Jeep’in Avrupa’daki varlığı FCA için büyük önem taşıyor. Özellikle Renegade eski kıtada Fiat 500X’in başaramadığını başardığı için el üstünde tutulan bir model haline geldi ve bu durumun Compass tarafından da tekrarlanması çok önemli. Fakat Compass tam olarak bu yetkinliğe sahip değildi. Evet yetenekli bir Jeep modeli olarak kağıt üzerinde yapması gerekeni yapıyor gibi ama birebir rekabette rakiplerinin ne kadar ilerlediği düşünülürse Compass’a yürüyen aksam iyileştirmesinden daha fazlasının gerektiği de ortada. Bu atılım makyajlı Compass’ın piyasaya sunulmasıyla yapıldı.

Değişimin dış tasarımda büyük farklar oluşturmadığı hemen anlaşılıyor. Donanıma bağlı olarak gelecek bir dizi havalı detay dışında yeni xenon yerine LED teknolojili farlar, yeni jantlar ve yeni renk seçenekleri Compass’ın varlığını güçlendirecek. Üst donanım seviyelerinde sunulan lake kaplı çamurluk kaplamaları da Jeep’in bile bu araçların şehir maceracıları için olduğunu kabullendiğini gösteriyor gibi.

Anlayacağınız dış tasarımda çok fazla değişiklik yok. Zaten Compass’ın en önemli kozlarından bir tanesi de bu dış tasarımla gelen ve diğerlerinden farklı olarak bir arazi aracı olduğunu iddia eden duruşuydu. Gelin görün ki o duruş iç mekanda yok oluyordu. Neyse ki bu konuya eğilmeyi atlamamışlar ve Compass’a tamamen yeni bir kokpit vermişler.

Son dönem Jeep modellerinden esintiler taşıyan kokpit, öncelikle kalite algısıyla olması gereken yere ulaşmış gibi. Bunun dışında düğme sayısının azaltılması için yeni bir merkezi kumanda arayüzü (Android tabanlı ve UConnect 5 işletim sistemli) ve yüksek çözünürlüklü büyük bir dokunmatik ekran kullanılmış. Bu sayede kokpitin düğme dağılımı artık daha derli toplu, iklimlendirme kumandaları olması gerektiği gibi kullanışlı ve vites kolunun etrafındaki bir iki düğmeyle de karmaşa yaratmadan yeni bir düzen kurulmuş. Dijital gösterge tablosu da rekabetteki önemli eksiklerden bir tanesini kapatıyor. Zira bu ekranlar çok bilgi aktarmasa da müşteriler tarafından çok seviliyor ve artık o kadar da pahalı değiller. Yani tam bir kazan-kazan durumu. Hazır elleri değmişken Fiat Punto’dan bu yana hayatımızda olan sinyal/silecek kollarını da değiştirseler güzel olurmuş ama o da artık başka bahara.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi teknik iyileştirmeler bir kaç ay önce yapıldığı için Compass ikinci bir düzenleme almamış. 1,3 litrelik benzinli motor, çift kavramalı şanzıman ve önden çekiş üçlemesine, aynı motorun arka aksta konumlu bir elektrik motoruyla birlikte çalıştığı ve 6 vitesli tork konvertörlü şanzımanla gelen prizden şarj edilebilen hibrit olmak üzere iki versiyon söz konusu. İkinci versiyon 4 tekerlekten çekiş isteyen Jeep müşterilerini memnun edecek.

Makyajlı Jeep Compass’ın fiyatı Longitude isimli baz donanım seviyesiyle 459.000 TL’den başlayıp S Limited donanım seviyesiyle 579.500 TL’ye ve aynı donanım seviyesinin 4xe isimli prizden şarj edilebilir hibrit versiyonunda 799.400 TL’ye kadar çıkıyor.

Yeni Jeep Compass’ın detaylı fiyat listesi için tıklayın.