“İstanbul-Ankara arasını sadece 4 liraya alıyor” tarzı başlıkları görmüşsünüzdür. Büyük gazetelerin bile tık kazanmak için attıkları bu başlıklar elektrikli otomobillerin şebeke elektriğinden beslenerek ne kadar uygun maliyetle yolculuk imkanı sunduğunu anlatan haberler için kullanılırdı. Küçük bir sorunla, bu bahsi geçen bedel yolculuğun sadece yakıt gideriydi. Konaklama ve yemek gibi ihtiyaçlarla birlikte yolculuk bir hayli pahalıya gelebiliyordu çünkü bahsi geçen elektrikli otomobiller 130 km’lik menzilleri ve 13 saatlik şarj süreleriyle 450 km’lik İstanbul-Ankara yolunu 3 günde alabiliyordu. Şaka bir yana elektrikli otomobiller gözümüzün önünde yetişkinliğe adım atıyor. Hyundai Kona Electric de onlardan biri.
Kona, malumunuz, ülkemizde önümüzdeki ay piyasaya sunulacak olan küçük sınıf crossover. Kona Electric de onun elektrik motoruna sahip versiyonu. Buraya kadar her şey kolay. Buradan sonrasında yenilikler geliyor. Hyundai Kona Electric’i iki versiyonla satışa sunacak. Standart versiyon, 135 HP güç üreten bir motorla ve 39,2 kWh’lik pillerle geliyor ve 300 km’lik menzile sahip. Güçlü versiyonsa 204 HP güç üreten bir motorla ve 64 kWh’lık pil paketiyle geliyor ve 470 km’ye kadar menzil sunuyor. Bunlar tabii ki teorik menziller ama 400 km’nin üzerindeki her menzil gayet iyi bir veri anlamını taşıyor. Sonuçta küçük sınıfta benzinli motora ve otomatik şanzımana sahip modeller de bir depo yakıtla 400-450 km arasında yol katedebiliyor. Tabii onların benzini bittiğinde 5 dakikada depolarını doldurmak mümkün. Hyundai Kona Electric’in güçlü versiyonunun pillerini yüzde 80 doldurmak, hızlı şarj ünitesiyle 54 dakika sürüyor. Prizden şarj ise biraz daha uzun sürüyor ama aradaki farkı muhtemelen anlamayacaksınız; pillerinizi şarj etmek için beklerken 32 saat (yazıyla; bir gün sekiz saat) su gibi akıp gidecektir. Ne yazık ki şebeke elektriğinin gücü tüm elektrikli araçların ortak sorunu. Yine de nispeten basit bir çeviriciyle bu süreyi yüksek menzilli pil için 9 saat 40 dakikaya ve düşük menzilli pil için de 6 saate kadar düşürmek mümkün olacak.
Menzili ya da gücü farketmeksizin Kona Electric’in motorları ön aksa 395 Nm tork gönderiyor. Bu da 7,6 saniyede durur halden 100 km/s hıza çıkması için yeterli. Yani oldukça hızlı bir Kona gelmek üzere. Elektrikli versiyonun standart Konalara göre bir dizi farkı da var. Artık gerekmeyen hava giriş ızgarasının dolu panellerde değiştirilmesiyle burun tasarımı sanki daha zarif hale gelmiş. Ayrıca yapılan değişikliklerle Kona’nın boyu 1 cm uzamış, yüksekliği de 1,5 cm artmış. Bagaj hacmi 373 litreyle standart versiyondan 12 litre daha geniş ama bu değer şarj kablolarının gelmesiyle birlikte o kadar kullanışlı olmayacaktır. Pil paketlerinin otomobilin zeminine yerleştirilmesi sayesinde arka koltuklar normal versiyonla tamamen aynı tutulabilmiş. Kokpitte vites kolunun yerinde bir kaç düğme ve gösterge tablosunun yerinde de dijital göstergeler yer alıyor.