizli bir mobil iletişim modülü keşfedildi. Söz konusu modülün yazılımında tanımlı 12 farklı Rus telefon numarası bulunduğu ve bu numaralar üzerinden cihazın temel fonksiyonlarının tetiklenebildiği ortaya çıktı. Önceki nesil denetim sistemlerinde rastlanmayan bu durum, cihazların şifresiz video yayını yapabilmesiyle birleşince, sistemin bir siber saldırı aracı haline gelebileceği endişesini doğurdu.

279 Radar İddiası Gerçeği Yansıtmıyor
Kamuoyunda yer alan “279 adet radarın devre dışı bırakıldığı” yönündeki haberler ise gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Yetkililer, halihazırda sadece test aşamasındaki iki cihazın sistemden çıkarıldığını, projenin toplam 279 cihazlık kapasitesinin ise henüz tam olarak sahaya indirilmediğini belirtti. Rus üretici Simicon’un Cordon serisiyle teknik benzerlikler taşıdığı belirlenen bu cihazlar, ülkenin dijital güvenlik protokollerini yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Bakanlık, ilgili IT firmasıyla iş birliğini sonlandırırken, benzer donanımları kullanan diğer operatörlere de sistemlerini acilen denetlemeleri çağrısında bulundu.
Kaynak: www.auto-motor-und-sport.de
