Honda Jazz ilginç bir otomobil. Aslında küçük sınıftan bile küçük ebatlara sahip ama küçük sınıf vanlarla aynı müşteri kitlesine hitap ediyor. Dahası ikinci nesli ülkemizde 3 yıldır satılmıyor. Bu da ikinci el değerini roket misali fırlattı ve Jazz deyim yerindeyse karaborsaya düştü. Bu nedenle de 3. neslin gelişi çok önemli. Peki beklemeye değmiş mi?

honda jazz yorum test

Honda Jazz’ın sürüş videosunu kimgecer.com’un youtube kanalından izlemek için tıklayın.

1- Nedir?

Honda’nın küçük sınıf üyesi. Aslında küçük sınıf van ama bunu söylemeye dilimiz varmıyor çünkü küçük sınıf vanların boy ortalaması 4,20 cm. Jazz’ın boyuysa 10 cm’lik uzama sonrasında 3,99 metreye ulaşmış durumda. Aks mesafesi 2,53 metre ve bu değer selefine göre 3 cm’lik artış sonrasında elde edilmiş. Aslında bu ebatlar Jazz’ın hayran kitlesinin vazgeçemediği özelliklerden biri. Çünkü bu sayede Jazz’ı şehiriçinde kullanmak çok daha kolay. 20 cm’lik avantaj dar park alanlarında büyük kolaylık sağlayabiliyor.

honda jazz yorum test

2- İç mekanı nasıl?

Yeni neslin iç mekanı da selefiyle benzer özelliklere sahip. En belirgin fark biraz daha yoğun teknoloji kullanımı. Multimedya sisteminin ve otomatik klimanın düğmeleri dokunmatik. Açıkçası bu halleriyle görünümleri oldukça şık ama parmak ucunuzla bu kumandaları kullanamamanız sürüş sırasında sıkıntı yaratabilir. Neyse ki otomatik klima sadece en üst donanım seviyesinde sunuluyor. Malzeme kalitesi açısından bir iyileşme yok ama Jazz’ın kokpitinin artık daha süslü olduğunu söyleyebiliriz. Laf kaliteden açılmışken, Jazz’da beklenen kalite sıçraması ne yazık ki yok. İyi denemeler var, örneğin kokpitin sağ kısmında kullanılan malzemenin dokusu çok iyi ama kapı açılma sesinden genel malzeme kalitesine kadar her şey biraz daha iyi olabilirdi.

3- Kullanışlı mı?

4 metrelik bir otomobilden ne kadar kullanışlılık beklersiniz ki? Söz konusu olan Jazz olunca düşünce tarzınızın değişmesi gerekli. Honda yetkilileri basın toplantısında kendilerine kıyaslama için orta sınıf sedanları hedef aldıklarını söyledi ve biz de bıyık altından güldük ama Jazz’ın arka koltuk diz mesafesi gerçekten çok geniş. Baş mesafesi açısından doğal bir avantajı da var ve bagaj hacmi de 354 litreyle kompakt hatchbacklerle benzer. Dahası kabinde bir kaç akıllı çözüm de atlanmamış. Direksiyonun sol tarafındaki açılabilir bardaklık, geniş eşya gözleri, akıllı arka koltuk katlama tasarımı ve geniş cam alanlar hem ferahlığı hem de kullanışlılığı destekliyor.

honda jazz yorum test honda jazz yorum test

4- Motor seçenekleri neler?

Aslında Jazz’ı istediğiniz her motorla alabiliyorsunuz, tabii istediğiniz 1,3 litrelik benzinli motor olduğu sürece. Bunun komik olmadığının farkındayız ama Jazz’da sadece 1,3 litrelik benzinli motor sunuluyor. En azından bu motoru 6 vitesli manuel ya da sürekli değişken oranlı CVT otomatik şanzımanla donatmak mümkün. Motor, 102 HP güç ve 127 Nm tork üretiyor. Motorun ilginç özellikleri var; örneğin üzerindeki yük azken Atkinson çevrimiyle çalışıyor (ısıl verimlilik açısından daha iyi olan bir çevrim türü) ve güç talebine göre de Otto çevrimine geçiş yapabiliyor. Bunun için Honda’nın meşhur VTEC sürekli değişken supap zamanlama sistemini kullanıyor. Motor tam bir tutumluluk canavarı olarak geliştirilmiş ve bunu yoldaki ilk metrelerden itibaren hissettiriyor.

5- Performansı nasıl?

