Kimi markalar kendi kapalı devre hayran kitleleriyle hayatta kalır. Subaru bu markalardan biri. Birbirinin tam zıttı iki kitle kendisini Subaru’ya adamış durumda: Otomobile ilgisi satın alma ve satma ile sınırlı olup yolda aşırı sakince ilerleyerek A noktasından B noktasına gitmeye çalışanlar ve otomobili üzerinde garip deneyler yapan ve yolda aşırı heyecanlı ilerleyip A noktasından tek parça gidebildikleri yere kadar gitmeye çalışanlar. İkinci grup tercihini WRX ya da WRX STI’dan yana kullananlar. İlk grupsa Outback ve Forester satın alanlar. Dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisinin piyasaya sunulması Forester kullananlar arasına farklı birilerinin eklenmesine neden olabilir.

subaru Forester dizel otomatik

1- Nedir?

Subaru’nun SUV’u. Hayatına yerden yüksek bir station wagonu andıran bir görüntüyle başlamıştı ama günümüzde sınıfının en arazici görünümlerinden birine sahip. 4,67 metre uzunluğa ve 2,64 metrelik aks mesafesine sahip ama 1,73 metrelik yüksekliği en ilginç özelliğini oluşturuyor. Forester bu sayede olduğundan çok daha iri görünüyor. Premium ve Sport adı altında iki donanım seviyesi var ve bu donanım seviyelerine göre ön tamponu da değişiyor. Buradaki konuğumuz Sport versiyon.

subaru Forester dizel otomatik

2- Forester nasıl bir araç?

Subaru genetiğine uygun olarak biraz geri kafalı bir üretim. Bu tür bir saptama 5 yıl önce hakaret olarak algılanabilirdi ama bugünlerde sevebileceğiniz özelliklerden bahsetmek anlamına geliyor. İç mekanda albeniden uzak durulmuş. Donanıma yeni eklenen modern müzik sistemi kokpitin genel yapısı içinde sırıtıyor. Malzemeler ve genel mantık 90’ların sonundan gelmiş gibi. Kokpitin en üstündeki küçük ekran, yüksek çözünürlüğe ve renkli grafiklere sahip ama artık cep telefonlarımızın ekranı bile bu ekrandan büyük. Negatif yorumlar buraya kadar. Forester’ın iç mekanındaki ferahlık hissini bu devirde başka bir araçta daha bulmanız zor. Gerçi LR Range Rover da bu konuda iyi ama tam olarak Forester rakibi sayılmaz. Dahası arka koltukları neredeyse Skoda Superb kadar diz mesafesi sunarken bagajı da 505 litreyle oldukça iyi alana sahip. Üstüne üstlük sürüşü de benzerlerinden çok daha rahat ve aracısız, yani otomobille iletişim kurabildiğiniz eski günleri hatırlatıyor. Fren pedalının hissini biz pek beğenmedik, 1,6 tonun üzerinde boş ağırlığa sahip bir araçta durmak için fren pedalının tüm stroğunu kullanmak bize güven vermedi. Genel olarak duruş mesafesi ve yavaşlatma hissi başarılı ama pedalı tekrar ayarlanmalı. Motor ve şanzıman için ayrı bir başlık açmamız gerekli.

subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik

3- Yeni dizel motor ve şanzıman nasıl?

148 HP güç ve 350 Nm tork üretebiliyor oluşu 2,0 litrelik dizel motoru günümüzün yeni nesil 1,6 litrelik dizelleriyle benzer bir konuma yerleştiriyor. Açıkçası boxer silindirli dizel motorun kendine has iyi yanları var. Örneğin benzersiz şekilde sakin çalışıyor ve titreşim üretmiyor, ayrıca sürüş sırasında sesini duymak da imkansız. Gerçi bunun nedenlerinden biri de kabindeki aşırı rüzgar gürültüsü ama bu yüzden motorun hakkını yiyecek değiliz. Motorun Lineartronic isimli şanzımanla uyumu da yüksek. Şanzıman hızlanma sırasında vites değişim taklidi yaparak CVT şanzımanların klasik kaçırma efektinden uzak kalıyor. Motor maksimum torkunu 1600 d/d’dan itibaren üretiyor ama ne hikmetse şanzıman motorun 2000 d/d’da kalması konusunda ısrarcı. Bu da bizi tüketim kısmındaki ilginç sonuca getiriyor; biz kullanımımız sırasında 9,7 litre/100 km’den daha düşük bir rakama ulaşamadık. Sabit gazla ilerlerken hissedilen hafif sarsıntı da normal bir CVT davranışı değil. Anlayacağınız 10 bin km’yi yeni devirmiş test aracımız bu macerasını en iyi haliyle sürdürmüyor gibi.

4- Konforu nasıl?

Yerden yüksek bir araç olarak Forester bu konuda biraz hassas. Fakat Subaru süspansiyon ayarları konusunda uzun zamandır iyi işler yapıyor ve Forester’da da başarısız olmamışlar. Kısa darbelere biraz kuru tepkiler veren ve bu darbelerin etkilerini iç mekana taşıyan süspansiyon sistemi, yol tutuş konusunda çok daha başarılı. Büyük karoserin belli bir miktarda yatmasını ama salınmaması sağlanıyor ki bu durum makul konforla birleşince ortaya çok iyi bir tablo çıkartıyor.

5- Rakipleri

Açıkçası şu anda piyasada çok fazla 2,0 litrelik dizel motora sahip orta sınıf SUV bulunmuyor. Ama illa bir rakip arıyorsanız 1,6 litrelik dizel motora sahip Honda CR-V, Subaru Forester ile benzer satış fiyatına sahip. Tabii motorlu taşıtlar vergisinin yarısı kadar olması gibi küçük bir farkı da unutmamak iyi olabilir. Fakat bilmeniz gereken Forester’ın bütün rakipleri arasında arazi kullanımı açısından en yetenekli modellerden biri olduğu. Eğer yerden yüksek bir araç satın alma amacınızın arkasında şehrin asfaltı dışında bir yerler de varsa Forester’ı gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz.

6- Sonuç

Forester kullanımı keyifli, çekiş gücü yüksek ve kullanışlı bir araç. Yazık ki bunların tamamını daha iyi paketlerde sunan çok fazla alternatifi var ama bir Subaru tutkunu için bu büyük bir sorun olmayacaktır.

subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik subaru Forester dizel otomatik