Avrupa otomotiv pazarında hızla pazar payı kazanan Çinli üreticiler, satış rakamlarındaki başarılarını operasyonel süreçlerde aynı istikrarla sürdüremiyor. BYD ve Xpeng gibi markalar Almanya pazarında rekor tescil sayılarına ulaşırken, bu hızlı büyüme beraberinde ciddi bir finansal sorun getirdi: Çinli üreticiler ile yerel bayileri arasındaki ödeme krizi derinleşiyor.

Bayiler Finansal Yük Altında

Almanya’daki birçok bayi, BYD ve Xpeng ile yaptıkları sözleşmeler kapsamındaki leasing destekleri ve üç aylık primler gibi ödemeleri aylarca tahsil edememekten şikayetçi. Bazı bayilerde ödenmeyen tutarların yüz binlerce Euro’yu bulduğu ifade ediliyor. İş ortakları, markaların büyüme stratejilerini bayilerin sermayesi üzerinden finanse etmeye çalıştığını savunuyor.

Dokuz Onay Kademesi Süreci Tıkıyor

BYD Partner Birliği Başkanı Andreas Knipp, ödeme disiplininin geleneksel markalardan çok farklı olduğunu belirtiyor. Knipp’e göre, binlerce Euro’luk küçük faturalar dahi Çin’deki merkezden geçmesi gereken dokuz farklı onay aşamasından geçiyor. Bu bürokratik hantallık, uzun vadeli iş ortaklıklarını dahi zora sokuyor. Xpeng tarafında ise şirket, hızlı büyüme nedeniyle idari süreçlerin aksadığını ve Münih merkezlerinde personel takviyesi yaptıklarını savunuyor.

Çinli Otomotiv Devlerinde Ödeme Krizi: Bayiler Tahsilat Yapamıyor

Büyüme Durma Noktasına Gelebilir

Bu finansal belirsizlik, markaların Avrupa’daki genişleme planlarını tehdit ediyor. Birçok bayi, yaşadıkları likidite sorunları nedeniyle yeni yatırım planlarını askıya aldığını ve alternatif markalara yönelmeyi düşündüğünü belirtiyor. Uzmanlar, Çinli üreticilerin yerel ağlarını korumak istiyorlarsa, sadece araç satmaya değil, bayileriyle olan finansal güven ilişkisini onarmaya da odaklanmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Kaynak: www.auto-motor-und-sport.de