Motorun ürettiği 127 Nm tork ve CVT şanzımanın birlikteliği çok fazla vaatte bulunmuyor. Zaten bunu anlamak için de Jazz’ın direksiyonunda bir kaç metre yol katetmeniz yeterli. Jazz’ın sürüşü hibrit motorlu modellerin mutlak tasarruf için sunduğu hafif tutuk sürüşü andırıyor. Gaz pedalı oldukça nazlı ve hız yükseltme emirlerinize karşı çok soğuk tepkiler veriyor. Bu sayede sakin sürüşler büyük bir sükunet ve düşük bir tüketimle sonuçlanıyor. İlginç olansa gaz pedalı stroğunun daha fazlasını daha sert bir şekilde kullanır ve bu sırada şanzımanı da Sport moduna alırsanız meydana gelenler. Jazz o kadar büyük bir istekle ileri atılıyor ki şaşırıyorsunuz. Tabii burada bahsettiğimiz damağınızı kurutacak bir ivmelenme değil, sadece motorun güç çıkışından ve Jzz’ın genel karakterinden beklenmeyecek bir ataklıktan bahsediyoruz. CVT şanzıman normal kullanımda vites değişimlerini taklit ediyor, ara hızlanmalarda motor devrini hep kademeli olarak yükseltip alçaltıyor. Bu sayede de kaçırma hissi yok olmuş. Dahası 7 oranda kilitlenebilmesi sayesinde manuel değişim imkanı da sunuyor. Bu sırada yaptığı vites düşürmelerin hızı çift kavramalı şanzımanların yüzünü kızartacak kadar yüksek. Motor ve şanzıman ikilisinin havlu attığı bölüm otoyol sürüşleri oluyor. Motorun nefesi erken tükeniyor ve şanzıman da küçük hızlanma beklentilerinde vites değiştirme efektini rahatça kullanamıyor.

6- Tüketimi nasıl?

Eğer aradığınız tasarrufsa adresiniz doğru. Tampon tampona trafikte bile Jazztüketimden taviz vermiyor ve elde ettiği 7,0 litre/100 km’lik tüketim verisiyle dizel motorlara meydan okuyor. Dahası eğer kısa bir aralık bile sabit hızlı sürüş yapabilirseniz tüketim kolayca 6,6 litre/100 km seviyesine geriliyor. Tamamı sabit hızlı sürüşten oluşan bir şehir turu atabilirseniz tüketim değeriniz 6,0 litre/100 km’nin altına bile düşebiliyor. Ne yazık ki uzun yolculuklarda yapılacak nispeten yüksek hızlı yolculuklar bu tablonun daha iyileşmesini sağlayamıyor. Hatta muhtemelen tamamı otoyoldan oluşan uzun bir yolculukta Jazz’ın tüketimi şehiriçi ortalamasına yakın olacaktır.

7- Sürüşü nasıl?

Jazz’ın süspansiyon sistemi selefinden çok daha yüksek konfor potansiyeline sahip. Normal şartlarda sistem darbe emme görevini yerine rahatça getiriyor. Büyük darbelerle başetmekte problem yaşamaması normal ama artık kısa darbeler konusunda da başarılı. Yol tutuş konusundaysa Jazz büyük bir iddiaya sahip değil. Direksiyonu hantal ve hızlı sürüşlerde isteksiz ama süspansiyon sistemi belirgin bir zayıflık göstermiyor. Yeni nesil Jazz’ın seleflerine göre en önemli üstünlüğü kabin izolasyonunda. Honda titreşim ve gürültü izolasyonu üzerine özel bir çaba sarfetmiş ve sonunda Jazz’ın iç mekanın yol ve yuvarlanma gürültülerinden arındırmış. Açıkçası küçük sınıfta bu kadar başarılı başka modeller de var ama motorun sessizliğiyle birleşince Jazz gerçek bir huzur ortamı yaratabiliyor.

8- Donanımı nasıl?

Baz donanım seviyesi olan ve sadece manuel şanzımanla satılan Dream’de 6 havayastığı, şehir içi aktif fren sistemi, ışık ve yağmur sensörleriyle hız sabitleyici standart olarak sunuluyor. Premium isimli orta seviye donanım listesinde bunlara ek olarak, akıllı hız limitleyici (hız limitleyici devredeyse o an geçilen yolun hız sınırını otomatik algılayan bir sistem), trafik işareti tanıma sistemi, çarpışma uyarı sistemi, şerit takip sistemi ve aktif uzun far asistanı gibi ilginç donanımlar listeye ekleniyor. Dahası bu donanım seviyesiyle Jazz’da ön ve arka park sensörleri ve elektrikli katlanır yan aynalar da standart. En üst seviye olan Premium’daysa anahtarsız giriş sistemi, otomatik klima, deri direksiyon simidi ve ısıtmalı ön koltuklar gibi donanımlar alınabiliyor. Anlayacağınız Honda güvenlikte bonkör davranmış.

9- Fiyatı nasıl?

Neresinden bakarsanız bakın yüksek. Donanımı zengin ama aynı fiyat seviyesine dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı küçük sınıf üyeleri satın alabilmek aklınızı ciddi anlamda çelecektir. İçinizi rahatlatmak adına; Jazz ikinci elde neredeyse altın değerinde ve kullanışlılık konusunda da sınıfında pek rakip tanımıyor.

Honda Jazz fiyat listesi için tıklayın.

10- Sonuç

Honda Jazz olduğu gibi kalmayı başarmış. Artık güvenlik donanımları sınıfının üzerinde ve konfor ve sürüş kalitesi anlamında da çağ atlamış ama fiyat seviyesi ve seçenek eksikliği nedeniyle kısıtlı bir kitlenin vazgeçilmezi olmayı sürdürecek. Yani ikinci el Jazzlar’ın fiyatının düşmesini boşuna beklemeyin.

yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015 yeni honda jazz 2015