Michelin için modern lastiğin en önemli markalarından biri diyebiliriz. Radial ve run-flat lastikleri Michelin bulmuştu ve bir dönem Citroen’in sahibi olarak otomobil bile üretmişti. Bugünse otomobil sahiplerinin en ciddi sorunlarından birine çare bulmuş olabilirler. Yazının genelindeki şüphecilik dikkatinizi çekebilir ama çok işlevli ürünlere her zaman şüpheyle yaklaşmak gerekir. Muhtemelen Michelin’in tüm anlattıklarına rağmen bu çok işlevli lastik de her işlevini tam olarak yapmayacaktır.

Şimdiyse biraz daha objektif olalım ve yeni devrimsel ürüne bakalım. Yeni ürünün adı CrossClimate. İsim beklenti için hazırlıyor, yeni lastik yaz lastiğiyle kış lastiğinin özelliklerin tek bir lastik üzerinde toplama iddiasına sahip.

4 mevsimde yüksek performanslı lastik mümkün mü?

Aslında günümüz teknolojisi için bu çocuk oyuncağı olabilir. Lastikler artık mikro polimerlerin birleşiminden meydana gelen pahalı karışımlarla üretiliyor ve bu polimerler arasına hem yaz hem de kış şartlarına uyumlu olanları eklemek pekala mümkün olabilir. Michelin’in iddiasına göre yeni lastikte kullanılan silikon karışımı üst düzeyde ısı kontrolü sağlıyor, daha kesin olmak gerekirse CrossClimate’in -30C ile 40 C derece arasında çalışabileceğini iddia ediyorlar. CossClimate’de bir kış lastiğinin en önemli silahı olan kılcal kanallar bulunmuyor. Bunun yerine Michelin normalden çok daha dar ve V şekilli desenler kullanarak kanal uzunluğunu maksimumda tutmaya çalışmış. Ortada kalan kanallar daha ince ve bu halleriyle de kar tutmaya uygun görünüyorlar. Aslında CrossClimate’in orta kısmı kışlık dış kısımları da yazlık denilebilir.

Peki bunun şu anda satışta olan 4 mevsim lastiklerinden farkı ne? Temel olarak 4 mevsim lastikleri 4 mevsimde de işlerini hakkıyla yapamayan ve her zaman ancak ortalamada olabilen lastiklerdir: Kuru zemin frenlemesi ortalama, ıslak zemin frenlemesi kötü, kış şartlarındaysa neredeyse işlevsiz. Michelin CrossClimate ise ıslak zeminlerde A sınıfı fren mesafesine ulaşmış ve kış lastiklerinin tasdikleyicisi 3PMSF (3 Zirveli Dağ Üzerindeki Kar Tanesi) logosunu taşımaya hak kazanmış.

Sonuç olarak her şeyi yapabilen bir lastik üretilmiş olabilir. Peki Michelin her kullancıya bir kış lastiği bir de yaz lastiği satmak dururken neden bir lastik satmakla yetinsin? Yapılan araştırmalar kış lastiği kullanımının Batı Avrupa’da bile yüzde 40’ın altında kaldığını gösteriyor. Ayrıca yeni lastik yaz lastiklerinden biraz daha pahalı ve kış lastiklerinden de biraz daha ucuz olacak. Yani Michelin pek çok farklı açıdan kazanabilecek. Tüketiciler içinse sadece 4 lastiği değiştirmek için yılda iki kere ödenen 80-150 TL arasındaki bedelden kurtulmak bile yeterince kazanç sağlayacaktır.

CrossClimate Mayıs ayından itibaren, 15-17 inç arasında 23 farklı ebatta satışa sunulacak. 2016 yılında ebat yelpazesi daha da genişletilecek.

michelin crossclimate