Ford geleceği yerden yüksekte görüyor. ABD’li üretici, binek araç üretimini kademeli olarak durduracağını ve bazı temel modeller dışında tüm üretimini yerden yüksek araçlara dönüştürecek. Markanın ana pazarı olan Kuzey Amerika’da bu durum artık iyice belirgin. Bu pazarda en güçlü Ford modeli F Serisi pikaplar. Yani Ford pikapları seviyor. Bu sevgisinden artık Ranger da iyiden iyiye nasiplenir hale geldi. Son makyaj çok etkili idi ve bugün de yeni bir motor Ranger’ın iddiasını arttırmak için geliyor.

Yeniliklerin detayına inmeden önce son haberi paylaşalım: Yeni motor ve şanzımanıyla Ford Ranger satışa sunuldu. 2,0 litrelik motorun 170 HP güç üreten versiyonu 6 vitesli manuel ve 10 vitesli otomatik şanzımanla satın alınabiliyor ve arkadan çekiş ve manuel şanzımanla 213.600 TL, arkadan çekiş ve otomatik şanzımanlaysa 225.300 TL’den başlayan fiyatlara sahip. 4 tekerlekten çekiş isterseniz bu fiyatlara 22.300 TL eklemeniz gereyior ki bu manuel şanzımanlı versiyon için 235.600 TL ve otomatik şanzımanlı versiyon içinse 247.600 TL anlamına geliyor. Wildtrack isimli versiyonsa aynı motorun 213 HP güç üreten versiyonuna ek olarak standart olarak 4 tekerlekten çekiş ve 10 vitesli otomatik şanzımanla geliyor. Böylece de fiyatı 280.100 TL’ye ulaşıyor.

Detaylara geri dönecek olursak; yeni motor yukarıda bahsettiğimiz gibi 2,0 litre hacimli. Bu ülkemiz için önemli, en azından 4 tekerlekten çekişli versiyonlar için. Çünkü bu versiyonlar, şirket adına kayıtlı değilse, satın alırken ticari araç olarak vergilendirilse de kullanırken motor hacmine göre vergilendiriliyor. Yani büyük motor yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi anlamına geliyor. Dahası yeni motor hem 2,2 litrelik baz motorun hem de 3,2 litrelik güçlü motorun yerini doldurabilecek.

Motor bu geniş alan kontrolü için 3 farklı güç versiyonuna sahip olacak. Baz versiyon 130 HP güç ve 340 Nm tork üretirken ikinci versiyon 170 HP güç ve 420 Nm tork üretebiliyor. Bu versiyonların ikisi de değişken geometrili tek turboya sahip. En güçlü versiyonsa 213 HP güç ve 500 Nm tork üretiyor. Bu versiyon biri küçük biri büyük iki tane turbo beslemeye sahip ve bu turbolardan küçük olanı üst devirlerde devreden çıkartılıyor. Bu değerler 3,2 litrelik motorun kolayca unutulacağının göstergesi, zira yeni motor selefinden 13 HP güç ve 30 Nm tork fazlasına sahip.

Yeni dizel motorun güçlü versiyonları 6 vitesli manuel şanzımanın yanında 10 vitesli otomatik şanzımanla da satın alınabilecek. Bu şanzıman bir süredir F Serisi pikaplarda kullanılıyor ve tüketim avantajı oluşturmasıyla biliniyor. Yeni şanzıman sayesinde motorun torkunu daha efektif kullanmak mümkün olabilir. Ayrıca binek araçlarda ara hızlanma ve tepki süresinin uzaması gibi yan etkiler getiren çok oranlı şanzımanların pikap gibi fonksiyon öncelikli araçlara daha uygun olması da mümkün.

Ford, Ranger için bu kadar yenilikle de yetinmemiş. Sınıfında ilk defa Ranger yaya da algılayabilen otomatik fren sistemine sahip olacak. Hatta kimi pazarlarda bu standart donanıma dahil olacak. Bunun dışında aracı kendi kendine park edebilen bir sistem ve akıllı hız sınırlayıcı da donanım listesine eklenecek. Böylece Ranger kullanımı biraz sorunlu olan elektrikli direksiyon sisteminin avantajını da görmeye başlayabilir. Son olarak modelin süspansiyon sistemi de elden geçirilmiş.