Hyundai her geçen gün daha da iddialı hale geliyor. Bir önceki nesil Hyundailer Avrupalılar’a yaklaşmışken günümüzdeki modeller onlarla kafa kafaya yarışıyor. Bu gelişim sırasında kimi özellikler geride kalabiliyor. Örneğin direksiyon sistemleri ve tüketim rakamları bunlardan en önemlileri arasında. Fakat gelişimin hızına bakacak olursak bunlar da kısa sürede bu sorunlar da geçmişte kalacak gibi. Hatta Hyundai’nin iddiasına göre tüketim konusunda büyük bir gelişim elde edilmiş durumda. Bunu sağlayan yeni şanzımanlar. i30’da çift kavramalı şanzımanlar kullanılmaya başlarken, Accent Blue’da da çift kavramalı veya CVT şanzıman kullanılmaya başlandı. Hyundai bu gelişimi bizzat görmemizi teklif edince biz de en zorlu sınavı seçtik: 1,4 litrelik benzinli motor, CVT şanzıman ve Accent Blue.
1- Bu neden zorlu bir test?
Öncelikle 1,4 litrelik atmosferik motorun ürettiği 100 HP güç iyi görünse de 133 Nm’lik torku düşük. Dahası bu tork verisini üretmek için motor 4000 d/d çevirmek zorunda. Accent Blue’nun bu motor/şanzıman ikilisiyle boş ağırlığıysa 1,1 tondan fazla. Bunun sözlükteki karşılığı yüksek tüketim. Dahası, kimgecer.com olarak rekor peşindeki tüketim testlerini anlamsız buluyoruz. Çünkü normal bir kullanıcının 40 C derece sıcağın altında klimasını kapatıp arkasında biriken kamyonların şoförlerinden küfür yiyecek hızda ilerlemesi beklenen bir durum değil. Bunun yerine testi, (ne yalan söyleyelim biraz keyfimizi de düşündük) ilerlediğimiz yolun hız sınırına uygun bir şekilde, klima ve müzik sistemi çalışır durumda gerçekleştirdik. Yokuş çıkarken hızımızı korumasak da abartılı bir şekilde gerilemesine de izin vermedik. Örneğin 110 km/s hızla başladığımız bir tırmanışı en azından 95 km/s hızla tamamladık. İnanın 1,4 litrelik atmosferik motor bunu istemedi ama biz direttik. Düşük tüketim için tek yaptığımızsa gaz pedalını hassas kullanmak oldu.
2- Sonuç ne oldu?
Öncelikle rotamızın önemli bir kısmı şehirler arası yollardan geçiyordu ve genel anlamda sakindi. Özellikle ilk 900 km’lik bölümde hiç trafikle karşılaşmadan yol almayı başardık ve 100 km’de 6,0 litrelik bir ortalama elde ettik. İkinci bölüm, biraz daha çok şehir geçişi ve biraz daha çok trafikle geçildi ve tüketim 6,2 litre/100 km’ye yükseldi. Şehir trafiğinde ise durum biraz daha farklı. Tüketim kolayca 6,8 litre/100 km’ye çıktı. Tabii bu değer bile başarılı sayılabilir.
3- CVT şanzıman nasıl?
CVT şanzıman teknik olarak iki konik kasnak arasında bağlantı sağlayan bir kayıştan oluşuyor. Bu iki kasnak aracın motor ve tekerlek hızlarını birbirine uyduruyor. Bu şanzımanın en büyük getirisi, sabit hızla ilerlerken motor devrini beklenmedik derecede düşürmesi. Örneğin düz bir yolda 120 km/s sabit hızla ilerlerken motor 1900 d/d çeviriyor. Bu sayede Accent Blue’nun iç mekan sessizliği de etkileyici hale geliyor. Hyundai’nin şanzımanı günümüz modasına uygun bir şekilde vites değiştirme taklidi yapmıyor, bunun yerine hızlanırken devri sabit tutuyor. Ama bu sayede de motorun kısıtlı olan tork rezervi tam anlamıyla kullanılıyor. Yukarıda bahsettiğimiz yokuş çıkarken hızı koruma hadisesinde de bunun faydası görülüyor. Fakat yokuş çıkarken hızı arttırmak isterseniz sadece devir biraz yükseliyor ama hızda bir değişiklik olmuyor.
4- Accent Blue genel olarak nasıl?
Bir küçük sınıf sedan olarak iyi özellikler sunuyor diyebiliriz. İlginç bir şekilde daha önce testini yayınladığımız dizel motorlu Accent Blue’nun düz gidiş kararlılığı benzinli motora sahip versiyondan çok daha iyiydi. Muhtemelen ön aksın üzerindeki fazladan ağırlık bu etkide söz sahibi oluyor. Yol tutuş konusunda ya da sürüş keyfi konusunda Accent Blue’nun çok fazla sözü yok. ESP standart donanımda ve süspansiyon sistemi tehlikeye mahal vermeyecek yeterli tepkiler sunuyor. Direksiyon sistemi hassas ya da geri bildirim yapan cinsten değil, daha çok konfor odaklı ve neyse ki yeterince hızlı. Accent Blue’nun en önemli özelliği iç mekanda sunduğu geniş yaşam alanları ve 465 litrelik bagaj hacmi.
5- Sonuç
CVT şanzımanıyla Accent Blue tüketim konusunda bizden tam not almayı başardı. Açıkçası dizel motora ve otomatik şanzımana sahip versiyonla benzinli motora ve otomatik şanzımana sahip versiyon arasında seçim yaparken bunu da dikkate almak gerekli. Sonuçta ikili arasında 10 bin TL’yi aşan bir fiyat farkı var ama tüketim konusunda yeterince büyük bir fark söz konusu değil.