Otomobiller bildiğimiz hallerinden uzaklaştıkça üreticiler eski defterleri karıştırıp bizi değişmediklerine ikna etmeye çalışıyor. Yoksa son dönemdeki anlamsız reenkarnasyonların başka bir açıklaması olamaz. Heyecanlı bir coupe olan Capri’nin liftback-SUV olarak ya da iyi kötü bir arazi aracı olan Frontera’nın küçük bir van-SUV melezi olarak geri gelmesi, ne eskileri ne de yenileri beklendiği gibi etkilemiyor. Sonuçta bu kararlarlarla yaşamamız gerekiyor ve Frontera Türkiye’de satışa sunuldu.

4,38 metre uzunluğuyla B SUV sınıfının üst limitlerini zorlayan Frontera’nın aks mesafesi de 2,67 metre. Anlayacağınız bir üst sınıfa yakın boyutlarıyla rakiplerinin bir kısmından rahatça ayrılıyor. Tasarımında köşeli hatlar kullanılmış bu sayede de belki de olduğundan da büyük algılanabilir. Bu sayede arka koltuklarda cömert bir yaşam alanı tabii ki beklenenler arasında. 460 litrelik bagaj hacmi sınıf ortalamasının biraz üzerinde ama boyutlarına göre makul büyüklükte. Sahte zemin standart olarak sunuluyor.

Kokpitte iki büyük ekran, fiziki iklimlendirme kumandaları ve bolca saklama alanı dikkat çekiyor. Genel izlenim Grandland çizgisinde. Bu tür detaylar çok önemli, zira otomobilin temeli Citroen C3 Aircross’a dayanıyor. STLA Smart altyapıyı kullanan Frontera, aslında bir önceki nesilde maliyet odaklı pazarlar için hazırlanan bir Citroen C3 türevinin takipçisi. C3 ve C3 Aircross da bu takibe dahil oluyor ve Stellantis’in Çin kaynaklı rakipleriyle fiyat rekabetine girmesine yardımcı oluyor. Yani Frontera Alman mühendisliğini rekabetçi fiyat etiketiyle sunma iddiasında.

Motor bölmesinin altında 1,2 litrelik motorun yeni sürümünü kullanan mild hibrit ve tamamen elektrikli olmak üzere iki farklı güç kaynağı yer alıyor. Fiyatı 1.345.000 TL’den başlayan elektrikli versiyon 113 HP güç ve 125 Nm tork üreten elektrik motorunu 44,2 kWs kapasiteli bir batarya paketiyle besliyor. 100 kW ile DC ve 11 kW ile AC şarj imkanı sunan Frontera, 300 km civarında menzile sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 12 saniyenin üzerinde gerçekleştiriyor ve 140 km/s son hıza ulaşabiliyor. Anlayacağınız Frontera “her elektrikli otomobil hızlıdır” tezini çürütmek için yaratılmış olabilir.

Hibrit versiyon ise 1.680.000 TL ve 1.780.000 TL’lik fiyat etiketleriyle satışa sunuldu. 1,2 litrelik 3 silindirli ve benzinli motor 145 HP maksimum güç ve 230 Nm tork üretebiliyor. Gücünü ön aksa 6 vitesli bir çift kavramalı şanzıman üzerinden aktarıyor ve bu şanzımanın içindeki elektrik motoru yardımıyla ilk kalkışları ya da park manevralarını sadece elektrikli olarak yapabiliyor. Zaten mild hibrit içeriğine sahip olmasına rağmen bir hibrit olarak tanımlanmasının nedeni de tam olarak bu. Performans anlamında elektrikli versiyondan çok daha doyurucu olması beklenen bu versiyon fiyat seviyesiyle daha büyük elektriklilerin alanına fazlasıyla yaklaşıyor.

Frontera’nın donanım seviyesi sınıfı ve fiyatı için makul kabul edilebilir. Normal şartlar altında fazladan kullanışlılığı makul fiyata sunmasıyla fark yaratabilecekken mevcut durumda yüzde 10’luk vergi dilimine giren elektrikli modellerin ciddi baskısı altında kalacak.