Tata, ilginç Fiat modeli türevleri üretmekten çok daha fazlasına sahip bir marka. Hindistan’ın en büyük şirketlerinden biri olan Tata’nın bünyesinde barındırdığı toplam büyüklük 150 milyar Dolar’dan fazla. Dahası Tata, Jaguar-Land Rover’ın (JLR) sahibi. Bu sahiplik 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Dürüst olmak gerekirse JLR tamamen özgür ve özgün bırakıldı ve bu durumu iyi kullandı. Tarihe karışmanın kıyısından dönüp bolca taze parayla ar-ge yatırımı yapıp yeni teknolojiler ve gelecek satın aldılar. Herhalde Jaguar i-Pace bunun en iyi örneğidir. İlginçtir ki Tata bu durumdan ilk kez yarar sağlamak için bir hayli bekledi. Bu bekleyişin sonucu Tata Harrier.

4,59 metrelik boyu ve 2,74 metrelik aks mesafesiyle orta sınıf bir SUV olan Harrier, Land Rover Discovery Sport’un da kullandığı D8 adlı altyapı üzerinde yükseliyor. Tasarım açısından hem kendine özgülük hem de son dönem trendlerine güçlü yönelim gösteren araç, genel beğenilere uyabilecek gibi görünüyor. İç mekanda, en azından fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla can sıkacak kalite sorunları yok gibi. ahşap benzeri kaplamalar bolca alan işgal etmiş ve eğer parmak uçlarına basit plastik gibi hissettirmiyorsa bu kalite algısı için iyi haber olabilir. Kabinde JLR raflarından alınmış parçalar bulmak imkansız gibi ki bunun aksi hiç de kötü olmazdı. Tata JLR’nin imajıyla ilgili o kadar ince düşünmüş ki multimedya ekranının arayüzü bile farklı tasarlanmış. İç mekandaki alan hissi için fotoğrafa bakıp yorum yapmak yersiz ama 425 litrelik bagaj hacminin Harrier’ın ebatlarıyla pek örtüşmediği ortada.

Bagaj hacminin kısıtlı olması biraz ilginç. Zira aynı altyapıyı paylaşsa da, Harrier Discovery Sport’un arka aksına sahip değil. Britanyalı kuzeninin çok kollu arka aksına karşılık Harrier’da torsiyon çubuğu kullanılıyor. Dahası teknik farklılıklar için bu sadece başlangıç. Kaputun altında JLR’nin Ingenium motorlarını arayanlar eli boş dönecek. Bunun yerine Fiat’ın 2,0 litrelik Multijet dizel motoru, 140 Hp güç ve 350 Nm tork üreten versiyonu ve 6 vitesli manuel şanzımanla Harrier’da kullanılıyor. Muhtemelen bu seçim çok eskilere dayanan Fiat ortaklığının getirdiği üretim kolaylığı için yapılmıştır.

Donanım açısından da Harrier’ın ait olduğu pazara has farklılıkları var: Baz donanım sadece 2 havayastığıyla geliyor ve ESP de standart değil. Hatta XE kodlu baz donanımın listesi o kadar kısa ki zengin görünmesi için merkezi kilidin listeye eklenmesi gerekmiş. Neyse ki bu tek seçenek değil: JBL ses sistemi, yan ve perde havayastıkları, xenon farlar, ESP, 8,8 inçlik ekran, Isofix bağlantıları ve sırtlıkları yatırılabilen arka koltuklar en üst donanım seviyesiyle geliyor. Tabii bunların tamamı Hindistan pazarı için geçerli. Avrupa ve dolayısıyla Türkiye pazarı için olası bir girişimde Harrier’ın yol onayı için çok daha iyi bir dağılıma sahip olması gerekiyor.